БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти
10 юни 2011 12:32,
186
БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната група на Коалиция за България настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България. Това обяви червеният депутат Георги Божинов на брифинг в парламента.

Според Божинов трябва да бъде наложен мораториум на подписването на договор и добиването на шистов газ в България, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Депутатът изтъкна, че никой не може да вземе такова съдбоносно решение с непредвидени последствия само по информация от чужди експерти, които са заинтересована страна. „Консултирал ли се е премиерът с български учени”, запита Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България.

Депутатът предупреди, че геоложкото равновесие на 1/4 от територията на България е застрашено и последствията могат да бъдат катастрофални. Той обясни, че е опасен не само методът за получаване на шистов газ, но и методът на проучване заради замърсяването на подпочвените води и предизвикването на земетресения.

„Никъде в света няма промишлен добив. Проучване се прави само в пустинни райони и в западнали страни. България не е терен за тези експерименти!”, заяви Божинов.

Още по темата
Той изтъкна, че в България над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на 1/4 от територията на страната, е разположено най- големия подземен сладководен басейн в страната. Той е в непосредствен обмен с всички води, включително питейните - от Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, Албена, Варна.

По думите на Божинов днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга за проучване и добив на шистов газ в България. Той отбеляза, че при подписването на договора, страната ни ще получи 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов беше категоричен, че тези 30 млн. долара са нищо на фона на катастрофалните последици за страната ни, които могат да бъдат следствие от добива на шистов газ.

„За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на 1/4 от България”, отбеляза депутатът Петър Димитров. Той изтъкна, че левицата има готовност да предложи да се проведат и местни референдуми по проблема.

„Настояваме министерството на екологията да възложи независима експертиза, преди да започнат всякакви проучвания. Очакваме екологичните организации също да проявят интерес и да се включат в изясняването на процеса”, заяви депутатът Янаки Стоилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: мораториумшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ КОМУНИСТИ ГАДНИ.АКО ВЕДНЪЖ МЛЪКНЕТЕ ЩЕ СЪМ ВИ БЛАГОДАРЕН>ВСИЧКО ПРОВАЛЯТЕ.СЕГА ВСИЧКИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА БГ ЩЕ НИ НАРОЧАТ ЗА КОМУНИСТИ И ТЕ ПАК ЩЕ СИ ПОСТИГНАТ СВОЕТО.БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ РУСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаше да има проблем от БСП, ако руска компания беше спечелила търга.
179
1
 
2
 
! Отговори
Паразита-Божинов преди 12 години
Алчният Божинов няма да отстъпи депутатския тлъст кокал за кметския стол! А и му трябва имунитета за да пази снаха си Малина от правосъдието, заради присвояването на 160000 евро от Москва, където беше директор!2011-06-10 :: До ПешовА ти от къде мислиш че семейство Божинови извадиха пари и си построиха хотел в Банско, а брат му Иван как стана един от най-едрите и модерни феодали и присвои част от военния ни завод Гаврил Генов???2011-06-10 :: До ПешовБожинов не е само алчен,той е от рода на пеликаните и то от най-висш сорт.Николай Коцев не е по-различен,само е много по-***.2011-06-10 :: МироАко някой си направи труда и направи справка на фирмите собственост на семейство Божинови и ги публикува някъде за да отвори очите на хората ще бъде АНГЕЛА-СПАСИТЕЛ на врачанско област от тез ***-Божинови!2011-06-10 :: БилянаКакво е направил Божинов за 6 мандата в парламента за родния си град Бяла Слатина? Ако някой се сети поне за едно нещо моля нека го напише тука! Даже социалистите от Бяла Слатина не се сещат да има поне едно такова нещо!2011-06-10 :: КътоваИ двамата тези са мошеници, като Цецо Димитров е на дребно а Гошо Божинов е на много едро!
178
4
 
2
 
! Отговори
ДОГАН преди 12 години
6to kvi4at komunistite :) - 6toto sa izvun Dalaverata , nema da mogat da cucat :)
177
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Проппант е материал, като песъчинките, керамика, или други частици, които не позволяват счупване да се затвори когато инжекцията е спряло.Сериозни противоречия заобикаля текущото изпълнение на хидравлични нарушения на технологията в САЩ. Безопасност на околната среда и здравето са се появили и са се обсъжда на държавно и национално ниво.
176
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 12 години
на фрактурата и причините той да се разшири чрез скалата. Физически хидравлични фрактури включват вулканични диги , первази и раздробяването на леда и в студ атмосферни влияния . Изкуствени течност задвижване фрактури се формират на дълбочина в отвор и ще навлезе насочени образувания . На фрактури ширина обикновено се запазва след инжекция с въвеждането на проппант в инжектира течност.
175
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Хидравлични разлом (наричан още фракция работни места е процес на откриване, а след това посадъчен фрактура в рок слой, в които работят на налягането на течности като източник на енергия. на раздробяването се извършва от сонди които пробиват в скални образувания резервоар, с цел повишаване на добива и последен нива на възстановяване на нефт и природен газ .Хидравлични фрактури могат да бъдат физически или предизвикани от човека и се удължава с вътрешно налягане на течността, която се отваря
174
4
 
