Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията
Обновена: 15 юни 2011 17:41 | 15 юни 2011 16:24,
161
Шеврон ще проучва за шистов газ в България
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Още по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
12
 
2
 
! Отговори
21 век преди 12 години
Не искате шистов газ, не искате руски газ, не искате АЕЦ, не искате петролопровод от Русия, не искате Южен поток. И какво искате? Да се върнем в средновековието ли? Осветление на свещи, отопление на дърва, да пишем на ярешки кожи? Добре, че никой не ви слуша!
108
1
 
11
 
! Отговори
s...w.. преди 12 години
Изглежда симпатите ми към Герб са на привършване,ако се добива шистов газ.Просто Екология нищо лично
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой го е искал народа ли ? Неее заблудил си се!
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали искахте чуждестранни инвестиции? Ето ви ги!
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мила родина, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест ах, те нямат край. ... Беше, беше
104
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kak може герперите да са толкова продажни и *** ?
103
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На търга за АЕЦ Белене се явиха френска ,канадска ,американска и руска фирма-руснаците спечелиха с добрата си оферта,а не защото са от Русия.Сега понеже имаш комп вземи прочети за технологията на добив на шистов газ и после пак се вземи отношение."Руската офертата за АЕЦ Белене се оказа най-калпава и министрите от правителството на тройната коалиция станаха за смях.Не е подписан договор за добив на шистов газ, така че е глупаво да се слага каруцата пред магарето.
102
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 12 години
аз не мисля, че да пълниш джобовете на неква чуждестранна компания е повод за радост. Ама така е, като не се инвестира в наука - все чужденците ще обират каймака, а ние ще си тънем в мизерия, особено с такива умни родолюбиви депутати и министри. Евала
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато в България продажните политици затриват природата и хората с такива договори ,то гръцкият народ се вдигна в момента в Атина милиони хора са обкръжили парламента и правителствените сгради и има сблъсаци с полицията ,до кога българите ще търпим тук хората в солун с които разговарям направо ни се чудят на овчедушието
100
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато БСП+ДПС+НДСВ правиха заменки по морето и строяха хотели в резервати всичко беше наред и еколозите в тяхните редици бяха много доволни от бетонирането на черномоския бряг.
99
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП доста се излага с антиамериканското си бърборене. Всичко се прави с цел да се харесат на джуджетата от Кремъл. За информация на централата в Позитано в Русия се правят ПРОУЧВАНИЯ за добив на Шистов газ и никой не прави референдум ЗА/ПРОТИВ проучванията.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най добрите слуги на САЩ са комунистите, те ни управляват от 1944 г. насам. Това е една клика от *** интернационалисти който са се превърнали в глобалисти което си е едно и също. Преди мачкаха БГ народа в името на интернационала и братския СССР днес ни мачкат в името на глобализацията и САЩ (корпорациите). Сменили са само господаря, че предишния ги предаде на конференцията в Малта 89 г. Гледайте филма "Войните на демокрацията" и ще ви стане ясно кое как става и кой, кой е.
97
1
 
17
 
! Отговори
Добри, продължавам преди 12 години
Ужасявам се че ще нпшравят договор - при който хамерите ще спечелят много милиарди а ние ще получим съсипана природа и трохи. По-добре да оставим газа за след време когато самата БГ ще има технологиите да го добива и парите да остават тука. Иначе нов варинат наСофийска вида, ЕОН, Виваком и прочие източване, а за нас - възелина
96
1
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 12 години
До 84 МорскиАми според казаното в пресата се говори за Североизточния район. А тези, който толкова се радват, че си решавали енергийната зависимост гледали ли са клепчетата в youtube?
95
1
 
10
 
! Отговори
Добри преди 12 години
Чета за Шеврон и все за мина Челопеч си мисля. Да оставим колко е вреден добива на шистов газ, въпреки че аз лично имам големи съмнения.Сключиха канадците договор за добив на мед и злато и никой не знае параметрите в Челопеч - колко печели държавата, обществото и колко канадците - като числа. А числата са страшни. И най ме е страх нещата пак да не станат така - да дадем концесия и и да ми обясняват как сме на далавера че видите ли - руският газ да кажем е 350 $ а тук го купуваме за 320 - СУПЕР
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кеф! вече ще си имаме вода от чешмата, дето гори! Да е.. *** ви герберски!
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И до кога с банове уважаеми админчета ? А А?А??А?А? пък по темата - който живее на около е обречен! А господаата управляващи им пожелавам да умрат от рак!
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам "интелигентния" вид на поредното *** от ГЕРБ май скоро ще се хваща сопата! Тези надминаха предишните крадци да е.. тях.... ***.., че и на техните привърженици!
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА АКО СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО В ГЪРЦИЯ,МАЛАКИТЕ ЗА ЕДИН ДЕН ЩЯХА ДА ИЗМЕТАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО но тук............Тук *** са се дупили 500 години на турчаците та за едни американци ли да се стискат?!
90
0
 
9
 
! Отговори
До 88 преди 12 години
На търга за АЕЦ Белене се явиха френска ,канадска ,американска и руска фирма-руснаците спечелиха с добрата си оферта,а не защото са от Русия.Сега понеже имаш комп вземи прочети за технологията на добив на шистов газ и после пак се вземи отношение