Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията
Обновена: 15 юни 2011 17:41 | 15 юни 2011 16:24,
161
Шеврон ще проучва за шистов газ в България
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Още по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
2
 
! Отговори
аибоу преди 12 години
БУНТ !!!!!!!!! само това ще ни спаси,колкото по-рано толкова по-добре за нас.Нека опожарим столицата,дано ни чуят тогава!!!!!!!!!
168
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 12 години
Искам да кажа на всички, че в Добруджа се добиват най големите добиви на пшеница. Най големите реколти от декар земеделска земя . Пшеницата е с най добрите показатели за производство на хляб и хлебни изделия . Хлябът на всички българи идва от Добричкия регион. Замърси ли се водата, и растенията се замърсяват. Тогава какъв хляб ще яде българина !!! Стореното от управниците ни до момента е едно Безумие граничещо с предателство на националните ни интереси . Във Франция е забранено добиването на такъв газ . В Англия също. Цитирам " Тази година Кметът на град Ню Йорк заяви Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки."И как до сега , нито едно правителство не се подаде на условията от Шеврон, а точно ГЕРБ каза ДА. Призовам всеки български гражданин да каже НЕ на проучване за шистов газ.
167
1
 
3
 
! Отговори
offshore преди 12 години
Нека да не позволим на тази корпорация да нанесе огромни щети върху най-плодородната земя в България.Проучете повече за Шеврон! Гледайте филма в Kolibka - Crude:The real price of oil
166
2
 
2
 
! Отговори
Blaster преди 12 години
Вчера буквално се върнахме от екскурзия да разгледаме 100-те туристически обекта в района на Варна, Добрич, Шумен, разгледахме Плиска, Велики Преслав...Това за което пиша и което ми направи силно впечатление е, че всеки квадратен метър земя в тези региони се обработва!Много ми е чудно къде ще дупчат, след като от посеви на слънчоглед, царевица, жито няма една педя място и къде ли ще изхвърлят замърсената с вода химикали. За управляващите тези региони са само точки на картата, а не житницата ни
165
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Гледайте филма "Газленд" в Youtube! Трайков най-вече..
164
1
 
7
 
! Отговори
ала бала преди 12 години
Някои дава ли си сметка че като няма чиста вода - няма хора,като няма хора няма нужда от газ.Да вземе поне един хубав пример от Франция-явно там са проучили сериозно този въпрос.
163
1
 
14
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Добивът на шистов газ е убийство на земя, природа и хора ! Тези, които подписват подобни договори са престъпници и национални предатели ! Нека спрем тези безумни хора !
162
1
 
8
 
! Отговори
Тимландия преди 12 години
1/4 от питейната вода на Варна (500 000 човека) идва от подземните води на девнинските извори (до Девня), които пък се захранват от езера по под Добруджа...По-голямата част на водата за Варна пътува над 100 км. докато стигне кранчета ... след като унищожат подпочвените води, ще трябва да ползват газа за да дистилират морска вода :p
161
1
 
10
 
! Отговори
Активист преди 12 години
Браво господа Възрастни *** ... вашите деца ще се натровят и ние младите като станем на вашите години когато вие ще гниете вече трябва да ви оправяме *** и пумията ... да мислим как да възстановим земята да пречистим водата да преваспитаме децата. ... всички вие политици, бизнесмени, депутати, адвокати, социолози, учени, философи, учители, доказахте само 1 ... не притежавате нужните качества да се наречете хора с морал...
160
1
 
11
 
! Отговори
vladomitev преди 12 години
Ей го там горе на снимката - комплексиран ***, национален предател и престъпник номер едно.
159
1
 
14
 
! Отговори
vladomitev преди 12 години
Преди да се повдигне въпроса за този газодобив, все се надявах, че правителството на ГЕРБ ще ни донесе повече ползи, отколкото вреди. Но ТОВА ме накара да си променя мнението - беше наистина последната капка. Не ме интересуват софийското метро, еврофондовете или на Бойко магистралите. Няма да гласувам за ГЕРБ даже под страх от разстрел. Тези хора извършиха национално предателство, следователно за мен са престъпници.
158
1
 
4
 
! Отговори
vladomitev преди 12 години
Договорът е предварително обещан и ще бъде подписан на всяка цена. В увъртанията за уж спазването на екологичните изисквания и норми се прикрива и се извърта истината, премълчават се факти от огромна важност. Това е лобистки договор, обслужващ интересите на щатски концерни, които се борят за пазарен дял в България. Те целят да избутат руския газ. Който наистина не е евтин, но поне идва тук напълно чист.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи че тая фирма щяла казала : "ВЕРОЯТНО ИМА ГАЗ ТАМ" какво значи вероятно бе кавали ? я има я няма нали така ? тука да не е проба-грешка ?Я си обирайте всичките круши и ябълки !!! Разработвали находища ...... да си разработват там .. мене тука не ми трябва газ , бомби и каквото ви хрумва на тъпия акъл ..... затова ще сме винаги роби защото сме прости !!!!! и ето ви една приказка .. "Народа не е *** защото е беден , а е беден защото е ***"
156
1
 
1
 
! Отговори
hydraulic fracking преди 12 години
Някои се мъчат да ни убедят, че в България запасите са около 300 млрд куб. м. Прегледайте сайта по-долу и вижте какво публикува Гардиън. България не фигурира в тази класация. Шеврон трябва да докаже, е има залежи, които си струват да се разработват.guardian.co.uk/environment/interactive/2011/apr/26/shale-gas-hydraulic-fracking-graphicПо отношение на технологията hydraulic-fracking, Франция даде 2 месеца срок на всички фирми да докажат, че не използват тази технология. Иначе са аут.Д
155
3
 
5
 
! Отговори
Не ви ли писна?! преди 12 години
Авиатора, *** си като градински ***. Като не си запознат с материята, защо бръщолевиш лозунги? Аман от промити мозъци. На вас и след 100 години ще са ви виновни комунистите. Нали 20 години гласуваш за сини, жълти, оранжеви и не знам си какви? Те защо не оправят поне малко?Както и да е.Вече и извън града човек ще го тровят. Честито. Някой освен Авиатора (сигурно така се е нарекъл заради пилешкия си мозък) да вярва, че с избори може да се оправи нещо?
154
11
 
5
 
! Отговори
Авиатора преди 12 години
Какъв референдум бе комунист? За да купуваме цял живот от вашата майка Русия ли? Аман от ченгета като вас...
153
6
 
20
 
! Отговори
Homer преди 12 години
Искаме референдум по този въпрос!!!
152
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za nas pak niama da ima shi davat na chernilkite mazni soziali i tova she e
151
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
не знам дали обаче някой ви запознава с проблемите върху почвата които се образуват във връзка със сондажи и проучвания и тем подобни!!!! а уж добруджа - еми можем и на нея да и помахаме вече!!!!и една скоба!(този проект е от години прсото чак сега му дадоха зелена светлина!!!!)
150
3
 
12
 
! Отговори
Mirko преди 12 години
Не подписвайте предатели. Има много вреда за природата, за питиейната вода и за хората. Има филни в Америка по този въпрос. Това е национално предателство.