Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!

Законът за дипломатите е дискриминация, смята той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 13:28,
208
Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!
Снимка: Булфото

Президентът наложи вето на променения Закон за дипломатическата служба.

В средата на юли депутатите от мнозинството наложиха лустрационни текстове и на практика изхвърлиха на улицата дипломатите с картонче от ДС.

Още тогава от левицата възразиха и обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а и ще призоват държавния глава да наложи вето на промените.

Още по темата

Днес Георги Първанов реагира и наложи вето. В мотивите си той набляга на това, че приетият през 2007 г. закон е дал основите и е уредил принципно дейността на дипломатите ни.

"Законът регламентира професионалния характер на службата, нейната партийна необвързаност, стабилност, прозрачност и приемственост, както и правилата за кариерно израстване на служителите", допълва Първанов

По-нататък той посочва, че сегашните промени са породили публични дискусии, в които "основателно бяха изтъкнати аргументи против значителна част от предлаганите законови изменения".

Съображенията му са следните:

1.Част от законовите промени водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи, като например: възложеното осъществяване на външната политика на Република България, което по конституция е прерогатив на Министерския съвет; представянето и защитата на българските интереси в ЕС и НАТО.

2.Законът създава възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на дипломати, като например: заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра, допълва президентът.

"Налице са сериозни основания да се смята, че законът така, както е приет от 41-вото народно събрание, няма да помогне за подобряване на ефективността на дипломатическата служба, а напротив – ще създаде предпоставки за проява на субективизъм в разрез с националния интерес.

Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности.

Неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация, да се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост. Да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд.

Смятам, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.

Като се ръководя от гореизложените мотиви, свързани с аргументи за съществена нецелесъобразност, противоконституционност и противоречие с международни актове, по които Република България е страна, връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за дипломатическата служба, завършва президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
макар че у нас всичко що е бизнес министри депутати е свързано с бившите шестаци!Няма бизнес който да не е инфилтриран от шестак!Вижте кариерата и на боко и на първанов ...бандитезма става мафия когато се инфимтрира във властта!а у нас всички са мафиоти!
24
6
 
5
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
Ехе, яка е гербавата пропаганда!!! Не може да и се отрече!!! Едва сега (признавам си, не съм търсил специално информация, но то се изговориха и изписахи хилади стати по въпроса) та, едва сега разбирам, какви всъщност са промените предлагани от гербавите и какво целят!!!"заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра"Т.е. това значи, да могат да се назначавт дипломати, така както се избират хамали. *** и Пульо да става посланик, естествено, ако е послушен! А "агентите" явно трябва да се махнат, за да освободят места за Сульовците...или Калинките! Чак сега ми просветна!!! Добре че излязоха тези мотиви! Пък все се чудех, що така тези милиционери от правителството са се заяли с колегите си?! То...къде бил ключа от бараката....
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВРЕМЕТО БЪРЗО МИНАВА -ИДВА КОЛЕДА И ПОДАРЪЦИ БЕЗБРОЙ!ЕДИН ПОДАРЪК ЗА МОЯ ИЗСТРАДАЛ НАРОД-ГОЦЕ НЯМА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ!ДАНО СЛЕДВАЩИЯТ ДА Е ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИН ,ДА БЪДЕ УВАЖАВАН В ЕВРОПА И ДАНО ДА НЕ Е ДОНОСНИКыДАНО НЕ Е СТРЕЛЕЦ И ДАНО НЕ Е ИЗБРАН С ГЛАСОВЕТЕ НА ЗЛЕГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.ДАНО НЕ Е ЗАВЪРШИЛ В МОСКВА .сПОНСОРИТЕ МУ ДА НЕ УМИРАТ КАТО МУХИ.МНОГО ЛИ ИСКАМ?!
22
4
 
10
 
! Отговори
Алиса преди 12 години
" В страната на Гоцетата "
21
3
 
11
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Агент Гоце напълно дискредитира институцията "Президентство".Трябва да му се отнеме българското гражданство и да бъде позорно изгонен извън пределите на страната.
20
3
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
гоцето е за затвор след като е педофил и е хванал трипер от малолетна1Време е да кажем истината и да дадем пример на ромите че закона е за всички и над всичко!медиите да дадът пари на момичето за да проговори в книга...
19
3
 
9
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
PONE NAPUSKAI S 4EST ...PARVANOV...BALGARINA NE ISKA AGENTI POSLANITSI.....O AZ ZABRAVIH TI NYAMA6 4EST...
18
3
 
3
 
! Отговори
Хайдутин преди 12 години
ДО 12 А ти сигурен ли си че не говориш за някой друг ?!?
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце покри *** на Боце!Цирк ви разиграват и нищо повече!Ако гербавите направят закон като хората трябваше да изметат не само дипломатите, но и собствени техно агенти - областни управители. И един куп висши чиновници от тяхната си партия.Спомнете си и Шибидар Мощите.Цирк ви представят, цирк!Предизборен.
16
4
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Не той е: ловец -бракониер, любител на малки момичета-дори и болни от трипер, агент на ДС, който едва като го разкриха си призна-т.е. не е честен, а подлец
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 12ЗА днес си изработи хонорара.
14
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ако още в начлото на безкрайния преход бяха приети два закона за декомунизация и лустрация,сега наистина щяхме да сме много напред,да сме наред с другите държави от Източния блок.Сега обаче е много късно,никой не иска това да се случва,затова и ще сме на опашката на ЕС.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нормално е или да си дипломат или да си милиционер1всеки сам избира кариерата си!неможе един доностник на Русия да ни защитава пред ЕС и да защитава интересите на ЕСпред Русия!Просто и ясно времената са други!Всеки съвсем съзнателно е избрал да бъде доностник или дипломат от кариерата...
12
2
 
9
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
DO 12..AMA S ROMSKITE I TURSKITE GLASOVE STANA PREZIDENT...OSTANALOTO NYAMA ZNA4ENIE...
11
4
 
16
 
! Отговори
new преди 12 години
Първанов е и винаги ще бъде ПРЕДАТЕЛ!
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце, народа ти те мрази!!! Знам че не ти пука, от вашата школа сте такива. Дано по скоро те забравим че от такива като тебе сме на тоя хал!
9
5
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Първо:Не господин , а... ДРУГАРЮ ... /между другото в комунистически Китай, това обръщение е жаргон на ***/.Второ: не достоен, а .... НЕДОСТОЕН...Трето: Не може и да се очаква друго -агент да не защити агент...П.П. Лошото е, че този който се слави като антикомунист, като зная родословие то му.....ясно ми е защо агенти, техните деца и внуци...ни управляват.
8
3
 
9
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
YA KAJI ZA DOGOVORKATA S TSVETELIN KAN4EV.....
7
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доживях комунист да напише това:"...общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост... правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд."Евала, Първанов, евала, другарю, обаче имам новина за теб - вече не като едно време и днес никой не ти вярва!Мислиш иначе? Почакай да дойдат изборите и ще видиш как народът ще оцени АБВ-то...
6
8
 
14
 
! Отговори
Хайдутин преди 12 години
Кой го е страх от залязващи комунистически агенти ??Само червената младеж май !!!