Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"

Министърът сега щял да чака извинения от БСП
17 юни 2011 17:00,
298
Плевнелиев изтръска пепелта от "Тракия"
Росен Плевнелиев. Снимка:Архив Булфото

Автомагистрала "Тракия" се строи по стандарт. Това показват резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството й, обявени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"За нас е важно това, което се потвърди от експертите за 147-и път. 146 проби бяха направени и всички казваха едно и също – магистралата се строи по стандарт", каза Плевнелиев.

Пробите бяха взети на 2 май заради обвиненията от страна на БСП, бившия министър-председател Сергей Станишев и депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски, че магистралата се строи върху пепел и догодина след полагането на асфалта тя ще стане на вълни.

От БСП изпратиха дори писмо до ЕК заради "измамата", както я нарекоха, при строежа на АМ „Тракия“ и поискаха оставката на министър Плевнелиев.

"Очаквам от БСП, от бившия министър-председател на България Сергей Станишев, и от депутата Димчо Михалевски – да се извинят на българските граждани, на Института по архитектура, строителство и геодезия, на експертите, които работят по магистрала "Тракия". Очаквам така както са написали донос, да си напишат опровержението и да го пратят в Брюксел. В тази държава има приоритети, които са надпартийни и такъв приоритет е магистрала "Тракия", каза министърът.

"Всеки, който политизира магистрала "Тракия", за нас е ясно, че той бута магистралата", обяви Плевнелиев, като обясни: "Ние повече с тази тема няма да се занимаваме. Кой каквото ще да говори за магистрала "Тракия", че се строи върху пепел, върху каша, да бъде така добър със съответните данни да отиде при компетентните органи".

Министърът посъветва всички, които искат да политизират един или друг държавен проект, да се водят от следните принципи:
1. Ако не си експерт, не се прави на такъв.
2. Политиците да оставят експертите да си свършат работата
3. Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Пред журналистите Плевнелиев разказа как се е стигнало до нападките на БСП: Депутатът Димчо Михалевски е взел проби от рудник на 20 км от магистралата и го е занесъл в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Оттам направили експертизите си и на една от страниците на доклада допуснали езикова грешка. Използвали термина "сгуро пепелина" и БСП се възползвали точно от този гаф.

На 18 март от УАСГ се извинили с писмо на министъра, защото тяхната експертиза стояла в основата на обвиненията и исканата оставка от червените.

В писмото експертите изрично подчертали, че тезата на БСП, че магистралата се строи върху пепел, е категорично необоснована.

Всъщност проверката, назначена заради обвиненията на БСП, е 147-а поред и струва на данъкоплатеца 6750 лв. Процедурата е продължила точно 45 дни.

Предишните 146 експертизи са направени от изпълнителя, който по договор е задължен да изпитва всички влагани в строежа на магистралата материали, и са включени в цената на проекта.

Изследванията са направени от независима акредитирана строителна лаборатория, избрана след получени оферти от няколко такива института.

Пробите са взети от експертите й в присъствието на експерти на Дирекцията за национален строителен контрол, Агенция "Пътна инфраструктура" и медии.

На 15 юни резултатите от изпитванията били предадени от лабораторията на ДНСК, а оттам проверени от възложителя – Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ), и на проектанта на магистралата.

След неколкократни проверки резултатът е, че изпитаните материали напълно съответстват на изискванията на техническата спецификация, залегнала в одобрените инвестиционни проекти за магистралата.

Още по темата

"Аз, като министър и моя екип не считаме, че ние трябва да носим отговорността. Тя се носи от изпълнител, вложител и надзорник. 147 пъти може да кажем, че се работи в рамките на техническата спецификация, на стандартите", каза Плевнелиев.

Освен това по проект АМ "Тракия" има 5 г. гаранция, обясни министърът.

Всички протоколи от пробите на магистралата ще бъдат изпратени на Европейската комисия, която следи казуса, за да се върне доверието в страната, обяви Плевнелиев.

Министърът призова след година отново да се провери дали е на вълни участъкът от ЛОТ 2 на магистралата.

"И ако това не е така, попитайте тези, дето лъжат българския народ, тези, които се подиграват на българската строителна индустрия, тези, които се подиграват на храма на българската строителна индустрия – Университета по архитектура, строителство и геодезия, тези, които по някакъв начин заблуждават директно и българските граждани, и попитайте защо не се е напукал асфалтът на "Тракия", защо не е на вълни”, посъветва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
10
 
28
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
ПРЕДПОСЛЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА БСП.ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ.БСП ВЕЧЕ НАИСТИНА ПОЧИНА...УМРЯ...ЗАВЪРШИ...ПУКНА...ЗА ЩАСТИЕ НА ВСИЧКИ."БЪЛГАРИТЕ ТРЪПНАТДРУГ ПЪТ НЕ ВИДЕЛИЗА ВЛАСТ ДА СЕ БОРЯТЖИВИ СЪС УМРЕЛИ"...САМО ГЕРБ!!!
235
22
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
ГЕРБ рухва като пясъчна кула.
234
4
 
1
 
! Отговори
ТОДОР преди 12 години
vbox7/play:cb39f46a
233
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Експертизата на Михалевски"-нема такава експертиза!Има лъжи и клевети на Михалевски ,повтаряни от Гея!
232
7
 
