Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"

Прокуратурата образува две дела срещу чиновници от НЕК
Обновена: 2 юни 2011 05:56 | 1 юни 2011 16:24,
244
Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Още по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крадците са навсякъде...разгледайте си сметката за ток какви такси се събират
238
0
 
1
 
! Отговори
varna преди 12 години
teq koito sa otkradnali parite za belene i sega pla6tame vsi4ki balgari zaradi 2ma 4oveka iskame zatvor za tqx dojivoten i da varnat parite da moje da se postroi centralata belene za teq pari moje6e mnogo ne6ta da se napravqt za Balgaria smart ili dojivoten zatvor za teq koito otkradnaxa parite za Belene
237
0
 
3
 
! Отговори
Дани преди 12 години
А защо няма днес коментар на хамстера от Позитано 20?! Какво ли може да каже по въпроса? Или пак демагогия ще има. *** само в това ги бива.
236
0
 
7
 
! Отговори
левскар преди 12 години
Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"-само през първата седмица,еееееееееееее пак ни умотаха
235
0
 
6
 
! Отговори
ПАРТИЯТА ГРАБИ... преди 12 години
...И СЕ ОПРАВДАВА С ДУМИТЕ :...ВИЖДАТЕ ЛИ---ТОВА Е "ДЕМОКРАЦИЯТА"!!!!!"..."КРАДА --- ЗАЩОТО "ДЕМОКРАЦИЯТА".. МИ ДАВА ПРАВО ДА ГО ПРАВЯ".......!!!ИСТИНАТА Е ,ЧЕ:ТАКАВА Е.... "ДЕМОКРАЦИЯТА"- НА ПАРТИЯТА БКП"/НАПРАВЕНА Е --ЗА ДА СЕ КРАДЕ И ОГРАБВА НАРОДА/...!!!
234
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 12 години
Това е истинското лице на БСП/БКП.Заслужават народен линч. Техните наследници или приемници - също.Това е много показателно и за истинската същност на руския икономически модел, особено що се отнася до "братските" славянски страни.Толкова за "великите руски технологии", "най-евтината енергия" или за "огромната ни нужда от АЕЦ". Явно става въпрос САМО и ЕДИНСТВЕНО за корупция и в тоя проект няма нищо друго.
233
0
 
5
 
! Отговори
НЯМА КРИЗА, БЪЛГАРИ. преди 12 години
...ИМА ПОВСЕМЕСТНИ КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ ОТ КАДРИТЕ НА БКП/БСП И СРОДНИТЕ Й ПАРТИЙНИ ФОРМАЦИЙКИ....ОТ КАДРИ НА ДС!!"ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИКОНОМИКА"....Е РАЙ ЗА ГРАБИТЕЛИ И "ЕКСПРОПРИАТОРИТЕ" НА ДЪРЖАВАТА!ПАРТИЯТА ....ГРАБИ---КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!!НЕ СЕ ЗНАЕ ,ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ-ПАК ЗА В БЪДЕЩЕ....ЗАЩОТО НАРОДА ,МОЖЕ И ДА ПОУМНЕЕ-----ДА СЕ УСЕТИ, КОЙ ГО ГРАБИ И МУ ЗЯНОСВА ЖИВОТА!!!
232
0
 
2
 
! Отговори
ХАЙДЕ СТИГА..232.. преди 12 години
..С ТИЯ ДЪЛГИ И *** ФЕРМАНИ ,ГДЕТО ТИ ГИ ПУСКА ***/ГРАТИС/--ЗА ДА МАНИПУЛИРАШ , НАИВНИЦИТЕ ВЪВ ФОРУМА...!ТИЯ ,ЛАКЪРДИЙ.....НЕ ,НАМ, ...НЕ НАМ...!НЕ СЕ ПРАВИ НА "ПРЕСАТАШЕ"......НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ЛИЦЕМЕРНИТЕ ТИ ПРИКАЗКИ....ДАЖЕ НЕ ГИ И ЧЕТАТ!!!
231
0
 
5
 
! Отговори
КАКЪВ СЪД, БЕ 232... преди 12 години
...КАКВИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ????!НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ЯСНО, ЧЕ В БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА И ИЗОБЩО В ЦЯЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА СА СЕ ЗАГНЕЗДИЛИ ....НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И МРЪСНИ КОМЯНЯГИ ,ЗА ДА СЪБОТИРАТ ДЪРЖАВАТА ,В ИНТЕРЕС НА ...САМО ЕДНА ПАРТИЯ---БКП/БСП И ОТРОЧЕТО Й....ДПС/ДС!!!!!..ИМА ЛИ ОСЪДЕН В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА...???!...ИМА ЛИ ОСЪДЕН ЗА ИЗТОЧЕНИТЕ БАНКИ...???!!!...ИМА ЛИ ОСЪДЕН ЗА УБИЙСТВАТА И ОТВЛИЧАНИЯТА...??!!!!...ИМА ЛИ ОСЪДЕН ЗА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ....???!НЕ ,...НАЛИ..?!
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето,че криза няма ! има КРАЖБИ ! - кой влачил по сапард,кой по белене,КОЙ ПО ЦИГОВ КАМЪК...БТК,ТЕЦ,АЕЦ,НЕК,ВиК, топлофикация,вода,въздух,храна.....куче влачи,диря няма! където и да се обърнеш - воня ! 5 % държат парите на българия. 95 % се задъхват.
229
0
 
