Магистър за 4 години – несериозно е!

Според Лютви Местан обаче бакалавър можело да се стане за 3 г.
Обновена: 29 юни 2011 17:17 | 29 юни 2011 15:37,
96
Магистър за 4 години – несериозно е!
Снимка: архив, Булфото

Несериозно е да се съкрати обучението за получаване на магистърска степен от 5 на 4 години, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Поводът за коментара му бяха подготвяните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат бакалавърска степен да се взема за 3 вместо за 4 години, а магистърската – съответно за 4 вместо за 5.

Предложението за намаляване на обучението по бакалавърски програми трябва да се подкрепи, смята Местан.

Според по-голямата част от бакалавърските програми могат да бъдат поместени в рамките на три години. Съкращаването на магистърските програми обаче от 5 на 4 години би било скандално и недопустимо, посочи той.

Още по темата

Местан се мотивира, че европейският модел във връзка с трите степени бакалавър–магистър–доктор е по формулата 3 плюс 2 плюс 3 години.

Ако бакалавърската степен е 3 години, се учи още две години за магистърска степен, ако бакалавърската е 4 години, съответно за магистър е необходимо още едногодишно обучение, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: магистърЛютви Местан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
аман преди 12 години
Проблемът изобщо не е в броя на годините за магистратура. И 6 години да я направят, същите неграмотници ще завършват. До преди 17-18 години повечето магистратури бяха по 4 години, включително и моята, но и преподаването, и ученето бяха несравними със сегашното ниво. Сега образованието в БГ е некачествено - това е горчивата истина. Всичко останало - години, модели и т.н. - са детайли.
54
3
 
7
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Аз не се сещам за специалност, в която да няма поне няколко безсмислени (за съответната специалност) предмета. Като се премахнат тези предмети, бакалавърската степен може да се вземе за три години без никакъв проблем. А едногодишното обучение за магистър е напълно достатъчно.
53
1
 
3
 
! Отговори
JCPenney преди 12 години
Нагъл,много нагъл и долен..........
52
3
 
1
 
! Отговори
krumov преди 12 години
Една от промените в закона трябва да засяга критерия по който кандидат студентите се отценяват.Както е казъл народа "От всяко дърво *** не става!!!" Не може всичко живо от кол и от въже събрано да става студент и да завършва. Просто това трябва да е "УНИВЕРСИТЕТСКО ОБРАЗОВАНИЕ" а не водеща гимназия
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно съм съгласна с коментар 46 на Diploma!!!
50
1
 
0
 
! Отговори
JCPenney преди 12 години
"На 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември пък е Курбан Байрама. През това време в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова във връзка с предложенията на различните партии за дата на провеждането на изборите.Депутатът от ДПС Лютви Местан категорично отхвърли това да са мотивите на партията. Той определи тези твърдения като безумна теза."Това са противоконституционни изказвания. Нямата право, г-жо Фидосова, да говорите така. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на Атака", заяви Лютви Местан. Той е категоричен, че ще разговаря с премиера и ще настоява Борисов да се разграничи от тази теза.
49
2
 
6
 
! Отговори
Docenta преди 12 години
А бе защо направо не се взима за 2г. бакалавър и 1 магистър - наи-лесно ще да е, защо да мъчим децата излишно с мозък...
48
3
 
7
 
! Отговори
beavisbg преди 12 години
Някой друг да смята, че броя на годините няма абсолютно никакво значение в случая? Ние с едни колеги записахме 20 курса за един семестър, с цел да вземем по-бързо магистратура и не успяхме не защото не си ги взехме, а защото имахме сума ти административни спънки. И то в един от топ 5 на университетите в България. Ако си печен - може и за 2 семестъра да си вземеш задачите, и без това наученото в университета ще е уникално малко и тотално не практически насочено...
47
6
 
4
 
! Отговори
василев преди 12 години
може бакалавър да 3 години, но да бъде професионален, плюс една "бакалавър" плюс една да се става магистър или 3+1+1 и да се стига за 5 години. важно е да подчертаем, че министъра на образованието ни е е омразен човек, вижте какво направи с академичното развитие, омаскари закона, вместо да насърчи развитието на младите той направи от всеки ВУЗ със собствен ВАК, сега се заяжда с Ректора на УНСС, който иска трети мандат, господи Спаси ни от този министър и България и от ГЕРБ,
46
1
 
2
 
! Отговори
СТОП! преди 12 години
ДА СЕ РАЗБЕРЕМ ,....ПРОФИЛИТЕ ЗА КОНСУЛТАНТИ СА ...ЗАЕТИ !
45
2
 
15
 
! Отговори
diploma преди 12 години
Абсолютно не съм съглсна за по-кратко време да се придобива бакалавър и магистър! Днешните студенти не знаят български достатъчно добре за да си напишат имената, поне за 4 години за бакалавър това да научат. Ако програмите са по-къси кой ще управлява държавата след 10-15 години - необразовани хорица с голямо самочувствие! А относно образованието в Б-я, то си ни е мн наред за този на който му се учи! Другите ги мързи и си търсят начини как да се измакнат и да си вземат дипломата.
44
7
 
5
 
! Отговори
krumov преди 12 години
Висшето образование в България е под всякаква критика и това най-точно се показва от докладите на организации, комисии и не на последно място бизнеса в страната.Трябват генерални промени в образованието както в начина на преподаване,материала на преподаване и натрупването на квалификации. Бакалавърска степен би било добре да бъде 3 или 3.5 години а магистърска степен да се записва след няколко години натрупан опит,квалификации и умения.В момента Магистър=не достатъчно грамотен със самочувствие
43
1
 
2
 
! Отговори
студент преди 12 години
Какъв е курсът на деня за ...ТЕХНИЧЕСКИЯ ?ТАКА И ТАКА СМЕ НА ТАЗИ ТЕМА ,И ВСИЧКО Е ЯСНО !
42
1
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
И с какви знания излизаш от западен университет?Я *** в ТУ-София да изкараш магистратура за 4 години и после ще си говорим за модели на висше обучение.
41
0
 
8
 
! Отговори
Голямото сито преди 12 години
Дааа. Интересно как ще вземат 56 изпита за 4 години?56/4=14/2=7 изпита на семестър.
40
8
 
2
 
! Отговори
млад гражданин преди 12 години
Къв пък е тоя... ?
39
3
 
6
 
! Отговори
ггг преди 12 години
добра е даже идеята, 4 години са много а магистратурата обикновена се взима без да се ходи и изпитите могат да се събереат в рамките на 2-3 месеца, вместо да харчат излизпни пари ..така и така няма вече образование в България и никъде не е на почит
38
2
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМ? преди 12 години
...КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С .....КОНСУЛТАНТСКИЯ ПРОФИЛ ?....МОГО ИСКАМ ТАМ ДА ЗАВЪРША ,ЗАПЛАЩАНЕТО Е КОСМИЧЕСКО !
37
4
 
9
 
! Отговори
ОКАЗВА СЕ, преди 12 години
ЧЕ В ДПС ИМА ...МЪДРОСТ .....ФАКТ !
36
2
 
1
 
! Отговори
ДО 34 преди 12 години
КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД ,ЧЕ В БГ ВСИЧКО Е .....ОБРАТНО ,КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ ?