Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!

Депутатите се скараха за попълване на квотата на ВСС
Обновена: 2 юни 2011 11:23 | 2 юни 2011 11:23,
56
Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!
Снимка: Булфото

Разместване в програмата на Народното събрание предизвика напрежение между управляващите и депутатите от „Коалиция за България”.

Вместо да продължат с предвидените по програма изменения в Изборния кодекс в началото на деня, от ГЕРБ предложиха да обсъдят правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Незаетата квота на парламента в ръководния съдебен орган е от двама души. От левицата възразиха, че предложението изобщо не е обсъдено на председателски съвет и се вкарва набързо.

Управляващите предлагат предложенията за кандидатите да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание в интернет. А срокът за предложения да е до 17 юни. 

„Тези двама души не ги излъчваме година и половина, за да упражнявате натиск върху Висшия съдебен съвет. И после, ако не ви вършат работа, да ги подгоните. Това е стилът на работа на ГЕРБ, който не е с мен, е против мен”, коментира от трибуната левият депутат Михаил Миков.

„Редица решения вие ги вземате болшевишки. Упражнявате практики, без да имате разговор и диалог с останалите групи в парламента”, добави той.

„Защо едва сега се обявява процедурата за попълване на състава на ВСС”, попита и колегата му Янаки Стоилов.

Според него ГЕРБ пристъпва едва сега към избора, защото до момента е дал изпитателния срок на съдебния съвет.

„Той удовлетвори очакванията на мнозинството, следователно вече може да се пристъпи към попълване на неговия състав”, заключи Стоилов.

От левицата предложиха кандидатите от квотата на парламента във ВСС поне да бъдат изслушани от правната комисия в парламента. Идея, с която мнозинството не се съгласи и отхвърли при две гласувания. 

„Категорично възразявам. Не съм съгласна комисията по правни въпроси да изслушва кандидатите. Нито една комисия по конституция не разполага с такива правомощия. Изслушването може да стане само от пленарната зала”, изрази мнение и председателят на парламента Цецка Цачева.

Павел Шопов от „Атака” защити предложението на управляващите. „Това, което се прави е да се попълнят две свободни места от общо 25 човека. Това, от което се плаши БСП вече две години е дали ще се смени съставът на Висшия съдебен съвет”, коментира Шопов.

„Тази система не може да се реформира, без да се смени съставът й. Другото е демагогия. Айде да не е днеска, да помислим още малко, да е утре”, контрира поведението на червените Павел Шопов.

Страстите в залата нагорещи изказването на Мая Манолова.

„Предлагам в процедурните правила, които приемаме днес, да запишем един критерий – приятелство с ръководството на ГЕРБ. С премиера, с вицепремиера”, предложи Манолова.

Заради това изказване председателят Анастас Анастасов й отне думата. „Предлагам ви да се успокоите, г-н Анастасов. По кой параграф отнехте думата на госпожа Манолова?”, попита съпартиецът й Георги Пирински.

„Вие ме провокирахте”, обясни на лявата юристка Анастасов. „С предложението, г-жо Манолова, обидихте моето достойнство на народен представител”, коментира и председателят на парламента Цецка Цачева.

„Има предвидена санкция дори за извеждането от залата при обидни изказвания”, допълни Цачева. До извеждането на Манолова обаче не се стигна.

„Това, което се случва в тази зала, е цензура”, коментира нападнатата Манолова. „Най-малкото тук имаме проява на двоен аршин. Може да се толерират нападките и изказванията на ръководство, а мен да не ме оставите да се изкажа”, добави още тя.

В крайна сметка с 91 „за“, 20 „против“, 5 „въздържали се“ депутатите приеха процедурните правила за избора на двамата съдии в състава на Висшия съдебен съвет. Решението предвижда процедурата за избора им да се състои на 20 юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 12 години
А вие от Тройната коалиция как формирахте през 2007 г. състава на ВСС: нали вкарахте в него де що имаше маша на ДПС, НДСВ и най-вече на БСП! В резултат такова правителство на съдебната власт създадохте, че човек да се чуди от кои кръстовища на четириразрядни пътища измътихте тези хора. Да припомня ли проф.Мингова, И.Колев, Захариева, Ц.Цонев, А.Караиванова? Или "защитника на ВСС проф.Груев, бивш юридически съветник и шеф на Правния съвет на президента? Или потомъка на червения и в червата Б.Велчев, също бивш юридичесик съветник на президент Гоце? Или Малкия Пъпеш проф.Е.Танчев син на Пъпеша П.Танчев! Оставете М.Манолова да си държи речите тя просто или не се усеща,че нейните речи са израз на смес от простотия и наглост, или пък здраво я е нагазали критичната възраст! Очевидно пролетта е благодатен сезон за нейните емоционални излияния.
54
0
 
