Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"

Министърът сега щял да чака извинения от БСП
17 юни 2011 17:00,
298
Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"
Росен Плевнелиев. Снимка:Архив Булфото

Автомагистрала "Тракия" се строи по стандарт. Това показват резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството й, обявени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"За нас е важно това, което се потвърди от експертите за 147-и път. 146 проби бяха направени и всички казваха едно и също – магистралата се строи по стандарт", каза Плевнелиев.

Пробите бяха взети на 2 май заради обвиненията от страна на БСП, бившия министър-председател Сергей Станишев и депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски, че магистралата се строи върху пепел и догодина след полагането на асфалта тя ще стане на вълни.

От БСП изпратиха дори писмо до ЕК заради "измамата", както я нарекоха, при строежа на АМ „Тракия“ и поискаха оставката на министър Плевнелиев.

"Очаквам от БСП, от бившия министър-председател на България Сергей Станишев, и от депутата Димчо Михалевски – да се извинят на българските граждани, на Института по архитектура, строителство и геодезия, на експертите, които работят по магистрала "Тракия". Очаквам така както са написали донос, да си напишат опровержението и да го пратят в Брюксел. В тази държава има приоритети, които са надпартийни и такъв приоритет е магистрала "Тракия", каза министърът.

"Всеки, който политизира магистрала "Тракия", за нас е ясно, че той бута магистралата", обяви Плевнелиев, като обясни: "Ние повече с тази тема няма да се занимаваме. Кой каквото ще да говори за магистрала "Тракия", че се строи върху пепел, върху каша, да бъде така добър със съответните данни да отиде при компетентните органи".

Министърът посъветва всички, които искат да политизират един или друг държавен проект, да се водят от следните принципи:
1. Ако не си експерт, не се прави на такъв.
2. Политиците да оставят експертите да си свършат работата
3. Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Пред журналистите Плевнелиев разказа как се е стигнало до нападките на БСП: Депутатът Димчо Михалевски е взел проби от рудник на 20 км от магистралата и го е занесъл в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Оттам направили експертизите си и на една от страниците на доклада допуснали езикова грешка. Използвали термина "сгуро пепелина" и БСП се възползвали точно от този гаф.

На 18 март от УАСГ се извинили с писмо на министъра, защото тяхната експертиза стояла в основата на обвиненията и исканата оставка от червените.

В писмото експертите изрично подчертали, че тезата на БСП, че магистралата се строи върху пепел, е категорично необоснована.

Всъщност проверката, назначена заради обвиненията на БСП, е 147-а поред и струва на данъкоплатеца 6750 лв. Процедурата е продължила точно 45 дни.

Предишните 146 експертизи са направени от изпълнителя, който по договор е задължен да изпитва всички влагани в строежа на магистралата материали, и са включени в цената на проекта.

Изследванията са направени от независима акредитирана строителна лаборатория, избрана след получени оферти от няколко такива института.

Пробите са взети от експертите й в присъствието на експерти на Дирекцията за национален строителен контрол, Агенция "Пътна инфраструктура" и медии.

На 15 юни резултатите от изпитванията били предадени от лабораторията на ДНСК, а оттам проверени от възложителя – Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ), и на проектанта на магистралата.

След неколкократни проверки резултатът е, че изпитаните материали напълно съответстват на изискванията на техническата спецификация, залегнала в одобрените инвестиционни проекти за магистралата.

Още по темата

"Аз, като министър и моя екип не считаме, че ние трябва да носим отговорността. Тя се носи от изпълнител, вложител и надзорник. 147 пъти може да кажем, че се работи в рамките на техническата спецификация, на стандартите", каза Плевнелиев.

Освен това по проект АМ "Тракия" има 5 г. гаранция, обясни министърът.

Всички протоколи от пробите на магистралата ще бъдат изпратени на Европейската комисия, която следи казуса, за да се върне доверието в страната, обяви Плевнелиев.

Министърът призова след година отново да се провери дали е на вълни участъкът от ЛОТ 2 на магистралата.

"И ако това не е така, попитайте тези, дето лъжат българския народ, тези, които се подиграват на българската строителна индустрия, тези, които се подиграват на храма на българската строителна индустрия – Университета по архитектура, строителство и геодезия, тези, които по някакъв начин заблуждават директно и българските граждани, и попитайте защо не се е напукал асфалтът на "Тракия", защо не е на вълни”, посъветва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
6
 
2
 
! Отговори
Ministyr Plevnia преди 12 години
radostyna novina e 4e ministyr Plevnia dava garancia ot 5 godini za magistrala ot 11 km, za magistrala ot 22 km 10 godini i taka natak. dokato v germani za magistrala ot 1000 km davat samo 100 godini garancia, ili po 6 meseca na kilometr.
255
6
 
