Магистър за 4 години – несериозно е!

Според Лютви Местан обаче бакалавър можело да се стане за 3 г.
Обновена: 29 юни 2011 17:17 | 29 юни 2011 15:37,
96
Магистър за 4 години – несериозно е!
Снимка: архив, Булфото

Несериозно е да се съкрати обучението за получаване на магистърска степен от 5 на 4 години, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Поводът за коментара му бяха подготвяните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат бакалавърска степен да се взема за 3 вместо за 4 години, а магистърската – съответно за 4 вместо за 5.

Предложението за намаляване на обучението по бакалавърски програми трябва да се подкрепи, смята Местан.

Според по-голямата част от бакалавърските програми могат да бъдат поместени в рамките на три години. Съкращаването на магистърските програми обаче от 5 на 4 години би било скандално и недопустимо, посочи той.

Още по темата

Местан се мотивира, че европейският модел във връзка с трите степени бакалавър–магистър–доктор е по формулата 3 плюс 2 плюс 3 години.

Ако бакалавърската степен е 3 години, се учи още две години за магистърска степен, ако бакалавърската е 4 години, съответно за магистър е необходимо още едногодишно обучение, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: магистърЛютви Местан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
13
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
НЯМА единен модел на ЕС за висшето образование. През 2006 г. имаше Конференция в Болоня точно с тази цел - да се установи такъв модел, но поради големите разногласия не се постигна резултат. Това което казва Местан, не е модел, а са практиките в някои страни, които претендират да са водещи в тази област. Но тази им претенция се оспорва от доста други.Така че смело можем да си установим собствен модел, и да го отстояваме упорито и със самочуствие, както правят поляците и чехите например.
34
4
 
11
 
! Отговори
КОФТИ , преди 12 години
АМА Е ВЯРНО ,...ДИПЛОМИ ЗА ВИСШЕ СЕ ...ПРО-ДА-ВАТ..... И БЕЗ ДА СИ ЗАВЪРШИЛ ...СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.....!
33
2
 
14
 
! Отговори
USA graduate преди 12 години
Дами и Господа, във "великите" САЩ магистърските степени (MBA) се получават в рамките на 1-2 години, но основният въпрос е каква е стойността на магистърската степен и за какво служи тя! Нека да ви изясня - MBA е квалификация, която предполага надграждане на знания и експертиза над придобид вече опит в бизнес практиката!!!Хора на по 35-40 години правят MBA В БГ масово мамините студентчета си мислят, че ей так, автоматично след бакалавъра трябва да запишат и магистърска... няма по-голяма заблуда
32
1
 
12
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
Този път Лютви Местан си е прав.Айде за бакалавър 3 години са си достатъчни, въпреки че това не важи за всички специалности.За някои са нужни дори и 2 години.Но за магистър са малко 4 години.
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствено турчина ли е у ред в това НС? Какви сме ги избрали, не е истина !
30
3
 
0
 
! Отговори
Mara преди 12 години
A az bakalavurb sled 60 izpita
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много некомпетентно....... магистъра на запад в 90% от случаите си е една година, а всички бакалавъри са по 3 години. За 4 години излизаш магистър в 90% от западните университети.
28
2
 
7
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Станах магистър след 6 години в университета и след общо 50 изпита!Сега какво - да се става направо доктор за 2 години :-/
27
2
 
5
 
! Отговори
balgarin преди 12 години
...tozi pat e prav .....
26
0
 
4
 
! Отговори
oxy преди 12 години
Ами аз съм студент в немско, в един много намазан технически университет и какво да ви кажа... нещата стоят така... 6-9 семестъра за бакълавър(може и по-малко ако си Албърт Айнщайн) и после 4 до незнам си колко за магистър... отделен е въпроса, че образованието е структорирано по малко по-различен начин. За промовиране при нас се изискват поне 10 семестъра магистратура... отделен е въпроса, че през тези там Н семесетъра за бакълавър и мастър трябв да направиш поне 2 собствени научни труда и тн..
25
2
 
2
 
! Отговори
СЛЕД КАТО, преди 12 години
КНИЖКИТЕ ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ "ВЪРВЯТ"ЗАЕДНО СЪС....."ЗРЪНЧО".....В БГ,..ТО ДИПЛОМИТЕ ЗА ....ВИСШЕ....С БИСКВИТКА ..."ОРЕО"!ОБЛОЖКАТА Е НАРИСУВАНА С ....КАЛИНКИ!
24
6
 
0
 
! Отговори
СССРейчо преди 12 години
Може, може ....., мафията от ГЕРБ може всичко да обърка !!!!!!След като имаме мутри доценти...... и професори......
23
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 12 години
За по-голяма експедитивност, времето на обучението трябва да е съизмеримо с времето за отпечатване на дипломата.И без това най-много се търсят масажистки, еротични специалистки, келнери, пикола....
22
7
 
7
 
! Отговори
Атака преди 12 години
От турци акъл не искам!
21
0
 
8
 
! Отговори
sea преди 12 години
Абе няма смисъл да морите хората.Давайте на всички по една диплома(за самочувствие) и ги пращайте да мият чинии на запад.
20
1
 
15
 
! Отговори
ева преди 12 години
Аз пък мисля, че предложението за по-кратко образование по някои специалности е напълно ок. То и без това образованието ни е под всякаква критика, изучават се предмети, които са напълно безсмислени, но понеже има едни преподаватели, които трябва да заемат едни длъжности...Разбира се, има специалности, които са специфични и при тях скъсяването на обучението е немислимо, защото ще бъде в ущърб на практиката им
19
9
 
12
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Местане бегай в анадола не казвай ти кое е сериозно и кое не ! Пришълец !
18
0
 
6
 
! Отговори
некой си преди 12 години
за какво са им на кучетата дипломи?!
17
0
 
7
 
! Отговори
ЩО НЕ ...? преди 12 години
Полицай се става ,след 30 дневен курс .....?"В крак с времето ",....такива са кадрите на ....20 годишния ПРЕХОД ....НА ВСИЧКИ НИВА .....ХАХАХАХА!...ХА!
16
0
 
15
 
! Отговори
Автоматик преди 12 години
направо с акта за раждане им ги давайтекво се праоите на луди