3
 
! Отговори
ме преди 12 години
абе, хора, к'во правосъдие, къде ни е държавата, за която Онея са се борили, май я няма, всичко тук е изкуствено, всяка следваща крачка - предвидима, всяко решение пренебрегнато, повръща ми се при мисълта за България, въпреки, че съм българин, и че живея тук.
228
0
 
2
 
! Отговори
ива преди 12 години
Не оправдавам такива действия, но проблемите на Българската съдебна система са с много задна дата. Не вярвам че точно това назначаване е пречупило каквото и да било при положение че то вече е било пречупено. Вие сте независими от дълги години и с нищо досега не сте показали че искате промяна.
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Душана Здравкова, съдия във Варненски окръжен съд и бивш евродепутат от ГЕРБ, подаде оставка.Тя обясни, че един от мотивите за решението й е назначението на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Припомняме, новият шеф на СГС е спрягана за близка на вътрешния министър Цветанов.В открито писмо, цитирано от радио К2, Здравкова заявява: Изборът на председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост.Пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България, категорична е тя.И няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние, съдиите, нямаме самочувствието, морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието и арогантността на властта. В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв феномен се определя катонепотизъм", което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят, продължава Здравкова.Като дългогодишен съдия, заставам до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска и гласуваха против" поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт.Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии в името" и за" хората, пише още съдията от Варна.Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет, които гласуваха против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия, завършва писмото на Душана Здравкова. /***
226
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Р.Овч знае къде са липсващите мангизи!
225
0
 
6
 
! Отговори
ДОЛУ , ЧЕРВЕНАТА преди 12 години
МАФИЯ!!!
224
0
 
9
 
! Отговори
Смяна преди 12 години
Трябва радикална смяна на политическата система. Това може да стане само с революция. Има ли престъпление, което да не извършиха ***? А правосъдие няма. Значи трябва революция до край.
223
0
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
По повод енергийната ни стратегия, Байърли казва тежката истина, че 88% от нуждите на природен газ за България и 73% от нуждите на петрол се доставят монополно именно от Русия, което създава огромен търговски дефицит, както и силна енергийна зависимост. В грамата се чете точно как шефът на руската компания "Газпром" Медведев си е позволил да размаха заплашително пръст, не на кой да е, а на един Министър-Председател на суверенна страна, като му е казал в директен тон, че ако България не предоговори на по-висока цена споразуменията за доставките на природен газ, които още бяха в сила, ще последва икономически шантаж.Заплахите изглежда са подействали в правилната за руските интереси насока, защото действително споразуменията бяха предподписани предсрочно, след огромен политически скандал. "Подпомагането на България да избегне своята пълна зависимост е дългосрочен проект, но е едно от нещата, с които трябва да продължим да бъдем ангажирани.", заключава докладчикът.В друг доклад от началото на 2007 г., който е портрет на икономическия министър Румен Овчаров, Байърли директно пише, че България "се е предала" в сделката за доставки на руски газ. [07SOFIA252] (Превод на български)"За какво България реално се предаде при сключването на тази сделка." - пита се Байърли? "Отговорът почти сигурно е изграждането на новата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав, възложено на консорциум - собственост на "Газпром", анализира той.Така представена, дилемата "скъп газ" срещу АЕЦ "Белене" предполага, че АЕЦ Белене е нещо изключително изгодно, за да си струва "предателството" на националния интерес.В същото време обаче многобройни анализи на американците показват, че "Белене" като цяло е неизгоден проект, а оттеглянето на германския инвеститор RWE повдига куп въпроси за прозрачността на финансиране и реалната собственост на бъдещата централа, както и за сигурността на строежа. Тези изводи се оказват особено актуални и днес, както личи от развитието на нещата в политически и икономически план.Въпреки, че не е казано в прав текст, логичната последователност на анализите сочи, че "предателството" за газа е в полза на българските бенефициенти от строежа на АЕЦ "Белене", с които Овчаров се оказва свързан. "Конфликт на интереси " ще бъде най-мекия начин да се опишат отношенията му с частния сектор и руския и българския. - пише Байърли.Самите бенефициенти са подробно изброени в отделен доклад озаглавен *** ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР: "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" на Красимир Георгиев и фирми на Христо Ковачки."Ресурсите на Белене" са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял". За своя дял от Белене са се подредили и фирми близки до ДПС на Ахмед Доган, които "контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения" - смята авторът на грамата Алекс Карагианис.В крайна сметка за американците Румен Овчаров остава "загадъчна и противоречив
222
0
 
10
 
! Отговори
Аферистос преди 12 години
"В страна наподобяваща Дивия запад преди 200 години не е особено трудно за сегашния цивилизован Запад да направи точен анализ на ситуацията. Много по-трудно е обаче да се предложи работещо решение за промяна, докато скачените съдове на бандити, националисти и лешояди, експлоатиращи етническата карта, се захранват от тръбите на един необятен Див Изток"
221
0
 
6
 
! Отговори
Бай Мангал преди 12 години
Изборите в България - "*** на изхода, *** на входа" - по-точно едва ли някой може да го каже!
220
0
 
6
 
! Отговори
На барикадите! преди 12 години
Аз отивам на барикадите! То няма Белене, те вече яко го окрали, т.е. МЕ окрали! А като започнат да го строят Белене (с моите пари) какви ли "порции" ще *** съюзът ГЕРБ+БСП+НДСВ и всеки докопол се седесар и депесар. Трябват барикади и да се мре там, защото е недостойно да се живее като овца дето я доят и ***, доят и ***, доят и *** тия ***, при това овцата-човек си е на самоиздръжка. Вижда само боя и доене.