10
 
! Отговори
до 275 преди 12 години
Знаем,че *** сте специалисти по краденето.Няма тайни за вас в тази област!
254
4
 
9
 
! Отговори
безсрамен хамстер преди 12 години
Ще се извини ли Хамстерът за лъжите и клеветите пред ЕС?
253
15
 
8
 
! Отговори
Дърт комуняга преди 12 години
Много прости т'ва герберчета...Дяцааа, магистрала се краде, не се стори бе....некадърна семкаСърцето ме боли кат гледам какви пари могат да са краднат от един завой само!
252
4
 
12
 
! Отговори
Нагли комунази преди 12 години
От жена вярност , от търговец честност и от комуназ извинение никой не видял...
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, 271, че какво имаш против Кутев? Освен, че ти врътна кранчето и сега си се прехвърлил да драскаш за ГЕРБ! Цвъцко по-добре ли ти плаща?!
250
7
 
13
 
! Отговори
санитарят преди 12 години
Плевнелиев да изгради карантинен пропусквателен пункт за комунистите пътуващи към хотелите си на черноморието,задължително обезпаразитяване,къпане с пароструйка и изваряване на дрехите.Целта е да не замърсяват морето с алкохолна и наркотична кир.А тия които предизвикаха експертизите-да платят разходите...
249
5
 
11
 
! Отговори
до 269 преди 12 години
Позитано, чадо, ПозитаноБат ви Кутев стана раночака ви за инструктажс две дисаги за багаж.......
248
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** червени кратуни! тикви скапани! Марш у лево плазмодии!
247
7
 
6
 
! Отговори
Моника Дянкова преди 12 години
268, Груйчо, де ще е тая вечер, бре?! Пак ли в Банкя, в къщата на Вожда, пак ли ТОЙ ще ни ***?
246
6
 
8
 
! Отговори
Груйчо преди 12 години
Брях! Пак е пълно с *** тук! Не сте ли на гей сбирката бре?!??? Ай отивайте, време е вече!
245
10
 
11
 
! Отговори
Да преди 12 години
Има малък проблем.Експертизата е направена от зависими хора.Независима е лаборатория в Германия.Ако беше казал,че е направена от лаборатория към германската агенция по пътищата,бих му повярвал.Сега не.Даже вече съм сигурен,че лъже.***,с мерак за президент.
244
7
 
9
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Дайте да ви направим магистрали, казали германците и няма да правите ремонти 100 години.Дайте ние да ви направим магистрали, казали българите и за 100 години ще ви решим проблема с безработицата-ще ремонтирате.Онова 5 за 3 го видяхме, а сега гледаме 5 за 4.
243
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахаха, а кой правителствен наглец прави експертизата? И след като не трябвало да вярваме на експертизата, касаеща разговора на Боко за Мишо Бирата (бог да го прости), що за *** би могъл да повярва на тази 'експертиза'?! Поредния *** в устата на герберастите, да си го *** с кеф!
242
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aloo, 4ervenite, ako iskate da sritate po-4ervenite ot vas, gerberasite- begom na kolene s dogana pri kostow i go izdignete za prezident, ina4e tia idoti ot gerb ste ebat maikat na vsi4ko.iasno li e. stanishev na teb ti se govori. otivate na rakovski 144 i lozenec, celuvate s dogana ryka na kostow i sram ne sram koto kaje ciganina towa ste pravite. kostow prezident i to4ka. posle vot na nedoverie predi glasuvaneto za da razcitate na sinite glasove i to4ka
241
7
 
20
 
! Отговори
Станев преди 12 години
браво на Росен - *** им в устата на *** индиректно!!!
240
2
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 12 години
Нали разбирате,защо Черепа заряза хазартния бизнес и почна да строи пътища.
239
5
 
3
 
! Отговори
какви комунисти преди 12 години
Комунистите умряха, останаха вашистите и ето го резултата.Ограбиха държавата и нищо не остана от нея, дори Българина ще се затрие, защото системата, политиката която водят сега е против Българското насиление.Нима се радвате на това което е сега, мутри ни управляват и какво очаквате,всички в парламента са изменници и продажници.И истинските Българи ги няма вече и те измряха останаха разни потурчени и *** и кой да надигне глава ,няма такива герои, а такива като мен над 80 год. какво да сторят.
238
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредната издънка на крадливите КОМУНИСТИ
237
13
 
28
 
! Отговори
гр преди 12 години
"Магистралата се строи днес, защото БСП е намерило финансирането, както и до края на мандата е извършило отчуждителните процедури - каза Михалевски."- - - ---------------------------------------Баси безумната наглост!! Точно на вас ви спря Брюксел опорочените търгове! Единствените отчуждителни процедури които направихте е да изкупите апетитните парцели покрай трасето на безценица!!! Мамито ви мръсно нагло комуистическо!