Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
рв преди 13 години
до 29 това което пишеш в коментара си на изуст ли го научи четеш ли го от някъде защото не съм съгласна че си финансит много си бос за такъв
57
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ГАДНИ ЧЕРВЕНИ *** ..ЕДНО НЕЩО НЕ СТЕ СЪЗДАЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ...САМО СТЕ КРАЛИ 60 Г....."Да, нищо не са създали, затова 20 години все още приватизираме заводите и мощностите, остананли ни от турско робство :))) Мальоумник.
56
11
 
7
 
! Отговори
меню за комунисти преди 13 години
Днешното меню на *** е за обяд магистрали обилно поляти със асфалт,а за десерт стадиони и зали.Да ви е сладко комунисти,менюто продължава....
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NA BO4ETO MNOGO MU E NAPREGNATA FIZIONOMIATA DA NE MU SE AKA NE6TO XAXAAXXAAXAXAXX NAPAVA GO OD ZAD KAFQVATA DOLINA
54
1
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
По-леко с лепилото ,в повечко ти е !
53
7
 
9
 
! Отговори
тежък преди 13 години
червените го създадоха този вот на доверие като бяха на власт да си се възползват от него ако им трябва сега като не са ревнаха против него и наговориха съдиите които са още техни хора да го премахнат- от комуниста по-мрасно и нагло животно няма
52
1
 
5
 
! Отговори
доБГ преди 13 години
Влизайте в правият път ,за да не стане ...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТОВА !МРЪНКАЛНИЦИ !Мързелът не мори а мъчи ,това ви по-харесва маЙ..!
51
8
 
19
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Алоооо, златевчето ли е ?-Не , плевнелиев е ..- Е , и на теб да ти еб. май...та)))....................................Трайчо, да ти ...и на дянков , и на Плевнелиев..)))Почвам от днес..КАКВИ хора, специалисти , МОГАТ и СА министри в правителство на КОМПИРА ??Какви 'личностИ', могат да имат за шеф Рапона ??Какви мутанти , могат да искат ТОВА правителство да продължи да управлява?? Правителство на МУТРИТЕ ??? На златевци и цветита ??САМО заради едните CV-ита -ли - да си ги попълните - в графата- бивш министър ???Очевидна е тъпотата на компира ..и за самите министри ..)Е , ЗАЩО тогава искате да ви слушаме и одобряваме ???Заслужавате ли уважение с този компир начело ??Айде де...)Ето затова , от днес , само майката ...от мен, трайчо..)И на дянков , и на Плевнелиев...майките...)))
50
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТУК СА СЕ СЪБРАЛИ ОТБОР КОМУНИСТИ -ОТ ТЕЗИ ДЕТО НИ КРАДОХА ТОЛКОВА ГОДИНИ И С ЦЕЛИЯТ СИ ГЪОНСУРАТ ГОВОРЯТ ЗА МОРАЛ! БОЙКО ЕДИНСТВЕН ПОКАЗА КАК СЕ МИСЛИ ЗА ДЪРЖАВА КАТО СТРОИ ОБАЧЕ Е МНОГО ЖАЛКО ЧЕ СТРАНАТА БЕШЕ ЗАРЯЗАНА ОТ КРАДЦИТЕ С БЕЗБРОЙ МНОГО КАПАНИ ЗАЛОЖЕНИ ОТ ПАРТИЗАНИТЕ-КОМУНИСТИ! НО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО НАРОДЪТ ЩЕ СИ СПОМНИ ЗА бОЙКО НО ЗА КОМУНИСТИТЕ НИКОЙ С ДОБРО НЯМА ДА ГИ ЗАПОМНИ-БАНДИТИ !
49
3
 
15
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 13 години
Вчера Манолов заместника на Тренчев в Подкрепа на въпрос на Коритаров относно мнението му за Симеон пицата,Манолов директно отговори,че този човек има една единствена цел-да съсипе България!
48
1
 
9
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 13 години
Вчера Манолов заместника на Тренчев в Подкрепа на въпрос на Коритаров относно мнението му за Симеон пицата,Манолов директно отговори,че този човек има една единствена цел-да съсипе България!
47
22
 
4
 
! Отговори
насран преди 13 години
Бойко , остави властта на червената върхушка да се насерът до кръста! Дано се задавят, дано!
46
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГАДНИ ЧЕРВЕНИ *** ..ЕДНО НЕЩО НЕ СТЕ СЪЗДАЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ
45
16
 
13
 
! Отговори
НАЛИ преди 13 години
Един човек да заработи в БГ ,и ...дайте да го махаме !Честит ви /ни/ преход още 20 г.!
44
15
 
10
 
! Отговори
IND преди 13 години
БСП, ДПС и РЗС отново искат да ни доят ама нямаааа :)
43
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все повече българи искат да напуснат страната KVO STAVA BOKO
42
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е! Платения комунистически съд ще направи всичко за да върне властта на Станишев и Дуган.
41
18
 
8
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Докато Първанов е президент,винаги съдебната система ще играе ролята на МАФИЯ,защо ролята,та тя самата си е май МАФИЯ създадена от Георги Първанов.
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО СИ БОРИСОВ СЪСИПА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА И БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ КАТО НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И Я ВКАРА В ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА.САМО НАП Е СЪБРАЛ С 1 МИЛИАРД ПО-МАЛКО ПРИХОДИ ЗА 2010-ТА СПРЯМО 2009-ТА.ПРЕЗ 2010-ТА ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВАШЕ ДА АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА И ДА НАМАЛИ ЧИСЛАТА ЗА ДА ЗАБЛУДИ НАРОДА, ЧЕ НАП СИ Е СЪБРАЛ ПАРИТЕ НА 100%-ТА.Фискален резерв - 1,7млрд надолуВъншна задлъжнялост - 1,4млрд нагореГЛЕДАЙТЕ ЦИФРИТЕ А НЕ СЛУШАЙТЕ КАКВИ МАНИПУЛАЦИИ И ЛЪЖИ ВИ ГОВОРЯТ ВСЕКИДНЕВНО.
39
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НОВИЯТ МОРАЛ НА ГЕРБТотално разбита икономика, най-високите лихвени проценти в ЕС, смазване на малкия и среден бизнес, неразплащане на ддс и неразплащане навреме от страна на държавата със частниците, огромна междуфирмена задлъжнялолст.Разбито здравеопазване, липса на лекарства за онкоболните, закърняла здравна реформа.Орязване на всякакви социални пакети и придобивки и неизплащане на детски надбавки на Българските майки поради смехотворно законодателство.Млади и интелигентно изглеждащи българи излезли по улиците да разпродават библиотеките си от безпаричие и мизерия.Тотално излагане и орезиляване имиджа на България пред света.Благодарности към Борисов:Учениците ти благодарят за голямата ваканция!Работещите ти благодарят за замразените заплати и пенсионната реформа!Пенсионерите ти благодарят за замразените пенсии и коледните надбавки!Пушачите и шофьорите ти благодарят за новите акцизи на горивата и цигарите!Академиците, докторите, учителите, лекторите, студентите, музикантите, актьорите, те ти благодарят че закри културата, науката, образованието и изкуствата!Бедните ти благодарят за данък барака.