2
 
! Отговори
do PETAR DIMITROV преди 12 години
EEEIIIII...GOLEMI TARGOVCI STE BE!EVALA!KOGA USPYAHTE DA PRODADETE LENIN ZA 30 I TO SREBARNIKA BE! OTPREDI DAVAHTE MILIONI DA GO PLASIRATE TUKA-TAM I NE SE HAR4E6E,SEGA STE DAJE NA DALAVERA 30 I TO SREBARNIKA!A AZ SE 4UDYA OT KADE SA WI MILIARDITE,WIJ TO BILO OT TARGOVIIKA
173
3
 
6
 
! Отговори
$ преди 12 години
Да стоим по-далеч от сащ. От там само ГМО и отрови!
172
11
 
12
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Ха-ха-хаРуските *** надигат глава! Усетиха опасността да се намери и зруг източнок на газ освен доставките от Русия! Това за тях е недопустимо! Как така ? Нима е възможна България да бъде енергиино независима от Русия!?!?И ако това стане нали Газпром ще им спре комикионните , които получават за да продават националните интереси!Жалки и смешни предатели!
171
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Много смешно заглавие "БСП иска........" Абе тези кои са - отритнати от избирателите.Преди 2 години им казаха: Не може да искате !
170
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като сме почнали да говорим за екология трябва да затворим старите руски реактори на АЕЦ Козлодуй.
169
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комунисти и бог несъвместими неща.
168
8
 
10
 
! Отговори
Пешо тарабата... преди 12 години
Прав е тоя..гдето казва , че : 500г., "турско робство"----НИЩО НЕ СА ПРЕД 50г.-"РУСКИ КОМУНИЗЪМ"!ТУРЦИТЕ , ПОНЕ НЕ СА "ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ И ХАЙДУЦИ"---ДОКАТО КОМУНИСТИТЕ НА 9.09.44г, ..ИЗНЕСОХА ИМОТИТЕ И ПАРИТЕ НА НАРОДА ...А СЛЕД 10.11.89---ОГРАБИХА, БАНКИТЕ И СИ ПРИСВОИХА ПРЕДПРИЯТИЯТА ,СТРОЕНИ С РЪЦЕТЕ И ЧЕРНИЯ ТРУД НА ХОРАТА!НАЙ-ДОБРЕ Е ...ПАК СУЛТАНА ДА СИ ДОЙДЕ ---ПОНЕ ЩЕ ИМА САМО ЕДИН ДАНЪК /ДЕСЯТЪК/....!ПРИ КОМУНИСТИТЕ --СЕГА ДАНЪЦИТЕ СА НАД 1000%.....
167
7
 
11
 
! Отговори
РАЗБИРА СЕ ...... преди 12 години
...*** ЩЕ ИСКАТ ......МОРАТОРИУМ, ВЪРХУ---- "НАШИЯ ДОБИВ НА ГАЗ"!!!!ЗА РУСКИТЕ "ДУПЕДАВЦИ" Е ВАЖНО ДА ВНАСЯМЕ РУСКА ГАЗ И ....ДА ПЛАЩАМЕ СКЪПО НА РУСИЯ!!!!!РУСКИЯТ ИМ ГОСПОДАР---ТРЯБВА ДА Е ДОВОЛЕН ОТ ТЯХ!!!!!
166
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Оооох тоя *** има толкова шистов газ че ми залютя на очите :D :D :D
165
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тва от БСП са най-големите *** и лъжци днеска.Лъжат тяхната.....Винаги лъжат,крадат и се продават на руснаците !
164
8
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
Я направете Съсела отговорник по проекта и да видите как веднага ще запее друга песен. :) (Доганчо може да му е съветник, имал е 2 години време за изчете всичката литература и за шистовия газ.)
163
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трезвен - почни тия от Позитано.С пръчка им е малко на тия ***.На кол трябва да бъдат набучени за техните предателства и безчинства.Социалистите са на път да надминат османците по крадене и безчинстване в България.
162
9
 
8
 
! Отговори
Уточнител 1 преди 12 години
изтече съобщение: "ШИСТОВ ГАЗ НЕМА!Другари не вервайте шистов газ в България немаА ако има, дълбоко е и не мож се извадиАко се вади, ще е толкова мръсен, че нема даможе да гори и ще ни изтрови Ако не ни изтрови и гори не става вадят го американци душманите на МатушкаА какво ще правим без Русия, ние децата и внуците роднините и приятелите на АБпФК? Да умирамеот глад Да, ама НЕ! Тази власт с каквото я взехме стова и ще я дадем Да живей Русия! предай нататък"- край на съобщението