3
 
! Отговори
Чопър ,ти откъде си? преди 12 години
Това , което се случва сега , някъде си из Африка , у нас се случи преди 22 години . До твоята колибка не е ли стигнало ? Отдавна няма нито Живков , нито Чаушеску !
53
4
 
3
 
! Отговори
x преди 12 години
kato gledam Boko e vzel dal bogu duh dano e po skoro( predi izborite)
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във момента контрабандата се налива в касата на ГЕРБ.Затова че не се страхувайте,мафията е с вас.,начело с ББи ЦЦ.Дерзайте.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В този анти български сайт деня на националните герои не се отбеляза дори за протокола! Тук се работи само против българските интереси и националното ни достойнство! Хвали се по индиректен начин Турция, някаква измислена толерантност и нито дума за спазването на закона от "дикриминираните" "малцинства". Насаждат се норми, чужди на християнския морал и чуждопоклоничество.
50
5
 
7
 
! Отговори
Чопър преди 12 години
По-скапана формация от ГЕРБ не е имало в общесвения живот на България.Забравиха ли ,че няма как да има пак чл.1 от Конституцията.Що не се радват ,че все още не е станало както в Тунис,Либия ,Египет,Сирия,Йемен,Афганистан и т.н.Да не чуем :Да дойдат танковете на НАТО!".Най близките са тези на Турция-Одрин-Пловдив-София.
49
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Браво 47-кажи му го на тоя *** комунист.Само така,както иска шефаП.П.ще идваш ли пак на гей парада-след него ще се ходи в Банкя-центъра на просфетата.Шефа каза,че ще изпускаме сапуна.И цецко ще е там,ама на него му е мек сапуна -язък
48
0
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Ох, направо ме заболя главата докато я прочета тая статия...Тез нашите велики народни представители, май не са за парламента, а за женския пазар...
47
3
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Абе 33, ти си много просто човече! Книжки не си чел, явно, но пишеш в сайтове и доказваш колко струват поддръжниците на червените мафиоти.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво толкова се чудите? Дотук ГЕРБ показаха с действията си, че са болшевишка *** и то от най-лошия вид. Сега като си вкарат и свои съдии, които да им изпълняват поръчките, ще си имаме и съд от сталинистки тип! Благодарим ви, другарю Борисов за нашия нов, щастлив живот!
45
0
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
СЛОВА ЗАВЕТИ"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата"в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г."Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние..."в. "Знаме" бр. 1, 8 декември 1874 г."Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави."в. "Знаме" 22, 13 юли 1875 г.
44
3
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
СТГРАНДЖАТА СЕ ГОТВИ ЗА ГЕЙ ПАРАДА!Цяля дружина ще води с фанфари! ще хвърлят гербери по площада предизборно!Браво Странжа браво !
43
6
 
7
 
! Отговори
РЗС преди 12 години
Стига глад,безработица и робство.Няма да се спрам докато не ви изметем - ДОЛУ ГЕРБ
42
5
 
8
 
! Отговори
Иванчо Иванчев преди 12 години
ГЕРБ най-после схванаха, че ако искат да управляват, трябва да разчистят съдебната система от червените магистрати, които не са нищо друго, освен корумпирана, болшевишка, ДС-арска, недосегаема /ДОСЕГА/, нагла и самодоволна ***! Достатъчно е да си спомним за имотите на магистратите.
41
3
 
4
 
! Отговори
Бачо до 32 преди 12 години
До 32:Точно това е идеологията на краино левите партии - само политическата върхушка да се облагодетелства,а народа да тъне в глад,мизерия и страх,това целят тези предатели от ГЕРБ
40
3
 
7
 
! Отговори
БКП преди 12 години
Гладни сме! Гладни сме! 2 години един милион не сме си сложили в джоба! Това живот ли е????
39
6
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
отликата между болшевиките от герп и тези от бесипе .. е, че тези от бесипе са по нагли!
38
6
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
стари приоми .. бесиперски .. да вменяват на другите проявите си . бесипе от кога .. не са болшевики.. въртят го .. накъде ги огрее !!
37
10
 
10
 
! Отговори
аватар преди 12 години
В момента страшно много милиони се наливат в БСП от мафията в България,за да изразяват недоволство,дестабилизация и бойкот спямо молитиката на ГЕРБ.Народе знай че ти винаги ще бъдеш потърпевш независимо коя партия е на власт,но не изпускай златната рибка от ръцетеси,тъй като в момента единствената алтернатива е Бойко Борисов.За червените е все едно дали ще спечелят или не крадените им пари свършване нямат.
36
6
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Да не си жив да видиш клетвите ти сбъднати, мойто ***. Не знам кой ти е под интелектуалното ниво, но се пише ***. Виж си в паспорта ако не вярваш, в графата презиме е написано правилно ;)