Разчистили "Гьола" за ?107 млн.

Трайков обяви условията, които поставят за "Белене"
Обновена: 2 юни 2011 15:09 | 2 юни 2011 11:29,
79
Разчистили "Гьола" за ?107 млн.
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

"107 млн. евро са отишли за разчистване на площадката на АЕЦ "Белене". Има и документи за тези пари“, обяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Министърът коментира публикувания одитен доклад от гражданския комитет "Не на Белене“, според който в Белене до сега са потънали 117 млн. евро.

Междувременно Софийската градска прокуратура образува две досъдебни производства за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания.

"Има и около 35 млн. евро, които не са платени от руската страна на българската НЕК за застраховка и транспорт и те са по-голям проблем, защото за тях няма и документ“, добави Трайков пред Нова телевизия.

Министърът обяви и условията, които са поставени пред руснаците преди окончателното подписване на споразумението.

Още по темата

"Първо, отразяването на изискванията за безопасност в светлината на новите критерии, стрес тестове и т.н., как те са отразени в техническия проект.

Второ, върху преработването на проектодоговора по начин, който да направи възможен в него да влезе и външен инвеститор.

Третото е нов финансов модел, който включва съвременно пазарно изследване, структура на финансирането и начина на определяне на цената.

И четвърто, искаме и подробности за предложеното от тях финансиране", подреди приоритетите Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Доньо преди 12 години
Напълно съм съгласен с тебе че потенциала го има, но от 20 години няма "политическа дупе" а само предната част и то от женски род. Не е лесно да се вдига държава на крака.. по-лесно е да се краде и това го правят всички от 20 години насам. Тук таме някой патриот се окаже в политиката и изгледжа като "***" сред стадото хиени, които "знаят как" и се гордеят с това...
77
0
 
0
 
! Отговори
Доньо преди 12 години
Нищо не е трудно, това дето В.Н. и Т.Т. сега го плещят, го знае всеки по приближен да информацията в енергетиката и е общественна тайна от повече от година. Те оборудването от БЕлене го монтираха вече и пуска на 4 Калиниски блок ще е тази есен. А това че са "расчистили гьола" за 100 млню евро го знае всеки. Детска игра е да се види кой фирми по какви договори, с кого и за колко реално са почистили гьола. Както и да е се разбере къде са отишли парите и за чий консултантски услуги са платени млн.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, този гьол ще излезе, че е голяма Яма...за някой...! Ха да ни е честита бъдещата АЕЦ!
75
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ниски цени на тока и за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като Държавата не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
74
1
 
1
 
! Отговори
трай,бе трайчо преди 12 години
ТРАЙЧО,ЩО НЕ СИ ТРАЕШ.НАЛИ ЗНАЕШ,ЧЕ НИЩО НЕ ИЗЛИЗА ОТ НАПЪНИТЕ ВИ ДА УЛИЧАВАТЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ В ДАЛАВЕРИ.ЛИЧНО НА МЕН МАСЛАРОВА МИ Е ПОВЕЧЕ ОТ ОТВРАТИТЕЛНА,НО КАКВО ИЗЛЕЗЕ- ДОРИ НЯМА ДА МОГАТ ДА Я ОСЪДЯТ.ЗАЩО ТИЯ ТИПОВЕ ОТ ОБВИНЕНИЕТО ВСЕ СТРЕЛЯТ НЯКЪДЕ ВСТРАНИ И С ХАЛОСНИ.ИЛИ НЕ ИСКАТ ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ НЯМАТ ОСНОВАНИЕ ДА ГИ СЪДЯТ.САМО ЛАЯТ И ТОЛКОВА.ТАКА ЧЕ ДРАГИ МИ ТРАЙЧО, ЩО НЕ СИ ГЛЕДАШ РАБОТАТА И ОСТАВИШ МРЪСОТИЯТА ЗА БОКО И ПЛАТЕНИТЕ МУ "ЖУРНАЛИСТИ".НА ТЯХ ПОНЕ ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА КАЛТАЩИНАТА.
73
0
 
0
 
! Отговори
варненец преди 12 години
До 70Скъпи,Ти наистина си "прасчо".Освен собствената ти "***" и "копанка" нищо не те интересува.Привидното си благополучие го мисли ,че е временно.Комунистите не са ти виновни за нищо. Ти сигурно си тяхно отроче ,но това не е темата.Аз не бих те взел да работиш за мен ,защото според това ,което си написал за мен ти си кръгъл ***.
72
1
 
