АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ

Откраднатите пари за централата били 205 млн. евро
Обновена: 3 юни 2011 10:29 | 3 юни 2011 09:32,
201
АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ
Валентин Николов. Снимка: ГЕРБ

АЕЦ "Белене" е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже. Много пари са похарчени там.

Това обяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Той съобщи, че оборудването за централата всъщност било купено за много над обявените 117 млн. евро. Похарчената от държавата сума била 205 млн. евро.

Депутатът съобщи още, че извършеният одит на централата показал, че тя е чиста далавера. Само с решение на правителството на НДСВ за АЕЦ „Белене“ били дадени над милиард.

Валентин Николов съобщи, че в края на месец юни консултантът Ейч Ес Би Си ще е готов с оценка дали „Белене“ е изгоден проект за България. 

Тогава правителството ще вземе своето политическо решение и въпросът ще влезе на дискусия в парламента.

"Очаквам в средата на август месец да знаем дали ще градим АЕЦ "Белене" или не", каза Валентин Николов.

Още по темата

Преди ден от руската компания "Атомстройекспорт" заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ "Белене" досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента заяви още, че управляващите са изненадани от кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Според него е добре, когато има повече качествени кандидатури, тъй като предизборната битка щяла да бъде интересна.

Според Валентин Николов ГЕРБ ще изчака да обяви своя кандидат, защото ще покаже кандидатура, която е известна и която със сигурност ще спечели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
яя преди 12 години
*** на Герберите се изказа. Абе тези *** депутати гербери няма ли да влязат в час. Царят е прав. Белене трябва да се построи
199
0
 
3
 
! Отговори
до Ivo преди 12 години
ще изчакаме октомври и ще видим какво ще стане с проектите на Роси...
198
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 12 години
197
0
 
1
 
! Отговори
проста сметка преди 12 години
преди дни четох, че китайците вече са разработили вятърна турбина, осигуряваща 5 мегавата електричество, а в проект била и такава за 10. За сравнение, блок 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй осигоряват по 1000 мегавата, което е около 35 % от необходимото на страната. Спрямо милиардите, които вече са налети в Белене и които предстои да се налеят, май ветрогенераторите може да се окажат добра алтернатива, както вече са осъзнали Германия и Австрия.
196
0
 
2
 
! Отговори
Ivo преди 12 години
freeenergytruth.blogspot/NASA Chief Scientist: Rossi eCatalyzer: "Could Change Geo-Politics / Geo-Economics"
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не прилича ли това подозрително на строителството на атомна база, засекретена като военен обект? Всичко е забулено в "държавна" тайна...от руските и българските мафиоти!
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО ПРОДЪЛЖАВА ЧЕРВЕНАТА ПЕРВЕРЗИЯ!
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБО ПОТЪВА КАТО ТИТАНИК. КРАДЦИ МЪРШАВИ ДЕТО ЗА НОВ МОРАЛ ГОВОРЕХА. СЪЩАТА ПАСМИНА КАТО ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СЕ ОКАЗАХА.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като е далавера,защо продължават строителните работи бе Гербажии продажни?Защо не ги спрете веднага,и моментално?Защо загробвате България с този мегаломански безумен проект?Дали не е защото се тъкмите за ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ С БСП наесен?А другари?"Заедно можем повече!"
191
0
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
С подмяната на медните проводници с алуминиеви води до по-лоша електропроводимост(с близо 40%).Това става повсеместно, пък после ...загуби.
190
0
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Загуби, загуби... Да има и не са малки, но трябва политика не само за намаляването им, а и за ЕЕ.От вътрешни хора в ЕРП-тата може да се вземе информация за неплатената от *** енергия(много е).Трябва да ти е добър приятел този, който ще ти каже колко е.
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората не се съобразяват персонално с тиквеника Бойко Борисов, а с позицията на държавата, това не означава, че мутрата-премиер има какъвто и да било авторитет. Ако вземе много да се репчи за Шенген или еврозоната, от Брюксел винаги може да му ударят брадвата - или по линия на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит или по предпазната клауза за правосъдие и вътрешен ред
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да Белене си е делавера.За подготовка на площадката за зимата се заплащат 30 млн. евро.Познайте на кого.А когато Германия си затвори цетралите, елате ми са обадете.
187
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 187: Говоря ти за загуби по електропреносната мрежа, човек. Повече от 20% от произвежданата електроенергия се "губи" по пътя до контакта ти. За Европа средното ниво е около 11%, а за ЕС - около 8%. Това се равнява на 2000 МВтч. загуби, т.е. повече от едно Белене.
186
0
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
186 аз "ям попарата" на кредит за енергийна ефективност.След теорията, дойде практиката и осъзнах, че ефектът е по-малък от рекламирания.Срокът за възвръщане на инвестицията се увеличава поне с 25-30%.
185
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 184: Ще инвестирам, само ако има нужда. Ако имаш помпа, която помпи вода по спукана тръба и се губят повече от 20%, какво ще направиш - ще увеличиш мощността на помпата или ще оправиш тръбата? И да, помпата ще излезе по-скъпа от оправянето на тръбата. ;)
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На луди ли ни правите? Кой от кого какво е купил и коя държава е похарчила парите? Оборудването е купено от руснаците и ако са платили в повече е добре!!! После, това не е доклад, а допълнително разследване до някой който е председател на комисия по заповед. Това разследване не е подписано. Разследването се крепи на устни отговори, а не на документи, за това прокуратурата не е взела отношение. За нагнетяване на напрежение трябва веднага главния прокурор да поиска имунитета не Мартин Димитров.
183
0
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Не мисля, че си против.Искам на един кантар и ВЕИ и АЕЦ-инвестираш и продаваш на пазарен принцип.Сега Козлодуй продава на занижени цени за да компенсира другите източници.А за зелените-подават молба да плащат само зелена енергия и с личен пример да покажат бъдещето и.
182
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Защо си решил, че щом съм против Белене, значи подкрепям фотоволтаиците???
181
1
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Не искам да съм забавен.Интересно ми е какво мислиш по въпроса колко са "зелени" фотоволтаиците, като за производството им се изразходва повече енергия отколкото те ще произведат?