Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията
Обновена: 15 юни 2011 17:41 | 15 юни 2011 16:24,
161
Шеврон ще проучва за шистов газ в България
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Още по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едва ли 8 млрд. долара ще бъдат използвани за възстановяване на околната среда, а дори да бъдат използвани за тази цел, тези пари до никъде няма да стигнат. Еквадорците да са мислили по-навреме за това какъв масивен таралеж са си вкарали в гащите.
128
1
 
8
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Простотия до шия начело с министъра...Кво на интерисува Шеврон че произвежда еди колко си петрол на ден кат ще се занимава с газ у нас ? Ние нал имаме някакви институти : минно-геоложки ли кви беха ? Ами щом не могат да правят такива проучвания ги затваряйте. За кво са ни ?
127
1
 
3
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
"ето ти го примера GasLand 2010- в замунда го има" Искаш да ми кажеш, че има мошеници? Има ги, за съжаление няма област, в която да няма мошеници. Всеки ден загиват хора при транспортни катастрофи, стават пожари, лекарски грешки, фалшиви лекарства.... Но никой не е забранил транспорта, лекарите, лекарствата и т.н. Просто трябва да има сериозен контрол и от време на време да застрелват някой мошеник.
126
2
 
5
 
! Отговори
баба Ванга е казала преди 12 години
"Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на Земята, но ще се скрие водата. Така е определено!""Водата ще стане по-скъпа от черното злато, а един ден тя напълно ще изчезне.""Ке дойде ден - в златни паници ке ядете и в медни чаши ке пиете, но вода нема да имате.""Пчелите ще измрат. Млякото ще стане отровно. Ще затваряте вода в буркани."
125
0
 
7
 
! Отговори
JiktakS преди 12 години
Глоба от 8 млрд. долара за Chevron в Еквадор15.02.2011 09.06Еквадорски съдия осъди петролната компания Chevron да плати глоба в размер на 8 млрд. долара, предаде АП.Делото продължава вече 18 години.Глобата е наложена заради замърсване на околната среда от 70-те до 90-те години на миналия век от компанията Texaco, която бе закупена от Chevron.Според Chevron, присъдата е неизпълнима. /***
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички ползваме компютри, автомобили, купуваме готова храна...Това съсипване на природата ще ни погуби рано или късно.Айде стига глупаво американско мислене.
123
10
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 12 години
"По-добре връщане в средновековието, отколкото отвсякъде зависими и натровени" Така ли, а защо ползваш компютър? В средновековието компютри няма. Днес семейството ти е пазарувало от супермаркета. По онова време всичко е трябвало лично да си го произведеш. Ще гледаш ли прасета, кози...? Копане на нивата. Айде стига глупава романтика.
122
1
 
6
 
! Отговори
JiktakS преди 12 години
до 123ето ти го примера GasLand 2010- в замунда го има
121
9
 
2
 
! Отговори
Гонзо преди 12 години
"да добиваш шистов газ в гъстонаселени райони е геноцит спрямо местното население" Ти колко души познаваш изтровени от шистов газ. Да не говорим за геноцид. Това изначава поне стотици хиляди натръшкани от същия този газ. Дай пример!
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре връщане в средновековието, отколкото отвсякъде зависими и натровени.
119
7
 
1
 
! Отговори
въпросче преди 12 години
Отговорете откъде да вземаме енергия! Без лозунги и политика. Дайте ясен отговор. Не искате шистов газ, не искате руски газ, не искате АЕЦ, не искате петролопровод от Русия, не искате Южен поток. Енергия откъде? Само не пишете дивотии от рода на ток от вятъра, слънцето... Този ток струва в пъти по скъпо и го има само когато има слънце и вятър--за индустрия и модерно домакинство не става.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ни тровят, няма отърване. Безсилни сме пред натиска на големите пари.
117
0
 
13
 
! Отговори
JiktakS преди 12 години
в един кладенц за шистов газ се слагат 80 тона химикали, а ако е направен немарливо се замърсяват почвата и водата за стотици години
116
0
 
13
 
! Отговори
JiktakS преди 12 години
да добиваш шистов газ в гъстонаселени райони е геноцит спрямо местното население
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то не е нужно да си професор.. то в нета си има си има достатъчно на гледно и написано за тоя бизнес!
114
10
 
0
 
! Отговори
попо преди 12 години
Сега и за газта се явиха 115 професора които скучаят и се чудят на кого какъв кусур да намерят.Пъпеши!
113
1
 
10
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
111 ти в час ли си ? Или пак само на изуст си говориш. На ясно ли си кой е на печалба от това?Защо идват то дук да инвестират и после да го карат към USA то е просто и ясно - защото не искат да си съсипват тяхното здраве, а нашето! Ранът си работи и работи.. а ние си търпим *** който ни продават държавицата и си слушаме мазната чалга ( слушате извинявам се ) ... и затъпяваме бавно и сигурно с туските сериали.
112
9
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ШИСТОВИЯ ГАЗ Е И ПРИРОДЕН ГАЗ .. КОЛКОТО ДО ПРОУЧАВАНИЯТА .. ДОРИ И ГЪСССПРОМ ПРАВИ ТОВА В РУМЪНИЯ!! НЕ ЩЕМ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕРВЕРЗНИЦИ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ!! НЕЧИСТОПЛЪТНИ СА!! НЕ СЛУЧАЙНО .. СА СЕ ДОМОГНАЛИ НА ДЕ ЩО СЕ ПРОДАВА В ТОЗИ РАЙОН!!!ОБЩИНИТЕ ТАМ ИМ СНАСЯТ ТЕРЕНИ ЗЕМИ .. АЙ СИКТИР КЪДЕ ГО ИМА ТОВА? КО ПРАЙ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ПРАВЕШКИЯ ТАМ А ? ДОСКОРО БЕ ЯДРЕН КОНСУЛТАНТ .. АЙ СИКТИР!
111
5
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НЕ ЩЕМ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ БОКО И ГОЦЕ .. И МАФИОТСКИТЕ ИМ ПРАКТИКИ!!!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да а-а.Шистовият газ е този, с който можеш идеално да се отровиш, ако забравиш кранчето отворено. За разлика от природния ,който ползваме досега. От " гадните" руснаци.Да живее диверсификацията.