Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"

Министърът сега щял да чака извинения от БСП
17 юни 2011 17:00,
298
Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"
Росен Плевнелиев. Снимка:Архив Булфото

Автомагистрала "Тракия" се строи по стандарт. Това показват резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството й, обявени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"За нас е важно това, което се потвърди от експертите за 147-и път. 146 проби бяха направени и всички казваха едно и също – магистралата се строи по стандарт", каза Плевнелиев.

Пробите бяха взети на 2 май заради обвиненията от страна на БСП, бившия министър-председател Сергей Станишев и депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски, че магистралата се строи върху пепел и догодина след полагането на асфалта тя ще стане на вълни.

От БСП изпратиха дори писмо до ЕК заради "измамата", както я нарекоха, при строежа на АМ „Тракия“ и поискаха оставката на министър Плевнелиев.

"Очаквам от БСП, от бившия министър-председател на България Сергей Станишев, и от депутата Димчо Михалевски – да се извинят на българските граждани, на Института по архитектура, строителство и геодезия, на експертите, които работят по магистрала "Тракия". Очаквам така както са написали донос, да си напишат опровержението и да го пратят в Брюксел. В тази държава има приоритети, които са надпартийни и такъв приоритет е магистрала "Тракия", каза министърът.

"Всеки, който политизира магистрала "Тракия", за нас е ясно, че той бута магистралата", обяви Плевнелиев, като обясни: "Ние повече с тази тема няма да се занимаваме. Кой каквото ще да говори за магистрала "Тракия", че се строи върху пепел, върху каша, да бъде така добър със съответните данни да отиде при компетентните органи".

Министърът посъветва всички, които искат да политизират един или друг държавен проект, да се водят от следните принципи:
1. Ако не си експерт, не се прави на такъв.
2. Политиците да оставят експертите да си свършат работата
3. Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Пред журналистите Плевнелиев разказа как се е стигнало до нападките на БСП: Депутатът Димчо Михалевски е взел проби от рудник на 20 км от магистралата и го е занесъл в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Оттам направили експертизите си и на една от страниците на доклада допуснали езикова грешка. Използвали термина "сгуро пепелина" и БСП се възползвали точно от този гаф.

На 18 март от УАСГ се извинили с писмо на министъра, защото тяхната експертиза стояла в основата на обвиненията и исканата оставка от червените.

В писмото експертите изрично подчертали, че тезата на БСП, че магистралата се строи върху пепел, е категорично необоснована.

Всъщност проверката, назначена заради обвиненията на БСП, е 147-а поред и струва на данъкоплатеца 6750 лв. Процедурата е продължила точно 45 дни.

Предишните 146 експертизи са направени от изпълнителя, който по договор е задължен да изпитва всички влагани в строежа на магистралата материали, и са включени в цената на проекта.

Изследванията са направени от независима акредитирана строителна лаборатория, избрана след получени оферти от няколко такива института.

Пробите са взети от експертите й в присъствието на експерти на Дирекцията за национален строителен контрол, Агенция "Пътна инфраструктура" и медии.

На 15 юни резултатите от изпитванията били предадени от лабораторията на ДНСК, а оттам проверени от възложителя – Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ), и на проектанта на магистралата.

След неколкократни проверки резултатът е, че изпитаните материали напълно съответстват на изискванията на техническата спецификация, залегнала в одобрените инвестиционни проекти за магистралата.

Още по темата

"Аз, като министър и моя екип не считаме, че ние трябва да носим отговорността. Тя се носи от изпълнител, вложител и надзорник. 147 пъти може да кажем, че се работи в рамките на техническата спецификация, на стандартите", каза Плевнелиев.

Освен това по проект АМ "Тракия" има 5 г. гаранция, обясни министърът.

Всички протоколи от пробите на магистралата ще бъдат изпратени на Европейската комисия, която следи казуса, за да се върне доверието в страната, обяви Плевнелиев.

Министърът призова след година отново да се провери дали е на вълни участъкът от ЛОТ 2 на магистралата.

"И ако това не е така, попитайте тези, дето лъжат българския народ, тези, които се подиграват на българската строителна индустрия, тези, които се подиграват на храма на българската строителна индустрия – Университета по архитектура, строителство и геодезия, тези, които по някакъв начин заблуждават директно и българските граждани, и попитайте защо не се е напукал асфалтът на "Тракия", защо не е на вълни”, посъветва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Аз, като министър и моя екип не считаме, че ние трябва да носим отговорността."Каква отговорност от мутренската банда. Те знаят само да грабят.
275
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накрая какво излезе - Станишев е некадърник и предател
274
10
 
5
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
*** ами послушай и ти съветите си и млъкни :))). А и напомни в тая връзка на патрона си, че ако не става въпрос за държане на маркуч, ракета или кофа с пумия да не се изказва :)))
273
3
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Е,баш на Тракия до Ст.Загора си е въна до вълна.Направо рифтинг!
272
10
 
