Софиянски: ГЕРБ е "крадливо врабче"

Новото ОДС чака до седмица отговор от Синята коалиция за вота наесен
Обновена: 22 юни 2011 16:39 | 22 юни 2011 16:38,
184
Софиянски: ГЕРБ е "крадливо врабче"
Снимка: Булфото

Правителството и управлението на ГЕРБ e „малко крадливо врабче, което непрекъснато кълве и ощетява общините и бизнеса”. Tова заяви съпредседателят на Общността на демократичните сили (ОДС) и бивш столичен кмет Стефан Софиянски. 

Той каза това по повод дебата за опасното намаляване на парите във фискалния резерв на държавата и последвалите обяснения от премиера, финансовия министър и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, че с парите от резерва се финансират европейски проекти. 

Според Софиянски взимането на пари от резерва за финансиране на европроекти е правилно като логика и е трябвало да започне още в началото на управлението на Борисов, но за съжаление не е верен начинът, по който се прави.

Стефан Софиянски попита и кои са тези европейски проекти, струващи 700 милиона лева, сумата, с която е „олекнал” фискалният резерв, само през първото тримесечие на годината.

Още по темата
През този период е била завършена само магистрала „Люлин”, чиято обща стойност е 180 милиона евро, а това правителство е дало едва 60 милиона от тях, посочи той.
 
Изключително неприятно според Софиянски е, че стил на това управление и на финансовия министър става взимането на пари от европейски програми през некоректни операции. Парите, които общините трябва да получат от европейски проекти, не ги получават директно от резерва, а през държавен фонд, обложени с лихва от 6%. 

Ако наистина беше използван фискалният резерв като инструмент за финансиране на европейски проекти, тези проекти щяха да са финансирани отдавна и безлихвено, твърди Стефан Софиянски.

По думите му така се подхожда и със земеделските субсидии. „И въпреки тези некоректни операции правителството не може да се оправи и харчи пари от фискалния резерв, което е изключително опасно", казва съпредседателят на ОДС.

Стефан Софиянски припомни, че опоскването на фискалния резерв е започнало още от управлението на Сергей Станишев, когато през 2008 година е бил най-високият му ръст от 12 милиарда лева, а в края на мандата на тройната коалиция е спаднал до 7,8 милиарда. От своя страна ГЕРБ за две години източили от него още 3 милиарда лева.

Политическият съвет на ОДС реши да поиска разговори с кандидата за президент Румен Христов и Синята коалиция, за подписване на споразумение за общо явяване на президентските избори и където е възможно – и за местна власт, съобщи Иво Цанев на редовната пресконференция на ОДС.
 
Ако до седмица не получим от Синята коалиция съгласие за тези разговори, ще приемем, че Румен Христов не е единствената алтернатива. Търпението ни не е безгранично, каза Любен Дилов, говорител на ОДС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: ОДССтефан Софиянски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто вече не вървиш!!!!!!
181
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Когато става дума за крадене , всички трябва много внимателно да слушат ,аи да си водят бележки .Особенно когато говори такъв изтъкнат специалист в областта, като " доказано честния кмет беглец". Той ги разбира тия работи само трябва са заместите "малко" с " голямо"...
180
4
 
1
 
! Отговори
1122 преди 12 години
Следващият кмет!!!!
179
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля че това момче Любен Дилов е морален човек и казва истината в очите, какво прави заедно със този Совиянски или незнае за далаверите му със Топлофикация и ред др. или това му е пследна надежда да се върне в политиката,жалко
178
0
 
6
 
! Отговори
клеопатра преди 12 години
о божее, кой се изказва! яд го е че той не може да краде или какво .... всичките са *** крадлива и алчна, ама ние сме си виновни !!!! само бой и тва е! Благодаря, че ни информираш де ... може ако искаш да извадиш и документи, не само да лаеш - редно е да има осъдени вече!
177
0
 
3
 
! Отговори
7-мо,кради по-малко преди 12 години
прав е, ама кой го казва? за него най-големия *** в най-новата история,ненадминатия до сега иван костов каза,че е усмихнатия мошеник.много меко казано,щото са от един дол дренки.много скоро се очертава тиквата бойко да им сложи шапката.така че присмял се хърбел на щърбел.
176
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 12 години
ГЕРБ врабче,а ти астреб...
175
1
 
7
 
! Отговори
Фалкон преди 12 години
СОФИЯНСКИ, ПАРИТЕ ЛИ СВЪРШИ? ИЗПЪЛЗЯ ОТНОВО НА СВЕТЛО ..... това най-много ми хареса ......браво ...
174
0
 
9
 
! Отговори
Фалкон преди 12 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТПНИК , КОЙТО ОКРАДЕ ТОТАЛНО СОФИЯ И СЛЕД ТОВА НИ СЕ ХИЛИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ ЕКРАНА... ТОЗИ *** ЩЕ КАЗВА КОЙ СТАВА И КОЙ НЕ СТАВА ???????????????????????????????????????????????????????????
173
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Софиянски да си жени дъщерята за мутрата и да си трае - ***!
172
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не харесвам наглите хора, алчните, хитрите и мазните...а всички такива рано или късно стават и грозни
171
1
 
7
 
! Отговори
Стоева преди 12 години
Не мога да го гледам
170
1
 
6
 
! Отговори
ined преди 12 години
Управлението на ГЕРБ ако е "малко крадливо врабче", на каква птица оприличава себе си Софиянски? Може би на сврака - и тя като него си пада по "приватизацията" на лъскави неща.
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Което си е истина, си е истина - тоя е по - голям крадец и от гейберите. Недостижим е.
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СОФИЯНСКИ, ПАРИТЕ ЛИ СВЪРШИ? ИЗПЪЛЗЯ ОТНОВО НА СВЕТЛО
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради гейберастките изродщини бях забравил колко противна ми е седерастията!
166
1
 
5
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
A MISLEH 4E DILOV E UMEN MAJ. QVNO SAM GRE6AL 6TOM SA V EDIN KUP S TOZI KRADEC.
165
1
 
3
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
GERB AKO E VRAB4E TI SI OREL V KRAJBITE SOFIANSKI.VE4E 6TE IMA RED I V SADA,VREME E DA PRERAZGLEDAT DELATA TI.QVNO ZA TOVA S ZABI I NOKTI SE BORI6 PAK ZA NQKAKVA DLAJNOST S IMUNITET.KRADLIVOTO OV4AR4E NQMA PRAVO NA MNENIE.
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А СОФИЯНСКИ Е КРАДЛИВА ГАРГА С КРИВА УСВИВКА
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България го е закъсала здраво. Крадците там на високото взеха да се оплюват един друг. Точно оня лаф Крадеца вика, дръжте крадеца. Докато не изчезнат всичките тези физиономии от последните 20 г. страната няма да се оправи.