Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"

Министърът сега щял да чака извинения от БСП
17 юни 2011 17:00,
298
Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"
Росен Плевнелиев. Снимка:Архив Булфото

Автомагистрала "Тракия" се строи по стандарт. Това показват резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството й, обявени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"За нас е важно това, което се потвърди от експертите за 147-и път. 146 проби бяха направени и всички казваха едно и също – магистралата се строи по стандарт", каза Плевнелиев.

Пробите бяха взети на 2 май заради обвиненията от страна на БСП, бившия министър-председател Сергей Станишев и депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски, че магистралата се строи върху пепел и догодина след полагането на асфалта тя ще стане на вълни.

От БСП изпратиха дори писмо до ЕК заради "измамата", както я нарекоха, при строежа на АМ „Тракия“ и поискаха оставката на министър Плевнелиев.

"Очаквам от БСП, от бившия министър-председател на България Сергей Станишев, и от депутата Димчо Михалевски – да се извинят на българските граждани, на Института по архитектура, строителство и геодезия, на експертите, които работят по магистрала "Тракия". Очаквам така както са написали донос, да си напишат опровержението и да го пратят в Брюксел. В тази държава има приоритети, които са надпартийни и такъв приоритет е магистрала "Тракия", каза министърът.

"Всеки, който политизира магистрала "Тракия", за нас е ясно, че той бута магистралата", обяви Плевнелиев, като обясни: "Ние повече с тази тема няма да се занимаваме. Кой каквото ще да говори за магистрала "Тракия", че се строи върху пепел, върху каша, да бъде така добър със съответните данни да отиде при компетентните органи".

Министърът посъветва всички, които искат да политизират един или друг държавен проект, да се водят от следните принципи:
1. Ако не си експерт, не се прави на такъв.
2. Политиците да оставят експертите да си свършат работата
3. Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Пред журналистите Плевнелиев разказа как се е стигнало до нападките на БСП: Депутатът Димчо Михалевски е взел проби от рудник на 20 км от магистралата и го е занесъл в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Оттам направили експертизите си и на една от страниците на доклада допуснали езикова грешка. Използвали термина "сгуро пепелина" и БСП се възползвали точно от този гаф.

На 18 март от УАСГ се извинили с писмо на министъра, защото тяхната експертиза стояла в основата на обвиненията и исканата оставка от червените.

В писмото експертите изрично подчертали, че тезата на БСП, че магистралата се строи върху пепел, е категорично необоснована.

Всъщност проверката, назначена заради обвиненията на БСП, е 147-а поред и струва на данъкоплатеца 6750 лв. Процедурата е продължила точно 45 дни.

Предишните 146 експертизи са направени от изпълнителя, който по договор е задължен да изпитва всички влагани в строежа на магистралата материали, и са включени в цената на проекта.

Изследванията са направени от независима акредитирана строителна лаборатория, избрана след получени оферти от няколко такива института.

Пробите са взети от експертите й в присъствието на експерти на Дирекцията за национален строителен контрол, Агенция "Пътна инфраструктура" и медии.

На 15 юни резултатите от изпитванията били предадени от лабораторията на ДНСК, а оттам проверени от възложителя – Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ), и на проектанта на магистралата.

След неколкократни проверки резултатът е, че изпитаните материали напълно съответстват на изискванията на техническата спецификация, залегнала в одобрените инвестиционни проекти за магистралата.

Още по темата

"Аз, като министър и моя екип не считаме, че ние трябва да носим отговорността. Тя се носи от изпълнител, вложител и надзорник. 147 пъти може да кажем, че се работи в рамките на техническата спецификация, на стандартите", каза Плевнелиев.

Освен това по проект АМ "Тракия" има 5 г. гаранция, обясни министърът.

Всички протоколи от пробите на магистралата ще бъдат изпратени на Европейската комисия, която следи казуса, за да се върне доверието в страната, обяви Плевнелиев.

Министърът призова след година отново да се провери дали е на вълни участъкът от ЛОТ 2 на магистралата.

"И ако това не е така, попитайте тези, дето лъжат българския народ, тези, които се подиграват на българската строителна индустрия, тези, които се подиграват на храма на българската строителна индустрия – Университета по архитектура, строителство и геодезия, тези, които по някакъв начин заблуждават директно и българските граждани, и попитайте защо не се е напукал асфалтът на "Тракия", защо не е на вълни”, посъветва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
41
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Какво друго може да се очаква от съветския гражданин Сергей Дмитириевич?!?!Какво може да се очаква от инфантил, който няма един ден трудов стаж, преди Гоце да го постави начело на комуноидите в Бг?!?!Синът на видния номенклатурчик от БКП Станишев, да каже какво стана с комунизЪма, който обещаваха преди 1989 г.!Да каже още сега БСП марксистколенинска партия ли е и бори ли са за комунизъм!!Ако да кога да го очакваме?Ако не за какво се борят комуноидите в момента?
15
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другари, тоя донос не мина! Дайте друг!
14
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Магистрала Тракия се строи върху кашаДата: 09.06.2011; рубрика: Афери; автор: Светлана Баталова, Теодор НасковСподели: Svejo Twitter Публикувай Бъди с нас СТРОИТЕЛНИЯТ терен на магистрала "Тракия" прилича на блато. Дори за неопитното око калните локви и купчините непочистена земя показват, че нещата не са както трябва. Багери газят върху разкаляната каша, вместо да полагат чакъл и пясък. Ако казва истината Министър Плевнелиев трябва да съди 168 часа.
13
13
 
48
 
! Отговори
borokaro преди 12 години
знате че мразя герб - но съм го казвал преди , ще го кажа и сега -Росен е най-читавият в това правителство и ще е доста силна кандидатура
12
12
 
25
 
! Отговори
borokaro преди 12 години
...той ще е , той ще е ви казвам - кандидат президента на герб - ББ няма друга алтернатива ....
11
22
 
80
 
! Отговори
Капиталист преди 12 години
Браво Плевнелиев ! Само така. По тяхно червено време спряха всички еврофондовещото окрадоха всичко. И сега само злобеят щото виждат че големите проекти тръгнаха със завидна скорост.
10
17
 
51
 
! Отговори
vladi преди 12 години
Нетрябва да се обръща внимание на простите комунисти,.
9
17
 
14
 
! Отговори
Мистик преди 12 години
лошото при нас българите е,че като одъртеем и се чалнем започваме да виждаме спасение само в бсп.пенсионери винаги ще има и те винаги ще развяват червеното знаменце на митингите дори и като по-млади да са гласували за сдс примерно.тъжно,но истина.
8
19
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕРВЕНИТЕ *** НЕ СЕ ИЗВИНЯВАТ
7
19
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунист да се извини?! Да бе, да. Чакай от умрял писмо.
6
25
 
55
 
! Отговори
123 преди 12 години
Плевнелиев Президент
5
11
 
31
 
! Отговори
123 преди 12 години
Кажи им го че много сипят не им омразна да вземат да насочат усилията си към нещо градивно
4
23
 
29
 
! Отговори
1 преди 12 години
Защо вече нищо не ви вярваме!
3
18
 
22
 
! Отговори
D-GRAD преди 12 години
KIDE IZ4EZNAHA PLANINITE OT ZGURIQ OKOLO DIMITROVGRAD.......????????
2
19
 
80
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Този е най свестния ни политик , дано не се издъни и той !!! Другите поне малко пример да вземат , ама какво може да се очаква от комплексирани старчета !!!!
1
29
 
103
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ме кефи този пич. Пак им го наби на червените лъжци.