Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията
Обновена: 15 юни 2011 17:41 | 15 юни 2011 16:24,
161
Шеврон ще проучва за шистов газ в България
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Още по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позицията на БСП е да не се правят проучвания за полезни изкопаеми в България ако добива им би създал екологични проблеми.Тогава би трябвало да се спрат проучванията за нефт край Силистар, защото може да стане екологична катастрофа както в Мексиканския залив. Трябва да се спрат проучванията за залежите на злато в Трънско, заради замърсяването при извличането на златото.И трябва ръководството на БСП да се лекува от слабоумие.
88
1
 
16
 
! Отговори
do 79 преди 12 години
Не знаех, че и в психиатриите има нет. А колкото до шистовият газ, след 50 години ще си имаме пустиня, на место плодородна зема. И за всички борисовчета един въпрос, защо в любимото ви USA, шистовият газ се добива само в области, далеч от всичко живо????
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добиването на шистов газ е такава революционна технология ,че в САЩ от където са тия симпатяги от "Шеврон" такъв добив е забран в населени райони .Така ,че Трайчо по-добре да си трае-голяма част от хората ползват интернет и могат да прочетат за какво става въпрос.Но както се казва -"на печелившите (прибралите комисионните) честита,а останалите да духат супа(ако имат разбира се)
86
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно какво щяха да пишат платените драскачи ако фирмата не се казваше Шеврон ,а ГАЗПРОМ?Сега очаквам интервю на руския посланик колко вредно за природата и хората на България е проучването и разработката на находището.По въпроса за АЕЦБелене той беше ясен-България печели/значи Русия губи./Позицията понастоящен на БСП става на границата на нонсенса-АЕЦ са полезни,шистовия газ-вреден.Най полезен е газът на Газпром ,разбира се.Ако намерим и наша газ-и тя ще е вредна,наш нефт-и той.
85
4
 
12
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Да покажем на ***, които ни управляват сега, какво мислим за тях на изборите есента !!
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dnevnik bg /bulgaria/2011/06/10/1103966_bsp_poiska_moratorium_vurhu_prouchvaniiata_za_shistov/
83
4
 
1
 
! Отговори
mutrata преди 12 години
Отивам да изкупувам терени ефтинко и после да ги продавам на дебелите цени на хамириканците.
82
0
 
3
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
до 82 сигурен ли си, че става въпрос за Североизточна България?
81
10
 
3
 
! Отговори
norm преди 12 години
Корекция,ако се съди по минусите,не някои червенотиквеничковчета,а всички са започнали и продължават да пикаят кръв при мисълта,че е възможно да намалим зависимостта си от Русия."Патриоти" са,но чужди.
80
2
 
17
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 12 години
"Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район."Тези пари сигурно ще отидат за реклами по билбордове на наши фирми.Ако изпишете шистов газ в гугъл ще видите много интересни филмчета за последиците от добива му. Трайков за 30 млн. в бюджета обрича цяла Североизточна България, ама кво го е еня него нали ще се изнесе в някое добре уредено местенце и ще харчи коисионните след престоя му министерството.
79
2
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЦЕЦКО ДА КОМЕНТИРА .. КО ПРАЙ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ТАМ ДЕ НЕ ГО СЕЕШ? КАКВО СТАВА В ТОЗИ РАЙОН.. КОЙ ПОСЕЩАВА ДЪРЖАВНАТА УЖ ДЪРЖАВНА .. ДИВЕЧОВЪДНА СТАНЦИЯ В МОМЕНТА ВЕЧЕ И ГОРСКО СТОПАНСТВО.. НА РАЗДУМКА И СПЯВКА? ГОЦЕ .. ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ БОКО.. ГАЗОВИ БАРОНИ .. АЙДЕ БЕ .. ЗЛАТЕВ БЕ И АДРЕН ЕКСПЕРКТ НАСКОРО !! КЪДЕ ГО ИМА ТОВА .. САМО В СЪВЕТСКИ ОБОР!! СЪВЕТСКИ МАФИИ !!!
78
0
 
12
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
До 78, Ами никога! Никой политик НЕ работи за народа, точно обратното той получава повече пари ако е против народа.. А ние си траем и се коткаме.. ехх..
77
15
 
4
 
! Отговори
до Др. Кутев преди 12 години
Другарю Кутев, дал си много сложна тема на платените си плювачи-добив на енергоносители. Човек като чете съчиненията им сериозно се замисля за менталното състояние на средния българин, ако не знае, че това са платените агитатори на БСП--там нивото по презумпция е между *** и ***. Честито, работят за ГЕРБ. Благодарим!
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
koga nqkoi she se dopita do naroda da se vidi kakvo e negovoto mnenie za tova ???
75
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ТАЗИ СТРАНА БИВША СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА ЛИ Е .. ИЛИ БОЛШЕВИШКИ БОСТАН?ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ЛИ Е ИЛИ АНАДОЛСКО КОМУНЯРССКИ ВИЛАЕТ!! БОКО .. ОБЛИЗА ПРАВЕШКИЯ *** ЗЛАТЕВ .. ГОЦЕ СЕ УРЕДИ .. ЦЯЛАТА БОЗА ОКОЛО ШЕВРОН ГОРЧИ НА СЪВЕТСКА МАФИЯ!!!
74
2
 
12
 
! Отговори
Калин преди 12 години
СДРУЖИЛИ СА СЕ С ШАВРОН .. МАФИОТИТЕ .. ДА СИ ИЗМИВАТ РЪЦЕТЕ .. ИНАК ИЗКУПИЛИ ДЕ ЩО ТЕРЕНИ ИМА ОКОЛО НАХОДИЩЕТО!!!!
73
4
 
8
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
А къде е находището ? Да не стъпвам там повече в живота си.. то друго не ми остава..
72
5
 
7
 
! Отговори
много важно преди 12 години
Дедовците на тези плашоци от СССР унищожиха Аралско море защо внуците с помоща на САЩ да не унищожат БГ?
71
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
правешкия *** и комунярски .. аристократ .. човека гъссспром у болшевистан изкупил де що терени има около находището .. местната община .. и анадолското му подчинено горско стопанство което създадоха .. дадоха ли своета лепта .. за подобни практики в нормални страни се провежда разследване!НО НЕ И В БОЛШЕВИСТАНА НА ГОЦЕ И БОКО.. МАФИОТИТЕ!!!!ЕЙ СЕГА ГО МЕСТЯ ОТ ЕДИНИЯ В ДРУГИЯ, ЧЕ НЯМА ЛИ НИЩО ОБЩО!! ГНУСНИТЕ БЕСЕПАРИ ИМИТИРАТ .. ПЛЮВКИ .. *** ГЪССПРОМ ПРОУЧАВА ШИСТОВ ГАЗ В РУМЪНИЯ!!САТАНИСТИ!
70
3
 
17
 
! Отговори
мухала преди 12 години
искам да пожелая на мазния банкянски *** и всички около него, бял ден да не видите вие и децата ви и всичките ви роднини, приятели , гербери и тн. да ви го отпори мръсен спинозен *** дано, и саполив да му го целувате, да *** дано крадливи бокуци, деня в който герб ще се затрие ще заколя 2 агнета курбан че се отървахме от най големия *** управлявал ни някога, а на мръсните *** американски пожелавам им пулно затриване камък връз камаък да не остане от саш, и жив американски ***.