Мераклиите за посланици – все ченгета

От новите имена също има хора с минало в ДС
Обновена: 17 мар 2011 07:06 | 17 мар 2011 07:00, Красимир Ангелов
111
Мераклиите за посланици – все ченгета
Снимка: Булфото

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Още по темата

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Лустрация за агенти... - Добре... НО...:1. Защо НЕ подлежат на лустрация ВОДЕЩИТЕ ИМ КАДРОВИ ОФИЦЕРИ от ДС...?2. Подлежат ли на лустрация агентите-българи на ЧУЖДИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ...?3. Защо НЕ ПОДЛЕЖАТ на лустрация кандидатите на ИЗБОРНИ ДЛЪЖНОСТИ В ТРИТЕ ВИДА ВЛАСТИ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО...???И накрая...:- Защо не подлежат на лустрация ВИСШИТЕ ЧИНОВЕ ВЪВ ДС И БКП, за които е събирана информацията и които са издавали заповедите на лустросаните сега "мишлета"...???СЕГА ИЗЛИЗА ТАКА.:- Да се разстрелят всички редници от хитлериската армия, а Хитлер и ВЪРХУШКАТА НА ПАРТИЯТА МУ да СТРОЯТ НОВА ГЕРМАНИЯ
104
0
 
1
 
! Отговори
ИВОНА СТОЯНОВА преди 12 години
КОИ ОТ ПОСЛАНИЦИТЕ В СВЕТА НЕ СА РАЗУЗНАВАЧИ НА СВОЯТА ДЪРЖАВА.*** НАРОД СМЕ БЪЛГАРИТЕ.УНИЩОЖАВАМЕ СИ АГЕНТУРАТА,ЗАЩОТО ГОЛЕМИЯ БРАТ /САЩ/ НИ НАРЕЖДА.БОЙКО ЛЪЖЕЦА ЩЕ СИ НАЗНАЧИ СВОИ ХОРА,ЗА ДА КУПЯТ ИМОТИТЕ В ЧУЖБИНА ЗА 1 ЛЕВ.ЧОВЕК,КОЙТО СЕ ЗАНИМАВА С ПРОИЗВОДСТВО НА ФАЛШИВИ ЦИГАРИ,ДРОГА И ИМА ФИРМИ С НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ /ПАШАТА,АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ И ДРУГИ/Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.НЯМА УМНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.РОБСКА ПСИХИКА.ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ.ВСИЧКИ УМНИ МЛАДИ ХОРА НАПУСНАХА БЪЛГАРИЯ.
103
0
 
5
 
! Отговори
до Петров преди 13 години
Ето ти име на такъв Наглец- Райно Радонов, ченге, се кандидатира и отива на разговор с министъра си за да става генерален консулИ той и министърът му и цяла БГ знаят че кандидата е ченге е те това е наглост
102
0
 
3
 
! Отговори
бедно неченге преди 13 години
Трябва да се постави въпросът защо малобройниште неченгета във външно ще се пенсионират за най много 300 лв , а онези които не само в целия им професионален живот са ги ритали, измествали, подтискали, сега ще имат и по-високи пенсии, защото да не забравяме, че са получавали по няколко заплати. Къде е санкцията за това че си бил ченге- един списък и нещо повече. това е поругаване на човешки права на една каста за сметка на друга Дайте инфрмация какво може да се направи за да се санкционират поне финансово скъпите ни СССР БКП патриоти
101
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Колко ли трябва да си нагъл,за да се кандидатираш за посланик,при положение ,че имаш досие и знаеш предишните посланици защо ги махат.Леле,намам думи!Не се наядоха тези кърлежи!
100
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
на стачка бе българи.да свалим герб
99
0
 
7
 
! Отговори
Коки преди 13 години
Искам да съм посланик - ядене, пиене и лежане, спонсорирани от държавата и то в чужбина...
98
1
 
