Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!

Законът за дипломатите е дискриминация, смята той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 13:28,
208
Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!
Снимка: Булфото

Президентът наложи вето на променения Закон за дипломатическата служба.

В средата на юли депутатите от мнозинството наложиха лустрационни текстове и на практика изхвърлиха на улицата дипломатите с картонче от ДС.

Още тогава от левицата възразиха и обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а и ще призоват държавния глава да наложи вето на промените.

Още по темата

Днес Георги Първанов реагира и наложи вето. В мотивите си той набляга на това, че приетият през 2007 г. закон е дал основите и е уредил принципно дейността на дипломатите ни.

"Законът регламентира професионалния характер на службата, нейната партийна необвързаност, стабилност, прозрачност и приемственост, както и правилата за кариерно израстване на служителите", допълва Първанов

По-нататък той посочва, че сегашните промени са породили публични дискусии, в които "основателно бяха изтъкнати аргументи против значителна част от предлаганите законови изменения".

Съображенията му са следните:

1.Част от законовите промени водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи, като например: възложеното осъществяване на външната политика на Република България, което по конституция е прерогатив на Министерския съвет; представянето и защитата на българските интереси в ЕС и НАТО.

2.Законът създава възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на дипломати, като например: заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра, допълва президентът.

"Налице са сериозни основания да се смята, че законът така, както е приет от 41-вото народно събрание, няма да помогне за подобряване на ефективността на дипломатическата служба, а напротив – ще създаде предпоставки за проява на субективизъм в разрез с националния интерес.

Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности.

Неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация, да се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост. Да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд.

Смятам, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.

Като се ръководя от гореизложените мотиви, свързани с аргументи за съществена нецелесъобразност, противоконституционност и противоречие с международни актове, по които Република България е страна, връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за дипломатическата служба, завършва президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
9
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
ГООООООООООООООЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
84
5
 
5
 
! Отговори
до странджата от НФБ преди 12 години
реално и Герб и БСП са от едно котило!Едните произлязоха отЦК и политбюро другите от ДС на МВР...между двата слана винаги е имало сблъсъци и тошо често разтърсваше торбата с мишлета..винаги онези от ЦК мислеха че са повече но в момента клана от ДС води с 1:0..проблема е кой да контролира парите..не знам как това ще се отрази на бабапена от горно нанадолнище.нищо още не е ясно!Дс изнасяше пари на Запад и днес с тези пари купи надмощие..въпроса е да не се изнася а да се инвестира в страната!
83
9
 
0
 
! Отговори
Илия преди 12 години
И Бат ви Бойко, кое му е честното , след като работи с ръце в джобовете или на игрището вие ГЕРБЕРИ нормални ли сте...?
82
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Гоце Първанов...- Huligan на спорта...
81
2
 
6
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Тази държава вече и ГОСПОД неможе да я спаси, така се краде че това е икономиката на България крадене и пак крадене
80
1
 
4
 
! Отговори
до M.POPOVA отНФБ преди 12 години
чи той бе триперлив защо легна с него...цял народ знае само кака зорка го търпи..че и бебе с триперносиш...
79
4
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
76-ти,Честно си признавам, не ми се пишат глупости!!! Не ми се иска да ти казвам че черното е черно, пък бялото си е бяло! Нещата са очевадни за всеки нормален човек! Какво престъпление е, че президента на Републиката си е купил апартамент, дори да приемем че е вярно това?! Смешно е! Същото ли е, като тъщата, с едната си пенсийка, да ти купи шест бройки, пък после да се окаже че всичко ти е законно?! Какво престъпление е, че някой си разговарял с друг?! Един президент на спортна федерация с президента на Републиката?! Същото ли е, като премиерът да се обажда и да нарежда на митничарите да си затворят очите пред явно нарушение?! Да не говорим за другите "недоказани" гербави скандали с Калинки, Румянкижлеви, осъдени депутати за конфликт на интереси, ВЕРТУ....и какво ли още не! Съпостави нещата! Знам, трудно е да се приеме истината, ама факт е, че покрай Гоце скандалите са чисто измислени, пък гербавите са очевидни, и тотален резил за тях, че и за всички нас пред целия свят! Огрооооомна е разликата! И пак повтарям, това го казвам, без въобше да съм фен на Гоце! Просто разсъждавам и виждам нещата реално!
78
1
 
9
 
! Отговори
петър преди 12 години
гоце, ти си най големият мошеник лицимер .Червен ***.*** и *** на дпс.
77
5
 
0
 
! Отговори
Илия преди 12 години
ГЕРБ тафосват брашно от склада на хранителен магазин, а хората преминават мълчаливо и страхливо без да могат да кажат и една думичка срещу лъжите на КАБИНЕТА, хората сме *** , щото утре на площада ще пребият некой клошар, а 20 човека ще го подминат се едно това е нещо нормално, това сме Българите женчовци
76
5
 
1
 
! Отговори
SDS преди 12 години
До странджата/ Прав си, за 2 години гербавите атакисти и *** им червени псевдонационалисти-атакисти не остана област, която да не унищожиха. Убеден съм, че ще им потърсят отговорност за разсипията и за провеждантия геноцид. Това е положението докато управляват бивши комунисти и милиционери.
75
10
 
1
 
! Отговори
Sin преди 12 години
Въпреки всичко, Гоце е избран с гласа на народа, а не само от милиционерите и комунистите. Гербавите комунисти нещо се изживяват повече, все едно ще спечелят избори-доста трябва да се наведат на Доган-елементарна аритметика е
74
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Дълбок поклон на независимите депутати и АТАКА подкрепили правителството... - Гоце тайно се надяваше да направи служебен кабинет и за два месеца да заличи всичко направено от ГЕРБ...Всичко добро извършено от кабинета Борисов е грубо, кощунствено посегателство върху изконните права на БСП да управлява /краде/...
73
2
 
7
 
! Отговори
до sedesar преди 12 години
Ай сега... От едно котило били ГЕРБ и БСП.... Видяхме кои сте от едно котило ;)))По ми е интересно - Костов къде стоеше - зад СерГей или пред Доган :)
72
6
 
1
 
! Отговори
Илия преди 12 години
ще развиваме интелигенцията на ГЕРБ още дълги годинки , след като народеца си ги иска ще им пълнят гушките на селяните ГЕРБ и санирането на панелките, икономика бре гарантира я самия бате Бойко.мале мале мале
71
3
 
16
 
! Отговори
тоя наглия преди 12 години
предател комунистически - скоро ще му се види края !!!
70
3
 
14
 
! Отговори
Гоцето преди 12 години
Гоцеееее. Чаооооо!
69
3
 
13
 
! Отговори
... преди 12 години
Гоце да го духа - *** комунистически - иска си пак неговите хора да си уреди, *** няма да му мине номера на червеното ***...Сори, ама не мога да пиша с по-меки думи за тоя плазмодий мазен, дори с риск да ме баннат от днес.бг
68
6
 
1
 
! Отговори
Stas преди 12 години
че то при гербавите, освен комунисти и деседари други има ли. Дори Станишев, Доган и Симеон никога не са били комунисти и милиционери-това е факт.
67
6
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
До 76"А, бе, оня, Мишо Бирата...""...телкаджийче едно, ритаме топка..."Още искаш ли?
66
3
 
10
 
! Отговори
соПола Доган преди 12 години
Аз съм ТВЪРДо зад Първанов! ;)