0
 
! Отговори
варненец преди 12 години
До 70Скъпи,Ти наистина си "прасчо".Освен собствената ти "***" и "копанка" нищо не те интересува.Привидното си благополучие го мисли ,че е временно.Комунистите не са ти виновни за нищо. Ти сигурно си тяхно отроче ,но това не е темата.Аз не бих те взел да работиш за мен ,защото според това ,което си написал за мен ти си кръгъл ***.
71
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 12 години
Това е истинското лице на БСП/БКП.Заслужават народен линч. Техните наследници или приемници - също.Това е много показателно и за истинската същност на руския икономически модел, особено що се отнася до "братските" славянски страни.Толкова за "великите руски технологии", "най-евтината енергия" или за "огромната ни нужда от АЕЦ". Явно става въпрос САМО и ЕДИНСТВЕНО за корупция и в тоя проект няма нищо друго.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колата ми е застрахована....РЕКЕТЧЕ,държавно...А колко хора взимат над 2500?Шоферите,работниците във фабрика(дети ги няма) и мед сестрите с по 600 лв примерно какво да кажат?Те не са хора,така ли?
69
4
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Колата ми е застрахована,работата ми дава над 2500 лв,живея във Варна имам хиляди неща неща с които не съм съгласен и не ми харесват,но няма да подаря държавата си на комунисти,соколи и роми....../ Апартементът ми е заложен в банка,плащам си кредита редовно и обичам Страната си и не харесвам Държавата си/
68
0
 
4
 
! Отговори
,,Lari,, преди 12 години
ABE KAKVO 4AKATE BE MOSHENIZI TAKIVA.HVANATI,SAD I DOJIVOTEN,BEZ PRAVO NA OBJALVANE.MOMENTALNO.
67
0
 
7
 
! Отговори
LONDON do 62 преди 12 години
Нищо не си разбрал.Тия неща са присъщи за 3 и арабския свят където няма права на човека.Ти си в европейска държава членка на ЕС,и едно излизане на улицата ще реши нещата?Комунистите са отдавна натиснати от ЕС чакат вашето събуждане.Писах че етническите проблеми могат да се решат за няколко часа от политиците по цивилизован начин а не да ви пускат болен и доги да трупат точки и да ви лъжат че те са опозиция,и бях прав има резултат за воя вече.
66
4
 
4
 
! Отговори
Пето преди 12 години
Пето искаме 1 млд. за нас и лично за другаря Борисов.Ако не ще има шесто и така до Сибир и обратно.България и българските национални интереси да духат супата.Ние ще си копаме шистов газ,той е много сладък защото ще е американски,а унищожената земя българска.И на нея майната й.Да живее герб.
65
0
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Пак почнахме да се хапем емигранти срещу "патриоти".Ако за ТЕБ е бнормално да се заклюваш като сейф на банка,да трепериш на колата си която може да остане без гуми,да ти дават 30 лева детски,да ти взимат 1000 лева за "избор на лекарски екип" след като си плащаш здравни и заплатата ти да е 300 евро-то за други не е такаАми ако не бяхме имотни като на запад и трябва да плащаш по 500лв наем всеки месец какво прайме?Колко трябва да е нормалният семеен бюджет? Под 2500 си е мизерия поне в София
64
1
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Много "специалисти",много нещо.Пак някакви пари ,пак някой крал,сега ги "разкриха". Четиво за наивници с трето отделение.Нещата са прости. Има ревизия ,има документи ,има подписи ,има отговорни. Казват се кои са.Поименно.Има нарушения -носят си отговорността.Прословутите доклади на одиторите са едно четиво с "констатации" които на по- късен етап се оказват "гола вода"Голяма част от одиторите не различават багер от камион.Повярвайте ми.Много одитори съм видял...
63
0
 
6
 
! Отговори
9999999 преди 12 години
шистов газ е забранен в Европа и САЩ защото е вреден и унищова народа,водата,земята и шеврон са в 3 свят където народа е ***,недъгав и харчи само храната на земята която не достига,та Дянков чеши че българите имат нужда от шистов газ,т.е.скрит геноцид за 15% от задоволяване на нуждите ни от газ,защото остатъка ще го внасяме дали от русия или от азия.Дянков,четем западната преса,не си и мисли да ни пуснеш шеврон в България!Населението ни намалява и няма нужда от геноцид.Оставка незабавно
62
0
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Що треа си купуваш къща?Хората живеят под наем с години!!Колко си роб на 70 евро за една фиеста на месец,при положение че ги изкарваш за половин ден като гастербайтер,да не говорим с някоя по престижна и платена професия.Върни се и ще съжаляваш горчиво-казвам ти го след 8 гиодини емиграция,вече 5 години съм тук!!!И аз планирам догодина да се махна пакНа колко г си всъщност? 25?Щатите не е най-прекрасната страна-има къде къде по-дбри!
61
4
 
2
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
От коментарите на Безпартиен и Лондон разбрах следните неща.....В Бг е гадно,трябва революция и кръв,за да се променят нещата......И като свършите тази работа с кръвта и революцията,ние ще се върнем да ни дадете европейски заплати и дори можем да Ви управляваме.....АЙ МЕРСИ
60
1
 
2
 
! Отговори
bo преди 12 години
Всеки защитава това в което вярва или поне в това което мисли че е правилно. Реалността разбира се е някъде по средата... Проблема ни е Руското лоби и неприлагащите се закони. И аз чаках 20 години да се оправят нещата, имигрирах, сега пак се връщам в БГ. Има хубави неща в Америка, но станеш ли имигрант не е лесно. Успелите са малко, а дори и те стават "роби" на една къща и една, две нови коли. Всеки ден ставаш, трафик, на работа, обратно...пак трафик, вкъщи...5 дни в седмицата...Ежедневие както
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** крадат и с *** си.