5
 
! Отговори
От мен преди 13 години
"Не случайно атаките срещу ГЕРБ започнаха веднага, след като ГЕРБ изритаха ДС агентите посланици".Но защо ли искат да назначават пак" агенти", само че свои.Трябва да се прави разлика между разузнаване в полза на род и родина и доносниците, а тя е огромна. Ако искат чисти дипломати, трябва да изчакат да пораснат бебетата, които се раждат, защото всички които са във висините са били по някакъв начин свързани с ДС.ББ да оправя държавата и мизерията да не се занимава с глупости.
97
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 13 години
Айде стига празни приказки!Били несменяеми,щото имали опит,пък нямало други хора!Хора-колкото щеш,не е трудно да се подберат подходящи,въпроса е да са "наши хора"!Ей тва е проблема!Така че,синове и внуци ще се назначават на поразия,"професионалните разузнавачи" от ДС ще си папкат дебелите пенсии,спомняйки си "славното минало",когато са колели и бесели,имам впечатления и знам какво говоря,а пред хората ще дрънкат какви герои са били и как са защитавали държавата!Айде, не на нас тия!
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 103Правиш ли разлика между разузнавачи служещи на България и тези служили на БКП/КПСС ?
95
5
 
5
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 13 години
Явно българите сме си овча нация! Пак сами се прецакваме!Всички дипломати в света са разузнавачи! Любимия Уорлик, който накара Бойко да махне разузнавачите ни, е бивш кадър на ЦРУ!Значи идеята е да си осакатим разузнаването и дипломацията, за да направим щастив Уорлик и ЦРУ?*** нация ли сме.
94
0
 
4
 
! Отговори
LGB преди 13 години
Господи колко са нагли! След като са номинирани да сменят посланниците-агенти на ДС, защо нямат доблест сами да кажат, че и те са били в структурите на ДС.? Щяха да спестят време и пари на Външно Министерство. Е на това казвам подигравка с народа!
93
0
 
4
 
! Отговори
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН преди 13 години
АКО ИСКАШ ДА БЪДЕШ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН,ти трябва да знаеш миналото си да си творец на настоящият живот и да виждаш ясно бъдещето на родината си. .Обичай безпределно до болка БЪЛГАРИЯ ,защото ТЯ Е САМО ЕДНА и неповторима.Бъди истински националист до дъното на душата си.Живей със самочувствието, че си винаги над всичко чуждо,тогава ще усетиш радостното чувство което изпълва душата ти,че ти си ЧОВЕК,че си БЪЛГАРИН и си светлото УТРЕ.
92
0
 
8
 
! Отговори
отново преди 13 години
Някои по млади хора се учудват пред мисълта че Д.С. е била внедрена във всички свери на общественият живот.Това беше факт. Всеки трети беше агент .Всеки член на Б.К.П. беше длъжен да информира партията ,съответно Д.С. за всяко съмнение за противонародна дейност на по различно мислещите.Такава беше системата на която се възпитаваше обществото в дух на лоялност към партията майка, а от своя странатя му създаваше условия за растеж в иерархията на партията и Държавна сигурност.
91
0
 
12
 
! Отговори
. преди 13 години
Не може ли мен да ме направят дипломат, щото съм с 2 висши и нямам работа? Естествено, че ще назначават "свои" хора, от бранша още преди 90-та, синовете, внуците, снахите! Не си ли човек на някой неможе да пробиеш там! Мен кучета ме яли! Тая държава няма оправия!
90
2
 
10
 
! Отговори
ЗАКРИЙТЕ ГИ!!!!! преди 13 години
ПОСОЛСТВАТА СА ПРАХОСНИЧЕСТВО НА ОГРОМНИ СУМИ НАРОДНИ ПАРИ БЕЗ НИКАКВА ПОЛЗА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.ЗАКРИЙТЕ ГИ!!!ВСЕКИ БЪЛГАРИН ВЪВ ВСЯКА ТОЧКА НА ПЛАНЕТАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ ЗА ПОМОЩ КЪМ КОЕТО И ДА Е ПОСОЛСТВО НА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА НА ЕС И ДА ПОЛУЧИ КАЧЕСТВЕНА ПОМОЩ!
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 95ДС агентите никога не са работили за България. Работили са за БКП,КПСС и в по модерните времена, за червените обръчи. Не случайно българите извън България постоянно се оплакват от посланиците.
88
1
 
6
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
до 90Вярно, но тия сега какъв опит имат освен да доносничат ???А посланикът е педставителна фигура, има други в посолствата, които вършат работата - куртурните аташета и други..Посланикът е с представителни функции.И сега.А млад човек се учи бързо....
87
7
 
7
 
! Отговори
В преди 13 години
Чета и се чудя на дебилността. Посланик, или дипломат въобще означава разузнавач ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Всички български дипломати работеха за България. Днес цялото правителство работи за САЩ, ама ние плюем ДС отпреди 20 години. Бати тъпотата.
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не случайно атаките срещу ГЕРБ започнаха веднага, след като ГЕРБ изритаха ДС агентите посланици.