Магистър за 4 години – несериозно е!

Според Лютви Местан обаче бакалавър можело да се стане за 3 г.
Обновена: 29 юни 2011 17:17 | 29 юни 2011 15:37,
96
Магистър за 4 години – несериозно е!
Снимка: архив, Булфото

Несериозно е да се съкрати обучението за получаване на магистърска степен от 5 на 4 години, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Поводът за коментара му бяха подготвяните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат бакалавърска степен да се взема за 3 вместо за 4 години, а магистърската – съответно за 4 вместо за 5.

Предложението за намаляване на обучението по бакалавърски програми трябва да се подкрепи, смята Местан.

Според по-голямата част от бакалавърските програми могат да бъдат поместени в рамките на три години. Съкращаването на магистърските програми обаче от 5 на 4 години би било скандално и недопустимо, посочи той.

Още по темата

Местан се мотивира, че европейският модел във връзка с трите степени бакалавър–магистър–доктор е по формулата 3 плюс 2 плюс 3 години.

Ако бакалавърската степен е 3 години, се учи още две години за магистърска степен, ако бакалавърската е 4 години, съответно за магистър е необходимо още едногодишно обучение, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: магистърЛютви Местан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този, дето ни плюе, че сме били "насисти" да Го духа. Казвам го в отговор на обидата от негова страна. Иначе, аз също храня сериозни резерви по отношение "грамотността" на мнозина, вкл. и тук пишещи. Да речем, уважаемият Студент направо ме попиля от смях със заявлението си, че електромерът не отчита изразходвания ток по указания начин, защото не е наясно, че електоМЕР е уред за отчитане количество енергия, а "изразходван ток" е ЗАРЯД, т.е., измерва се с ТОК, УМНОЖЕН ПО ВРЕМЕ...
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив - страхотно е! В България, ако искаш да станеш магистър, учиш до 24 годишна възраст. И това, ако е само 1 магистратура. В чужбина на 22-23, хората започват да градят кариера. Като включим, че в България, по-голямата част от студентите са принудени да работят неща, които изобщо нямат връзка със специалността. Как да научиш на практика нещо за счетоводството, на пример, като работиш като продавач и по 12 часа сгъваш и оправяш дрехи в мола?? Но като няма избор и специални програми, това е.
93
1
 
2
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Възможно е да се съкрати времето за обучение. Това обаче ще е за сметка на интензивноста му.Учебника по физиката за 9 клас, обяснено е как отчита елетромера изразходвания ток. Киловат часовете са равни на мощноста на тока върху времето. Но обяснете ми как един работещ студент ще насмогва с учене и плащане на сметките си?Невъзможни неща няма, има само такива които са ефективни и други които са безсмислени. Да се съкращава времето, определено не е в полза на студенти, които се издържат сами.
92
0
 
1
 
! Отговори
Винету преди 12 години
До 86Ей не знам какво си чел ти но всички повтаряте простотията на Слави ...Само ако видите колко страници е Винету сигурно ще се окаже, че толкова ДЕБЕЛА книга никога не сте чели .. Когато бяхме деца това беше една от най-интересните книги, филмите за него пълнеха салоните. И нищо лошо в тези ИНДИАНСКИ образи няма, защото те са символ само на положителни качества, смелост, гордост, идеали - това което днес почти никой НЯМА! Аз казах ...
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AMI I TI SI NE SERIOZEN BE CARVUL
90
0
 
1
 
! Отговори
до "Не е истина преди 12 години
СпореТ тоя ***, не знам какво ще е качеството, ама като гледам на тебе и още 2 години няма да са ти излишни... :X
89
0
 
1
 
! Отговори
не е истина преди 12 години
Ако може ич да не учат най-добре!!! После що били неграмотни! Аз за какво учих 7 години бе??? Как се усвоява материал, който е за 7 годишен цикъл на обучение за 5 години и какво спорет тоя *** ще е качеството, дали ще е същото???
88
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
до 87Аз не преподавам на студенти, но при мен търсят работа новозавършили вишисти. Ситуацията е гротескна... Определено повечето от тях не трябва да са завършили и гимназия, а камо ли висше образование... Само като им видя правописът в автобиографиите изобщо не ги питам за професионални знания и умения.
87
1
 
0
 
! Отговори
M.у. преди 12 години
След 87 номер извадихте ли елките,а? :D
86
0
 
14
 
! Отговори
Така е този 8 години преди 12 години
Лютфито е следвало 8 години в мюфтийството -- и сега е баш магистър.*** цяла Евроба се става бакалавър с 3 години и още една година за магистър.В щатите магистър с 5 години.Щото като учат вместо 4 години 5 години както е сега излизат големи феномени.Българското образование се свежда до чалга в студентски град.Преподавам на студенти -- те не знаят че минус 5 по минус 5 не прави минус 25 а плюс 25. Това са третокурсници -- *** са като ***.Те не трябва да са завършили гимназия
85
2
 
3
 
! Отговори
7777 преди 12 години
Аз предлагам с прочитането на една книга /може и "Винету"/ да се даде професорска титла! Така е било 1947-а, .... след като не можем /ние от ГЕРБ/ да станем умни, нека направим всички други прости... От утре всеки, който може да чете и пише му даваме, "ви,ше"...
84
0
 
4
 
! Отговори
ГОЦЕ преди 12 години
Тоя пък до вчера беше партиен секретар днес представлява доганпредставете си какво представляваме.ДОКАТО НЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ОР..................Е НЯМА НИЩО ДА СЕ ПРОМЕНИНО ТОВА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОТ СОФИЯ НО ТАМ СА СЪСРЕДОТОЧЕНИ САМО ***
83
1
 
1
 
! Отговори
agenti преди 12 години
agentite na ds i podlogite da mul4at
82
0
 
5
 
! Отговори
явер преди 12 години
Дипломите за висше образование трябва да се пазят.... много да се пазят.... като зеницата на очите! Има магистрати, които със наличните им знания , ако си изгубят дипломата, с нищо друго не могат да докажат че са такива !
81
6
 
3
 
! Отговори
do bilgari prosti преди 12 години
samo da ne 4uete nesto za tur4in i po4vate smotanyasi.tursite sa 100 piti po gramotni ot vas dolni nasisti
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kazvaite kolko da pla6tame za diplomite i to4ka po vaprosa.To se vidia 4e nqma smisul ot vis6eto,ve4e po vajno e kogo poznava6 ,a ne obrazovanieto
79
2
 
6
 
! Отговори
Николов преди 12 години
Никой по света няма да признае магистърска диплома, получена за 4 г., дори за 4,5 г.Имам опит от Канада.
78
1
 
3
 
! Отговори
О´Ну-Фрий І преди 12 години
Ако с намаляване срока на обучение с една година се цели оправдаване лошата подготовка на "кадрите", вече сте закъснели. Ако ли пък някой си мисли, че това ще подобри нивото, е в мно-о-го голяма грешка.Но, ако се поизринат баластни предмети, без пряко отношение към специалността, и се уваличи взискателността /лесно влязъл-трудно излязъл/ - виж, това би могло и да помогне.Защо трябва един турчин да ни го казва, обаче?- Ами, защото, нашите "българи" там са като кучетата - гледат умно...
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лютвито, що не си купиш еднопосочен билет за Турция с турската автобусна фирма Ентуртранс? Нещо много почнахте да се намесвате в неща, които не са ви работа. Ай, сихтир, маймун!
76
0
 
2
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
MOJE BI V TURCIQ