Депутатите решиха: Лустрация!

Бивши агенти на ДС няма да заемат публични постове в МВнР
Обновена: 14 юли 2011 15:08 | 14 юли 2011 14:35,
163
Депутатите решиха: Лустрация!
Снимка: Булфото

След двучасови дебати, с 92 гласа "за“ на ГЕРБ и Синята коалиция, депутатите приеха окончателно т.нар. лустрационни текстове в закона за дипломатическата служба. Народните избраници от левицата и ДПС гласуваха "против".

На публични постове в Министерството на външните работи (МВнР) вече няма да могат да се назначават агенти на Държавна сигурност (ДС) и на Разузнавателното управление (РУ) на Българската армия.

Бившите сътрудници на ДС, които в момента заемат публични длъжности в задграничните ни мисии, ще бъдат освободени без предизвестие и пренасочени към друга длъжност в дипломатическата служба.

Кандидатите за службите пък ще трябва да представят писмено съгласие или валиден документ за извършена проверка от Комисията по досиетата.

Както при първото четене на закона, и днес споровете бяха остри и разгорещени.

Ангел Найденов от "Коалиция за България" обяви, че левицата ще предложи на народните представители да внесат жалба до Конституционния съд (КС).

Според него не може да се поставя знак на равенство между доносниците и хора, които са служили на българското разузнаване.

Още по темата

„Целият този резултат от това – дайте да ги върнем тези по списъка, ми прилича малко на приложение на един принцип именно на службите – т.нар. принцип на гнилите круши. Дайте да хвърлим светлината там не където е реалният проблем, а да създадем една такава високоемоционална среда, в която да покажем как се борим с много сериозен проблем, как спасяваме авторитета на страната, как чистим службата и в същото време – обслужваме една категория хора, които стоят зад паравана, подсмихват се цинично и гледат, грубо казано, сеир”, заяви Георги Пирински от БСП.

По думите на председателя на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев целта е да се развържат ръцете на министъра на външните работи за лустрационни и противоконституционни действия.

Не е имало законопроект, който толкова да реполитизира МВнР, посочи той и добави, че министерството се превръща в "лична бащиния на министър Николай Младенов".

„Самият законопроект изземва правомощия от Министерския съвет, от министър-председателя и ги дава на министъра на външните работи, разрушава цялата професионална структура на българската дипломация и премахва всякакви ограничители върху произвола на министъра“, отбеляза Станишев.

След това на брифинг пред журналисти лидерът на червените поиска президентът Георги Първанов да наложи вето върху Закона за дипломатическата служба, защото с него се въвежда колективна вина и се ограничават личните права на гражданите.

ДПС пък не иска да се рестартира процедурата по лустрация, защото, ако трябва да има такава, е необходим или специален закон, или поправка в конституцията.

Юнал Лютфи припомни решение на Конституционния съд от началото на 41-вото НС, според което не може да има две категории народни представители.

Той обясни също, че през всички тези 18 години проблемът с досиетата на публичните личности в България се използва с цел да бъдат дискредитирани отделни политици и отделни политически партии.

„Тон даде правителството на г-н Костов и неговия министър Богомил Бонев. Есента на 1997 г. беше изнесен един списък от 27 народни представители, като половината и повече бяха депутати от ПГ на ДПС”, каза той.

"Когато се обявят всички, принадлежали към едни или други структури на ДС, тогава отпада зависимостта. Но все още витае в пространството, а може би е вярно, че не всички досиета на политици, които са действащи и днес, са разкрити", добави Лютфи.

Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" смята, че това е първата стъпка в правилна посока. Според него обаче решението е крайно недостатъчно за реформиране на МВнР, защото засяга само най-висшата част от дипломатическото ведомство.

„Щом сме разкрили веднъж досиетата, трябва да спестим неудобството на тези хора да се опитват да защитават интересите на България в Европа”, заяви от трибуната Иван Костов.

Той подчерта, че между Република България и Народна република България има огромна разлика и че депутатите трябва да я виждат и отстояват.

Според Павел Шопов от "Атака" с новия текст се цели да се подменят кадрите в службите, може би с млади хора, които да бъдат послушни.

"Досега тези дипломати служеха на новите господари, както са служели и на предишните. Някога рапортуваха: "Ало, ало, Москва, слушам", през всичките тези 20 години те смениха изречението с "Ало, ало, Вашингтон, слушам". И те служиха. Само че дойде време новите господари да ги сменят с други хора, защото тези си свършиха работата. И в момента на висши държавни постове у нас има бивши агенти", заяви Шопов.

Министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че трябва ясно и категорично да се заяви, че се прекъсва връзката ДС.

„През последните 20 години процентът на хората, свързани с бившите спецслужби, които са представлявали страната ни, се е увеличавал, вместо да намалява. Не можем да позволим тези зависими хора да продължат да управляват една система“, категоричен беше в коментара си Младенов.

