За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
studentkata преди 12 години
Izviniavam se, che pisha na latinica, no niamam kirilica.Kato ideia sakrashtavaneto na prodaljitelnostta na obuchenie e pravilno i moderno reshenie i sledva evropeiskite standarti, kadeto obuchenieto e predimno 3 godini. Vapreki tova mi sen struva, che tazi reforma ne e uzriala za balgaraskia klimat i shte bade neupseh. Za da bade tazi reforma uspe6na, triabva celiat ucheben plan da se prerazgleda i po-vajnoto- triabva motivaciiata na studentite da uchat intenzivno da se promeni :) a dali?
182
4
 
11
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
И много ме радват тези дето пращат децата си на запад да учат и почват да викат колко спосбни били, а тук колко зле било- "пази Боже, сляпо да прогледа". Само ако знаеха какви минети въртят на арабите и повечето как се продрусват им е бедна фантазията , не всички разбира се де! Айде сега слагайте минуси колкото искате и знайте, че всичко се връща, особенно на горделивците! ;)
181
3
 
7
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
*** със средна възраст 40 години да не дават много акъл, че сега не се учило-който иска си учи, който ходи само да си взима изпитите и ще ги вземе, други е въпроса с каква оценка и какво ще научи! Едно време като сте излезнали много "учени" сигурно за това сме на последно място в Европа, дори и след Албания! Смешници! На запад нивото на образованието е като тук, даже на доста места е по-зле, само дето дисциплина има! Караш едно курсче по език и по програмата Еразъм отиваш където искаш:)
180
5
 
6
 
! Отговори
hahaa преди 12 години
Хора, какво значение има колко ще се учи? Хендсфрито като е на линия и 100 години да е висшето пак ще е лесно за преписвачите, така че.....
179
3
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Въобще да ги освободят от учене; те, келеметата и сега излизат от университета с равнището на познания, съответствуващо онова от края на прогимназията от епохата на социализма. И въобще -- никаква отговорност, никакви задължения, никакви трудности, а само dolce vita за ***!...
178
1
 
5
 
! Отговори
Чудомир преди 12 години
Трябва да се намали на 3 дена, защото доцент "Селскостопански" и доктор "Огнеборко - бърборко" не са учили и толкова. Цяло чудо е, че могат да четат, но това не е съвсем сигурно.
177
0
 
4
 
! Отговори
173, преди 12 години
оти се косиш, като че ти мине
176
2
 
9
 
! Отговори
много са и агентите преди 12 години
А унитата са много, щото и агентите - псевдопрофесори и псевдодоценти - дал господ вБГ. За всички тях трябва да има университети!
175
1
 
14
 
! Отговори
многосаунитата преди 12 години
Докато има 52 университета в БГ, каквито и реформи да се правят - специалисти няма да излизат!Това си е просто разхищение или ако щете - малоумие!
174
4
 
12
 
! Отговори
Ризова преди 12 години
Лелеее...,а то сега изобщо учи ли се?
173
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 12 години
Да вземат след 1 година в Университета да им дават дипломи за више, а след 2 да ги правят доктор, на 3-тата доценти и ще цъфнем и ще върежм. Смяхххх!!!
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ги е** в г*** то това образование ли ще е? Или какво? Пародия на образование... То на сегашния хал нашата ситема е адски зле, а какво да говорим ако се учи 3 години за бакалавър? То сега повечето дипломи стават да си обършеш Г*** а после.. дори и за тоалетната няма да става.... Не много се ядосах, е *** м*****
171
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Поредната тъпня .. аз можех да уча 4+2 ... а умниците от новите поколения "защото те децата знаят" им намалете мъките.В БСУ не се учи физика за инженерна специалност, доцентът който ми преподаваше им беше лектор. Та предтекстът бил "те децата знаят" няма смисъл от още физика след училище :D ха ха ха пародия.
170
0
 
2
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 12 години
до 113 - Е гоуем си ! Максимауно !
169
0
 
10
 
! Отговори
до Horus преди 12 години
Да ама тука знаеш ли как е: отиваш да си тръсиш работа и ти казват - бай Иван кове 10 пирона в минута, ти понеже си инженер ще трябва ковеш 20, и понеже ще си на изпитателен срок - заплатата ти ще е на половина... Но търпиш и бачакаш, и гледаш как се издигат гъзолици и роднини... За щастие има и фирми в които не е така (или поне не е изцяло така), но са твърде малко! Скоро някои беше дал пример за фирма в която има 5ма директори, от които 4ма нямат висше, а двама от тях са бивши парт и ком-сек
168
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За висше да се учи 3 месеца най-добре аз не знам някой да учи. Така и така ги пращаме за овчари, берачи на ягоди в Испания, копачи на царевица в Гърция та нужно ли е да тормозим децата
167
2
 
31
 
! Отговори
horus преди 12 години
Аз навремето за инженер си учих 4 години + 1 в практиката - ама наистина в практиката. В завода започваш от завиването на гайките. Като бях в Япония и там е същото. Един колега ми каза че никой там не се радва толкова на назначение - щото във предприятието почваш от нулата - буквално, карат те да чистиш, да работиш на конвейр и т.н та ако ще да си завършил с медал Токийския технически ! Логиката - как ще си добър началник след като не познаваш работата на подчинените си ?!
166
0
 
12
 
! Отговори
frt преди 12 години
Всички университети в студенски град, като всяка специалност да има специализирана дискотека.Изпити ще се полагат от 4 до 5 сутринта и след 3 водки.Който издържи добър 4. Така ще може да се взема образование и за 1 година. Който иска да учи-в Европа университети дал годпод-кеф ти близо,кеф ти далеч-тук обаче не се учи,а се порка,3 водки отличен, 2 добър, 1 среден. С малка водка също може да се мини в зависимост от размера на сутиена и дължината на бедъра. Дерзайте реформатори!
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
На мен идеята не ми се струва чак толкова лоша. Ако се осъвремени програмата и след тия три години има 1 година практика няма да е лошо. Само че, като всичко с това правителство, сигурно пак ще направят промените по закон, а дали могат да ги осъществят на практика после ще мислят. Срамно е да се учат същите неща от преди 20-30 години, някои от които са доказано грешни. Ама едва ли има професори, които да искат да учат нови неща. Щом те така са го учили, значи е така, невъзможно е да се промени.
164
0
 
5
 
! Отговори
До horus преди 12 години
Ами какво да ти кажа, освен да смениш учреждението. Защото това наистина е учреждение. Но...в България няма много опции....хем добри студенти, хем добро заплащане. И тук трябва да се намеси вече държавата. Но намесва ли се институция, която заделя най-малко средства в тази област - 1%. С една дума- бяга се от подобно блато. За реформи трябва воля, мъдрост и поглед. А и реформи се правят с много пари. Прилича повече на реформите в земеделието-след нея земеделие нямаше, сега е ред на образованието