Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!

Законът за дипломатите е дискриминация, смята той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 13:28,
208
Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!
Снимка: Булфото

Президентът наложи вето на променения Закон за дипломатическата служба.

В средата на юли депутатите от мнозинството наложиха лустрационни текстове и на практика изхвърлиха на улицата дипломатите с картонче от ДС.

Още тогава от левицата възразиха и обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а и ще призоват държавния глава да наложи вето на промените.

Още по темата

Днес Георги Първанов реагира и наложи вето. В мотивите си той набляга на това, че приетият през 2007 г. закон е дал основите и е уредил принципно дейността на дипломатите ни.

"Законът регламентира професионалния характер на службата, нейната партийна необвързаност, стабилност, прозрачност и приемственост, както и правилата за кариерно израстване на служителите", допълва Първанов

По-нататък той посочва, че сегашните промени са породили публични дискусии, в които "основателно бяха изтъкнати аргументи против значителна част от предлаганите законови изменения".

Съображенията му са следните:

1.Част от законовите промени водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи, като например: възложеното осъществяване на външната политика на Република България, което по конституция е прерогатив на Министерския съвет; представянето и защитата на българските интереси в ЕС и НАТО.

2.Законът създава възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на дипломати, като например: заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра, допълва президентът.

"Налице са сериозни основания да се смята, че законът така, както е приет от 41-вото народно събрание, няма да помогне за подобряване на ефективността на дипломатическата служба, а напротив – ще създаде предпоставки за проява на субективизъм в разрез с националния интерес.

Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности.

Неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация, да се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост. Да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд.

Смятам, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.

Като се ръководя от гореизложените мотиви, свързани с аргументи за съществена нецелесъобразност, противоконституционност и противоречие с международни актове, по които Република България е страна, връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за дипломатическата служба, завършва президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
135 - браво и от мен
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО НА ПОСТ 135!:)))))))))))
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българското ГЕСТАПО и неговите агенти начело с гоцето ни учат на морал и ние сме ужасно благодарни
122
1
 
4
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
това лицето на вашия лидер ли е?
121
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 137Не е срамно... - става въпрос за Гоце!!!...
120
1
 
10
 
! Отговори
;) преди 12 години
до БСП преди 8 минутиГолеми зад**** сте това комунистите!
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези "съображения" са прекрасен образец на словесна гаргара.
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ е разработка на БСП
117
2
 
4
 
! Отговори
ДО 135 преди 12 години
НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ /ЗА СНИМКАТА СТАВА НА ВЪПРОС/,ОТ РОДИТЕЛИТЕ ТИ, ЖЕНА ТИ ,ДЕЦАТА ТИ /АКО ИМАШ ТАКИВА /?ТОВА НЕ Е ПОРНО СПИСАНИЕ !
116
2
 
1
 
! Отговори
ДО 133 преди 12 години
...също, и нито един проведен .....РЕФЕРЕНДУМ ----ЩО ЛИ ?ЩОТО СЕ ЗНАЕ ,КАКВО ЩЕ СТАНЕ !
115
3
 
3
 
! Отговори
грешката на БСП преди 12 години
ДОСТА НАБЛЕГНАХА НА .....МАТЕРИАЛНОТО И ЗАБРАВИХА ЗА НАРОДА ,С ЕДНА ДУМА ,....СКЪСА СЕ ВРЪЗКАТА М/У ПАРТИЯ И НАРОД !ПАРТИЯТА НЕ ПРИЕМАШЕ КРИТИКА....?
114
1
 
10
 
! Отговори
Dimiter преди 12 години
Bulgaria e edinstvenata durjava ot Iztochna Evropa koiato ne e priela lustracionen zakon!!!A sega kajete - tova durjava li e ?Vijte kade otidoha drugite Iztochno Evropeiski durjavi - i vijte kude sme nie - posledni!!!
113
3
 
4
 
! Отговори
stevo преди 12 години
До 89. Защо да не санирам бе *** с *** . На моята панелка ми излиза 2000лв. На половина е 1000 лв. За сравнение една проста плазма е 800. Ти кое предпочиташ , а ? Големи задръстеняци има в България и май са в повече отколкото трябва . Хак са ви такива кратуни криви , като Агент Гоце.
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
агентите на ДС ще са вечно живи и на ръководни позиции, а останалите да охлаждат таратора
111
1
 
10
 
! Отговори
РЕЗИЛ ЗА ...БСП преди 12 години
ЗА 100 годишната партия -----най-слабите ръководители от 1989г,до сега !
110
1
 
4
 
! Отговори
Antikomunist преди 12 години
Mrasni komunisti ne se predavat hlebarkite nachelo s Dogan,Goce i Sergei.Sega shte vidime na esen kakvo shte praviat kato gi niama veche avtobusite i drugite ciganii...KAKVOTO I DA GOVORITE ZA BB AKO GLEDAME NESHTATA REALNO TOI EDINSTVENIA ZA CELIA TOIA PREHOD KOITO VARSHI NESHTO I POSTAVIA HLEBARKITE V KASHTICHKITE IM...
109
3
 
6
 
! Отговори
МАНОЛ ВЕЛЕВ преди 12 години
ГОЦЕ ДЪРВОТО ЛИ ГРИЗКАШ
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лустрираният президент Първанов с агентурно минало като гоце се чувства дискриминиран от лустрационните закони защото е сътрудничел на Българското ГЕСТАПО и лустрацията за него е като слънчевата свелина за вампирите.
107
2
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 12 години
Бойчето наястно ли е дали имаме икономика в държавата ????????
106
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
..истината е да искаш да получаваш пари да ги инвестираш в производство но да имаш и кадри работливи а не алкохолизирани и дрогирани1тошо ни пазеше от дрогата въпреки че Дс осигуряваше коридори ..но не се допускаше на нашия пазар сериозно зарибяване и унищожаване на младото поколение при разумна политика можем да развием и селско стопанство и лека промишленост и тежка от политиците ни зависи да не изнасят капитала и да създават кадри!