5
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Димчо Михалевски отказа да се извини на Росен Плевнелиев, защото фактите не му позволявали17 юни 2011 / Агенция "Фокус" / ИнфраструктураСофия. Допълнителната експертиза на лот 2 на магистрала Тракия не даде основание на народния представител от Парламентарната група на Коалиция за България Димчо Михалевски да се извини за изказването си, че магистралата се строи върху пепел, предаде репортер на Агенция Фокус.На брифинг в парламента Михалевски посочи, че няма да се извини, защото фактите не му позволяват. Тези факти не ми дават основание да изпълня молбата на министър Плевнелиев, не защото не искам да се извиня, посочи той. Магистралата се строи днес, защото БСП е намерило финансирането, както и до края на мандата е извършило отчуждителните процедури - каза Михалевски.Михалевски посочи, че са написали специално писмо на министър Росен Плевнелиев, с което са настоявали да се вземат проби от самото тяло на магистралата за този материал, който е очевидно отпадъчен от мина Здравец покрай Димитровград, и да се дадат тези проби на две лаборатории. Едната е независимата лаборатория на строителния университет, втората, която посочи възложителят.При вземането на пробите от МРРБ тогава аргументът, да не се вземат пробите бил, че валяло дъжд. Само на километър от Кръговото на Стара Загора, в присъствие на акредитиран, специално изпратен от университета геолог, представители на надзора и на изпълнителя, са взели три групи проби от тялото на магистралата. От тези проби, едната част я дадохме на университета и със заповед на ректора на УАСГ, беше назначена петчленна комисия, заяви Михалевски, по повод обвиненията, че са обидили храма на българското строителство УАСГ. Със заповед е била назначена комисия, която е завършила експертизата на тези проби. Тези проби са били допълнително разгледани на широк експертен съвет на УАСГ този понеделник, на който са присъствали представители на катедрите Пътища, Строителни материали и Геотехника. Договорът предписва да се изследват всички строителни материали, а не само тези критерии, които са в техническата спецификация на Агенция Пътища. От общо 11 групи показатели, 4 не излизат водно съдържание, зърнометричен състав, наличието на въглищни примеси в почвата, както и наличие на повече органични примеси, отколкото е позволено. Не може да се направи нормален здрав скелет на магистралата, заяви Михалевски при условие, че има въглищни примеси.
231
13
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не станишев,а плевналиев да си подаде оставката,след време герб като падне от власт ,ще има нова експертиза и тогава истината за пепелта ще цъфне като майска роза.
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щурците - Последен валсС теб танцувам последния валс,да си вземем сбогом, любима,ще те помня до сетния часс теб танцувахме цяла година.Благоденствие ти обещаи нали беше млада, свенлива,аз повярвах на тази лъжас нея ти беше много красива.Последен валс, сбогом, любима,ще си спомням за теб дории под новото име.За промяна говореше ти,но понеже, обаче, защото.Дума дупка не прави нали,път на Изток откри към Европа.И сполука дори предвеща,но дори и това ти прощавам,сто лъжи или сто и еднана раздяля зло да забравим.
229
1
 
6
 
! Отговори
До 233 преди 12 години
Те каквото товареха го натовариха и отвозиха отдавна-имаше едни огромни хълмове близо до Димитровград с отпадъци от бившите рудници-сега ги няма пътнико свиден.А какво точно са товарели се казва в резултата от експертизата-материала съдържа 40% пепел и въглищни частици.Има и други сайтове прочети малко ,а не слушай приспивни песни
228
2
 
4
 
! Отговори
мишка-клеветник преди 12 години
Мишката да се скрие в дупката си и да се засрами!
227
8
 
8
 
! Отговори
ммммддддааааа преди 12 години
ДОРИ И ДА Е НА ПЕПЕЛ СЕ ПРАВИ НЕЩО , А НЕ КАТО МРЪСНИТЕ *** ДА РАЗВАЛЯТ ,КРАДАТ И ПОСЛЕ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕТО ...АМА СА СИ СЪЩИТЕ Г....НА.КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ БАТКО-БРАТКО-МАСЛАРОВА-Р.ОВЧ. ...АЙДЕ ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМ,ЧЕ САМО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО
226
0
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 12 години
То и добива на шистов газ е напълно безвреден според "експертите", защото химикалите се вкарвали мноооого дълбоко и нямало проблем, земетресения са обсолютно невъзможни защото нямало да взривяват под земята, а само щели да правят микро взривове. Та и тук няма пепел, а само половината е пепел. Всичките тези лъжи ще лъснат, но господата вече ще се препичат на частния си плаж, на някой частен остров закупен от комисионните по тези сделки.Дано тези "експерти" останат, че да си излежат присъдите.
225
6
 
18
 
! Отговори
до 243 преди 12 години
Лъжете,саботирате,клеветите...Само това знаете вие от БСП!
224
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредния скандал на Станишев, време е да си подава оставката
223
2
 
6
 
! Отговори
До 236 преди 12 години
Добре е да искаш да знаеш-Димчо Михайлевски прочете резултатите от експертизата-там черно на бяло пише че съдържанието на пепел е 40% при допустими 30%,има и високо съдържание на въглищни частици и не отговаря на изискването за влажност.Така ,че този ухиления ти казва ,че се строи по стандарт,а БСП говореха за некачествен материал-схващаш ли разликата
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че детето е от него !ХАХХАХАХА
221
0
 
3
 
! Отговори
до 239 преди 12 години
Че той някога казвал ли е истината???? Ха хахахаха!!!
220
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ-ер преди 12 години
Крадливите комунизи пак се оакахаочакваме извинение от Гей СтаниШеф
219
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Станишев ще се извини ли за лъжите си?"Какви лъжи е казал Станишев?
218
0
 
4
 
! Отговори
до 235 преди 12 години
Такива,които ги е срам че са българи-са добре дошли в ДПС!Бисеров,Цонев - има хляб и за теб!
217
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да чукам пъпчива активистка от младежкото БСП дето цял ден драще/дрище/ по форумите.