АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ

Откраднатите пари за централата били 205 млн. евро
Обновена: 3 юни 2011 10:29 | 3 юни 2011 09:32,
201
АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ
Валентин Николов. Снимка: ГЕРБ

АЕЦ "Белене" е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже. Много пари са похарчени там.

Това обяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Той съобщи, че оборудването за централата всъщност било купено за много над обявените 117 млн. евро. Похарчената от държавата сума била 205 млн. евро.

Депутатът съобщи още, че извършеният одит на централата показал, че тя е чиста далавера. Само с решение на правителството на НДСВ за АЕЦ „Белене“ били дадени над милиард.

Валентин Николов съобщи, че в края на месец юни консултантът Ейч Ес Би Си ще е готов с оценка дали „Белене“ е изгоден проект за България. 

Тогава правителството ще вземе своето политическо решение и въпросът ще влезе на дискусия в парламента.

"Очаквам в средата на август месец да знаем дали ще градим АЕЦ "Белене" или не", каза Валентин Николов.

Още по темата

Преди ден от руската компания "Атомстройекспорт" заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ "Белене" досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента заяви още, че управляващите са изненадани от кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Според него е добре, когато има повече качествени кандидатури, тъй като предизборната битка щяла да бъде интересна.

Според Валентин Николов ГЕРБ ще изчака да обяви своя кандидат, защото ще покаже кандидатура, която е известна и която със сигурност ще спечели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Никое политическо решение няма как да бъде окачествено като РАЗУМНО. А разумното може да бъде само едно: недоносчето АЕЦ Белене да не бъде построено, а тези които са грабили около него да отидат в кауша.
19
4
 
6
 
! Отговори
вичо преди 12 години
Този и той голям атом се извъди , аман от такива набедени спецове, няма да се очудя ако вземе отношение и за лютеницата.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OTKRIYTE RAZLIKATA MEJDU 1.5 MILIONA LEVA KONSULTANTSKI NA SOKOLA I 150-200 MILIONA EVRO OTKRADNATI OT BALGARSKI POLITICI. ZA 1.5 MILIONA NA DOGAN GOLQM 6UM SE DIGNAZA 150-200 MILIONA EVRO DALI 6TE SE SADI NQKOY. PAK I DA SE SADI 6TE SE VARNAT LI PARITE ???!!!
17
6
 
6
 
! Отговори
Сикорски преди 12 години
Вярно ече Герберите ще посочат извесетн кандидат за президент, но не е вярно, че ще спечели.
16
2
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Доста смислен коментар.Само не ми е ясно как е доказано, че вятърните и фотоелектрически ЕЦ са неефективни. Ще ти дам за пример испанците, който доста наскоро построиха фотоелектрична ЕЦ с доста завидно полезно действие. Трябва да се отбележи, че това са сравнително нови технологии и има доста път да се извърви докато се осъвършенстват. Само за пример има една германска фирма която прави фотоволтанични панели под формата на фолио, такива който са 2-3 по-ефективни и по-евтини от конвенционалните
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали знаете, че нито парите ще бъдат възстановени, нито виновните наказани, така, че не се вживявайте много. ..Кучето си лае кервана си върви. Жалка държава сме- за голямо съжаление. Много крадци, лъжци, лицемери МНОГО И В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ и цари една вбесяваща и отчайваща ненаказаност.
14
3
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КАКВО НАПРАВИХТЕ КАТО Е ЧИСТА ДАЛАВЕРА .. ИЗБРАХТЕ СИ ПРАВЕЦ ЗА КОНСУЛТАНТ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА .. КО ПРАЙ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ НА ПРЕГОВОРИТЕ .. ЯДРЕДНИЯ СПЕЦИАЛИСТ.. И ТОЙ КАТО ГОЦЕ ЕНЕРГЕТИК А?
13
4
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Зелена енергия - Добре! Значи Цветелина Бориславова ще гуши, а тя от премиера не се е делила никога имотно и финансово.
12
3
 
8
 
! Отговори
Айдеее преди 12 години
Поредната герберова простотия.Сега ли се сещате.След 2год. протакане и повъртане.Като е имало кражба,защо няма съдени,осъдени, най-малкото обвинени.В края на краищата,какво разбира от енергетика селският пич от снимката с фалшива с диплома за юрист.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом си признават, че е далавера - добре! Сега да кажат колко откраднаха щом им е на далавера!
10
2
 
7
 
! Отговори
до румен преди 12 години
Румене много си прав за някои неща , но определено нямаш размах с ясни икономически плюсове ! АЕЦ Белене не е лоша идея ! Изпълнението е лошо (и то не заради Руснаците!) ! Много правилно казваш че трябват ВЕЦ-ове ,но в България има остра нужда от така наречените ПА-ВЕЦ (Помпу-акумулаторни) Защото АЕЦ -ТЕЦ не са гъвкави немогат да поемат пиковете, а ветро турбините са непостоянни . Но ветро генератори са нужни! Не си прав че са ниско ефективни!
9
4
 
8
 
! Отговори
Avok преди 12 години
Много ми е интересно пърия коментар от rumen221 как така е надхвърлил два пъти максимално допустимия брой символи? Или за платените драскачи, правилата не важат? И преди задавах този въпрос, но така и остана без отговор! Питам ми Вас от днес.бг ?!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TO AKO BE6E SAMO АЕЦ "Белене" 4E TO CQLATA DARJAVA E NA DALAVERA. VSI4KI UPRAVNICI SI PRAVQT DALAVERATA 4REZ DARJAVATA
7
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 12 години
Съд и затвор за крадците на държавни пари!
6
3
 
12
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ИНТЕРИСУВА МЕ НАМЕРЕНИ ЛИ СА ПАРИТЕ , И КРАДЦИТЕ ДАЛИ СА В ЗАТВОРА!!!!
5
4
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Дрън-дрън ярини, Руменчо. Плямапай колкото си искаш, ама на черното бяло няма как да кажеш. Тези 60 милиарда печалба, които по стар бойко-борисовски обичай не си обявил в каква валута ще са (рубли? йени? юани?), не знам откъде ги измисли, при положение че от ден първи въпросът е не Белене да излезе на печалба, ами при какви условия изобщо ще успее да се изплати. Справка - годишната печалба на АЕЦ Козлодуй е 65 млн. евро като продава ток за 43.81 лв/МВтч ;)
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е далавера! Не случайно вдигнахте цената от 3,9 по договор на 6,3 млрд:)
3
1
 
20
 
! Отговори
Миро преди 12 години
какво да те интересува,освен че парите са от данъкоплатците
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ме интересува бе репони
1
17
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Истинската битка не е за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:- НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА - ПРИ КОЯТО ЕДНОВРЕМЕННО:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран, газ за Набуко няма да има поне още 50 години2. Заради всеобщата икономическа криза в България, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после с тази част правим РЕСТИТУЦИЯ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДАВЕ... така, че в изпълнение на Стратегия 2020 и заради Демографската криза, по 1 милиард лева годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 60% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г.два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Господин Премиер, Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!