Тези текстове не са лустрационни, не отнемат човешки права, завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бившите сътрудници на ДС, които в момента заемат публични длъжности в задграничните ни мисии, ще бъдат освободени без предизвестие" - ТОВА ДОБРЕ"и пренасочени към друга длъжност в дипломатическата служба." - ТОВА ПЪК ЗАЩО?
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички трябва да ги кажат 22 години ни занимават с това
159
0
 
1
 
! Отговори
Правозащитник преди 12 години
Много от дипломатите в този списък не са били агенти на ДС. Те са обявени за агенти на ДС от деветчленката на Евтим Костадинов, създадена по примера на тричленките на Дзержински. Голям напредък към демокрацията! Комисиите за екзекуции вече са деветчленни!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комунисти и фашисти са престъпници, които спори по този въпрос нека да прочете спомените на концлагеристи в сталинските и хитлеровите концентрационни лагериа нашите дипломати-доносници са подлеци от най-ниска класа които си пазят топлите местенца и хвърлят кал върху името на БългарияБОГ да пази България
157
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 160 комунист не е равно на престъпник, а ББ е престъпник!
156
0
 
3
 
! Отговори
агент преди 12 години
Че то живи агенти останаха ли.Ако е започнал работа в ДС на 40 сега вече взима пенсия.Какво ни будалкате.След като ББ ръководи държавата не мислете,че не е комунист.Бивши такива няма за съжаление.Аз така като гледам пак партията ни е яхнала.
155
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 12 години
AZ SAM DA SE ZAMENI LUSTRACIYATA NA KOMUNISTITE,KADETO I DA SA S KASTRACIYA.E SEREGEI...NYAMA SMISAL...
154
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
TO4NO I ZA TOVA4E SA RABOTILI "ZA STRANATA SI"{RUSIYA}-WAN-DA OSTANAT SAMO TEZI,KOITO 6TE RABOTYAT ZA STRANATA NI.
153
1
 
3
 
! Отговори
дада преди 12 години
Дипломати-Калинки,стриптизйорки и меки китки.....хахахааааа-браво Бока!!!!!
152
5
 
2
 
! Отговори
инат преди 12 години
Мале, герберите ще окелпазят България и в чужбина. Достатъчно се излагат тук. Трета година нито се научиха да управляват, нито да говорят, та да ги разберем. Всички нови във външно ще са със знанията на Бойко . Ха познайте кой чужд израз искам да припомня. Петното "прости" и "неграмотни" много трудно ще изчистят.
151
0
 
8
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Кой е тоя дето е направил нещо за народа , ако не е народа да си Бачка, да си плаща данъци ,такси, осигуровки,стоки,телефони,да си спестява, да си храни децата, пак да бачка.Та кво направиха политиците досега ми та те от 2 години и преди тва минималната заплатка и пенсия си седат на 120 евро. Пък къде видяхте някой нещо да направи за народа, не се сещам от 20 години, сините зони и паяците ли направиха, или винетките и високите данъци и такси, та ние Българите сме роби в собствената ни държава !!
150
3
 
6
 
! Отговори
обикновен Българин.. преди 12 години
А за бивши мутри ....защо и за тях да няма лустрация- всеки свързан или бил свързан с групировките които тероризираха народа ....те могат.....така ли.....Явно могат щом начело на държавата стои едно дебело вратле......
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koga ste VASTANOVAVATE TARNOVSKATA KONSTITUZIA i ZARSTVO BALGARIA...Ne se TUTKAITE kato MUHI bez GLAVI,veche 20 GODINI IZGUBENI se IZTARKOLIHA,a vie OSTE BLEETE v KRAIA na EVROPA...
148
1
 
2
 
! Отговори
от Агент на ЦРУ преди 12 години
Айм вери хапи! Лустрацията мина край мен! Урааа!
147
0
 
4
 
! Отговори
Смешко преди 12 години
ДепУтатите да са БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ !!!!!! И да се съборат един път месечно!!!!!!! Да нямата никакви лимити за каквото и да е!!!!! Да нямата мобилни компютри, защото и без това не ги ползват!!!!!!! Стигат им там в парламента!!!!
146
1
 
5
 
! Отговори
депутатин преди 12 години
Дипломати-Калинки,стриптизйорки и меки китки.....хахахааааа-браво Бока!!!!!
145
6
 
9
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ ,ЛИ...??! преди 12 години
ОТЛИЧНО!!!!!ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ!!САМО ТАКА ..ШЕ СЕ ОПРАВИМЕ!!!!!САМО ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВИНАГИ ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГЕРБ---АБСОЛЮТНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
144
1
 
9
 
! Отговори
за 145 преди 12 години
Руските агенти в Задунайская никой няма да ги пипне...само Стамболов и Гешев не им цепеха басма. Днес и двамата са омаскарени от червената хунта...
143
1
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Лустрация за агенти... - Добре... НО...:1. Защо НЕ подлежат на лустрация ВОДЕЩИТЕ ИМ КАДРОВИ ОФИЦЕРИ от ДС...?2. Подлежат ли на лустрация агентите-българи на ЧУЖДИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ...?3. Защо НЕ ПОДЛЕЖАТ на лустрация кандидатите на ИЗБОРНИ ДЛЪЖНОСТИ В ТРИТЕ ВИДА ВЛАСТИ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО...???И накрая...:- Защо не подлежат на лустрация ВИСШИТЕ ЧИНОВЕ ВЪВ ДС И БКП, за които е събирана информацията и които са издавали заповедите на лустросаните сега "мишлета"...???СЕГА ИЗЛИЗА ТАКА.:- Да се разстрелят всички редници от хитлериската армия, а Хитлер и ВЪРХУШКАТА НА ПАРТИЯТА МУ да СТРОЯТ НОВА ГЕРМАНИЯ
142
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да отваряте досиетата на разузнавачи работили за България?Е,няма друга такава държава.Едно е да клепаш съседа си,друго е да работиш за страната си.