8
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Да покажем на изборите какво мислим за мутрите и мутроидите, които работят за тях като министри !!
271
7
 
10
 
! Отговори
до 288 преди 12 години
Манипулациите ви не хващат дикиш.Хората не вярват на клеветите на провалили се политици от БСП и повтарящите ги по форуми ***.
270
0
 
4
 
! Отговори
грешка до 277 е преди 12 години
Братле, направо ме разсипа от смях!!!Не може да си толкова ***!!! По тази причина приемам твоят коментар с ОГРОМНА УСМИВКА!!! :D :D :D :D
269
0
 
2
 
! Отговори
до 278 преди 12 години
Братле, направо ме разсипа от смях!!! Не може да си толкова ***!!! По тази причина приемам твоят коментар с ОГРОМНА УСМИВКА!!! :D :D :D :D
268
6
 
6
 
! Отговори
1424 преди 12 години
Имам предложение като стане Тракия да дадат на бсп да начертаят пътната маркировка защото когато дойдоха еврокомисарите за Люлин те само това сколасаха да направят върху недовършената магистрала!
267
15
 
11
 
! Отговори
ШОПЪТ преди 12 години
Това е поредната " ИСТИНСКА ЕКСПЕРТИЗА", подобна на"ИСТИНСКИТЕ ЕКСЕРТИЗИ" за СРС. Това е поредната герберска "ИСТИНА" А ето част от останалите герберски истини: няма дупка на "Тракия" ,от която започва спирачният път на автобуса убиeц,въпреки че бе показана по една телевизия. Лъчо Мозъка не крие данъци.Апартаментите на Цецо са с доказани доходи(ревизия на НАП). Фодоска не е взела 150000 лв от Титан,въпреки показаното платежно. ББ не закриля Мишо Бирата,Цветанов не закриля контрабандата,въпреки записите. Бооко не ебил член на БКП и не е напуснал МВР,защото е искал да остане член на същото БКП. Дядото на Боко не е убит заради курварлък,а от БКП. Боко не е бил член на СИК,не е бил съдружник на АП. Цветелина придоби банка по честен път. Боко не е приятел на олигарха Златев,Кр.Гергов,Гр.Ганчев В България се живее по-добре от Хърватско и Германия. Българинът богатете и не е гладен,той не спестява от лекарства и храна. АКО СЕ СЕЩАТЕ НЕЩО ДРУГО ДОБАВЕТЕ. АЗ СЕ УМОРИХ ОТ ИСТИНИ.
266
8
 
17
 
! Отговори
българин преди 12 години
абе те не се извиниха за хилядите избити,за десетки хилядите малтретирани и унищожени хора и човешки съдби,за унищожението на държавата ни,която за 45 год.изостана със 145 год.от другите държави и т.н.,а вие очаквате да се извинят за такова дребно нещо.комунистите винаги са поставяли партията над държавата,комунистическия"идеал"над човешките ценности.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ.
265
12
 
14
 
! Отговори
v140 преди 12 години
къде са всички които плюеха по ББ че магистралата била строена върху пепел? къде сте не ви чувам...?
264
0
 
5
 
! Отговори
до 285 преди 12 години
Това,че си отворил 8 прозореца и си си сложил 8 плюса не те прави по-убедителен.Аман от комплексари!
263
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кога ще се извини Хамстера за лъжите?"Koгато Борисов се извини за лъжите, когато Костов се извини за лъжите... когато всички депутати ще се извинят за лъжите. Тоест никога. Всичките са долна *** от едно котило...
262
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще се извини Хамстера за лъжите?Къде е онова бурканче с пепел,което разнасяше по телевизиите?Да си го навре-той знае най -добре къде!
261
9
 
13
 
! Отговори
Дф преди 12 години
ГЕРБАДЖИИ СА ***!!! НО ПЛЕВНЕЛИВ.... Е НАЙ-ДОБРОТО ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО!!! ТОЙ ЩЕ СТОЙ ДОБРЕ ВЪВ ВСЯКО УПРАВЛЕНИЕ! КОЕТО ИДЕ ДА КАЖЕ.... ББ И БРОКЕРА ЦЕЦО, АРЕ БЕГАЙТЕ ДА СИ ХАРЧИТЕ ПАРИЧКИТЕ (ОТ ХОНОРАРИ).... МАЛЕЕЕЕЕ И МОЗЪКА БАЦЕ ДАВАЛ АКЪЛ ЗА ПАРИ... И ТО ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ..?!?!?!?!?!?!
260
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнелиев изтръска праха от г*за на Станишев.
259
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гейове за Еманципирана и Разкрепостена България
258
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЯВА ПАРТИЯ -----> ЛЯВА РЕЗБААВБГЗ
257
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 278ti me razsmia, k**ele. ne ti slagam plius zastoto pises na latino