Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!

Законът за дипломатите е дискриминация, смята той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 13:28,
208
Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!
Снимка: Булфото

Президентът наложи вето на променения Закон за дипломатическата служба.

В средата на юли депутатите от мнозинството наложиха лустрационни текстове и на практика изхвърлиха на улицата дипломатите с картонче от ДС.

Още тогава от левицата възразиха и обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а и ще призоват държавния глава да наложи вето на промените.

Още по темата

Днес Георги Първанов реагира и наложи вето. В мотивите си той набляга на това, че приетият през 2007 г. закон е дал основите и е уредил принципно дейността на дипломатите ни.

"Законът регламентира професионалния характер на службата, нейната партийна необвързаност, стабилност, прозрачност и приемственост, както и правилата за кариерно израстване на служителите", допълва Първанов

По-нататък той посочва, че сегашните промени са породили публични дискусии, в които "основателно бяха изтъкнати аргументи против значителна част от предлаганите законови изменения".

Съображенията му са следните:

1.Част от законовите промени водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи, като например: възложеното осъществяване на външната политика на Република България, което по конституция е прерогатив на Министерския съвет; представянето и защитата на българските интереси в ЕС и НАТО.

2.Законът създава възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на дипломати, като например: заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра, допълва президентът.

"Налице са сериозни основания да се смята, че законът така, както е приет от 41-вото народно събрание, няма да помогне за подобряване на ефективността на дипломатическата служба, а напротив – ще създаде предпоставки за проява на субективизъм в разрез с националния интерес.

Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности.

Неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация, да се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост. Да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд.

Смятам, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.

Като се ръководя от гореизложените мотиви, свързани с аргументи за съществена нецелесъобразност, противоконституционност и противоречие с международни актове, по които Република България е страна, връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за дипломатическата служба, завършва президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето я главата на октопода.Радвайте му се.Агент Гоце.Президента който работи срещу собствения си народ.
164
13
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Абе, гербери, пуснете по-интелигентни писачи във форума. Сегашните са много елементарни.С тях няма основа за дискусия .Или мучат или псуват. Скука.
163
3
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Като ще правим лустрация да я правим до девето коляно.Започваме с бащата на Николай Младенов.
162
4
 
8
 
! Отговори
САМО ПИТАМ? преди 12 години
КОГА ЩЕ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ..... НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ?
161
2
 
7
 
! Отговори
Кирилов преди 12 години
Към 178-по Вашето искане и децата им да бъдат изхвърлени-Николай Младенов първи трябва да си отиде,защото баща му цял живот е работил в ДС.
160
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЪРВАНО-О-О-О-В --------------> АБВГЗ
159
3
 
10
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ преди 12 години
Лустрация - пълна и поголовна, обхващаща всичко свързано с ДС, това е истината, която трябва да направим реалност! Останалото е гърчове и пунтове.
158
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червен мухал!
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той дори не е просъветски насторен. Цялата работа е, че бившето ДС смята, че ако ги лустират ( изхвърлят) тях => и децата им от властта, България ще погине, защото видите ли ние сме най-достойните да сме начело на държавата във всяко естество. Аз казвам - ВИЕ ПОСКОМУНИСТИЧЕСКИ ПЛАЗМОДИИ СТЕ ДОСТОЙНИ ЗА БЕСИЛОТО. Всички барабар с децата и родители ви.
156
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пусни сифона,отмий Първана.
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очакваше се! Вълкът козината си мени, нравът - никога! Трябва да му забранят американска виза, че току виж хукнал нататък след мандата. Да му се издаде дългосрочна виза за Коми, да гаси там пожарите!
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трагичното е че азис е музикалния идол на България!
153
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трагичното е че такава гад е "демократично избран" пРезидент на БГ...
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ууууууууууууууууууууу
151
1
 
11
 
! Отговори
Тото преди 12 години
Гоце още мисли,че сме в Съветския съюз.Да ама не,както казваше Петко Бочаров.С удоволствие бих подкрепил референдум за лустрация.По добре късно отколкото никога,защото още двайсет години доносници-*** ще се опитват да решават съдбата на България.
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце фон Трипер, главата на октопода и шеф на българската мафия, защитника и агента на ДС, руският резидент в България е наритан в ъгъла.
149
2
 
1
 
! Отговори
ЯНЕ ЯНЕВ преди 12 години
СНИМКАТА НА ПОСТ 135 МЕ ВКАРВА В АКТИВНА ПОЗИЦИЯ. ДАНО ДА Е СЕРГЕЙ
148
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOMENTAR 135 E SUPER!!!!!!
147
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2005г гоце назначава Бокова за посланик във франция и ети и благодарността и............Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която според слуховете е собственичка на апартамент за 7 млн. евро на легендарния парижки булевард Шан`з Елизе, е помогнала на своите приятели президентската двойка Георги и Зорка Първанови, да купят и подарят на големия си син Владо апартамент във френската столица, гласи най-прясната клюка, тиражирана в столичен седмичник. ЕТО ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ МАФИЯ НАчЕЛО С ГОЦЕ .Не е ли време за тия хора да има ама истински народен съд.
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоцеееее,качвай се на трамвайчето ви за Орландовци,че ватмана серГЕЯ...НЕ обича да чака...хахахахаДС,БКП,КГБ....