Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията
Обновена: 15 юни 2011 17:41 | 15 юни 2011 16:24,
161
Шеврон ще проучва за шистов газ в България
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Още по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа,това е една добра новина.С една крачка по-близо до изтребването на населението на тази територия.Браво на ГЕРБ!Ще гласувам на следващите избори за тях.Дано изтребят тази проста селска ***.
28
4
 
26
 
! Отговори
кретен преди 12 години
В средата на февруари британският вестник Гардиън писа, че спечелилата търга американска фирма Шеврон бе осъдена от Еквадор да заплати 8.6 милиарда долара заради замърсяването на басейна на Амазонка........Трайчо, Трайчооооооооооооо
27
3
 
35
 
! Отговори
*** преди 12 години
Една индийска поговорка гласи "Не получаваме земята от предците си, вземаме я назаем от децата си".. Мислете вашите деца след години какво ще получат като "подарък" от невероятните идеи на тия продажници...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Gasland - vbox
25
1
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Сигур щот нямам 100 милиона евро под дюшека май.А ти питаш ли се що точно в България ще добиват а не другаде?
24
2
 
30
 
! Отговори
*** преди 12 години
продължавa:В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали
23
5
 
4
 
! Отговори
gid преди 12 години
ха, народа до вчера протестира за цените, а бойко пуска газ...
22
2
 
30
 
! Отговори
*** преди 12 години
Екологични последствия Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца). Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.
21
19
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Като не искаш "***" да те "грабят" що не се хванеш ти и да добиваш газ?
20
6
 
7
 
! Отговори
бгето преди 12 години
Никви Шисти, никви ***.Цецка Цачева. Шеврон, опашка за жълти стотинки, кисеуо муеко от нишесте.
19
6
 
15
 
! Отговори
nqkoi преди 12 години
Таз про-американска (чифутска) шайка голямо лаене лае бе. Всички дет не щат да ни дупят и изчеждат излязохме ***! Баси порно писачите сте честно, сгърчете се и умрете да не пречите на никой молА ви. 1&8
18
15
 
6
 
! Отговори
чичо преди 12 години
А БЕ ЗАЩО ОЩЕ НЕ СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ НОВИНАТА ЧЕ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ УТРЕ НЯМА ДА ГЛАСУВА.......ИЛИ СЕ СТРАХУВАТЕ ЧЕ НЯКОЙ ПЛАТЕН ***-ДРАСКАЧ НА БСП-МАФИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪЗБУДИ...ДА СЕ ЗАПЕНИ...И ДА ПОЛУЧИ НЯКОЙ ИНФАРКТ.
17
22
 
5
 
! Отговори
Аре стига ! преди 12 години
Другарят Путаранкин като ви спре газта пак ще ви питам :) А за природата... гадно е, но за да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата !
16
3
 
25
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Какво се получава? Продажни политици скапват природата ни в името на жалки хонорари и в полза на големите печалби на ненаситни американски фирми.Ние(овцете) по стар обичай мълчим и сме доброволен фон на всички безобразия на управляващите.
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до истината: И когато североизточната част на страната, която, ако не помниш е житницата ни, бъде натровена и земята стане негодна за отглеждане на тъй нужните ни зърнени култури, и хляба стане 5-10 лв, защото ще се наложи да си внасяме жито, ще те питам тогава......
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еи тия алчни евреи до кога ще ни доят ..до кога ...?!,Сега с този шистов газ освен ,че ще ни ограбват природните богатства и ще ни тровят и унищожават природата ...да се задавят дано от га зи петроли и кръв тия ***...
13
3
 
23
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
жалко, че такива новини минават "покрай" ушите ни! Пишат се по 300-400 коментара по статии за п*дали, м*нгали и бездомни кучета, атук ще има 15-20 и толкова!Този добив е нож с 2 остриета... и за 4 МИЛКИ, продава ли се четвърт България?Де ги сега "патриотите"?Кой ще проверява, дали инвеститорът спазва съответната технология и безопасност? Ще има ли санкция при неспазване?Има ли ОВОС?Да не рИвЬем после, като от електро-дружествата - събират пари, никаква инвестиция, лани стълбове падаха по морето
12
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 7а кой да го добива бе, тикво такава???другарчетата от СССР - ли, дето пак ще ни държат на студено следващата зима.
11
6
 
45
 
! Отговори
fcuk-USA преди 12 години
А така, набутайте "Шеврон" дето тровят целия свят и в България. С тази постъпка, това правителство доказа, че Америка така ни го е бутнала, че няма вадене!
10
6
 
30
 
! Отговори
ГАЗ преди 12 години
Един от шефовете на "шеврон" е онази *** Кондолиза Райс!!!