БСП атакува лустрацията на дипломатите пред КС

Левите смятат, че законът въвежда двойни стандарти
Обновена: 9 сеп 2011 15:07 | 9 сеп 2011 13:12,
47
БСП атакува лустрацията на дипломатите пред КС
Снимка: архив Булфото

"Приетият Закон за дипломатическата служба е закон, който в никакъв случай не подобрява работата на дипломатическата служба, не отговаря на интересите на дипломатическата служба и на българското общество, закон, който въвежда двойни стандарти, закон, който противоречи и на международните актове, и на Конституцията на България".

Това каза на брифинг в парламента Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България.

Още по темата

Преди седмица парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов и потвърди предишното си решение –  отзоваване до края на годината на всички посланици, агенти на бившата Държавна сигурност.

Общо 56 народни представители са внесли искането до КС за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за дипломатическата служба, поясни днес Любен Корнезов.

По думите му приетите промени дават прекомерни правомощия на министъра на външните работи, който не може еднолично да осъществява външната политика.

"Ние атакуваме 11 параграфа, общо 15 текста. Искаме не само тези текстове, но и целият закон да бъде отменен. Не могат да бъдат лишавани български граждани от правото да заемат постове в Министерството на външните работи", посочи Корнезов.

Юнал Лютфи (ДПС) възрази срещу политиката на лустрация, която се въвежда с промените в този закон и посочи, че има резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в която се посочва, че вината е персонална и не може група хора да бъдат обвинявани по един или друг признак.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Председателят на външната комисия в парламента Доброслав Димитров коментира, че не е изненадан от реакцията на опозицията.

"Преодоляхме ветото на президента, сега е на ред Конституционния съд. Намирам за проява на лош вкус, когато в едно изречение се употребяват думите човешки прави и ДС", коментира по адрес на изказването на опозицията Димитров.

От ГЕРБ обясниха, че стоят твърдо зад промените, записани в Закона за дипломатическата служба.

"Днес беше поставена една разделителна линия. Позициите на партиите ще покажат дали искат да скъсат с миналото или продължават да реанимират ДС. ГЕРБ е направила своя избор", допълни той.

Колегата му Моника Панайотова допълни, че ще бъде интересно да се види реакцията на Ивайло Калфин, който е кандидат на БСП за президент, по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
ммм преди 12 години
Според мен ГЕРБ постъпват много правилно, а и БСП никога няма да си признаят, че са слаби!
42
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
А левите от кога могат да смятат, че не разбрах?
41
0
 
2
 
! Отговори
mark37 преди 12 години
АГЕНТИТЕ НА ДС И БКП В БЕЛЕНЕ , *** МРЪСНИ...
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позицията на ГЕРБ е правилна. БСП практикуват предизборен популизъм.
39
0
 
3
 
! Отговори
Спас преди 12 години
Това са крокодилски сълзи и абсолютна демагогия от страна на БСП. Защо лъжат, че са против лустрацията? Та нали именно БСП като управляваща сила прие сега действащия закон за досиетата. Защо БСП прие този глупав закон? Нима тогава не беше ясно, че в част от документите на ДС има неистини? За пореден път съм отвратен от късогледството и конюнктурния подход на БСП. Вместо да сезират Конституционния съд за Закона за дипломатическата служба, БСП и Първанов трябваше да сезират КС за Закона за досиета
38
0
 
3
 
! Отговори
ванко преди 12 години
бсп никога няма да се съгласят с това, че ГЕРБ "гради" България.Онази България разрушена именно от бсп през предишното правителство...
37
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
Сега управляващите ще изпратят най - ерудираните си калинки като дипломатите - знаем капацитета им.
36
1
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Комунези за винаги... веднъж номенклатура за цял живот номенклатура!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
God преди 12 години
Аз пък искам и закон за кастрация на членовете на БСП и ДС (то май е едно и също).
34
2
 
5
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
VSEKI KOMUNIST E AGENT I BI PREDAL MAIKA SI SAMO ZA DA MOJE DA KRADE
33
1
 
5
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
BSP 6TE GI LUSTRIRAME OT POLITIKATA V BG. ZAVINAGI
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комитетът за държавна сигурност (КДС), известен повече като абревиатурата ДС, е създаден в годините след Априлския пленум като копие на една от най-могъщите спецслужби в света КГБ. На върха на българските секретни служби след 1944 всъщност винаги е стоял високопоставен съветски разузнавач през годините резидентите на КГБ в София са ген. Филатов, полк. Мешчериков, полк. Кисчулин, ген. Савченко, ген. Фьодоров и се стигне до последния ръководител на руската резидентура по тоталитарно време у нас генерал-майора от КГБ и посланик в България Виктор Шарапов. Ген. -майор Шарапов получава назначението си в София като кандидат-член на ЦК на КПСС и шеф на сектор България в КГБ. Една постоянна група от 15 високопоставени служители на КГБ и ГРУ (Главно разузнавателно управление на ГЩ на СССР) са присъствали неизменно на колегиумите на МВР, на военните съвети на ГЩ и оперативките на РУМНО (Разузнавателно управление на министерството на народната отбрана).
31
0
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
DRUGARI MNOOGO 6TE NI LUSTRIAT PO KASTRACIIATA
30
1
 
16
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Такъв е моралът на другарите - дръж кокала до край! Че нали и Президента е от същото това котило.
29
5
 
16
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Времето на БСП отдавна изтече, никой не им вярва.
28
3
 
9
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Де Чаушеску, де.....
27
6
 
18
 
! Отговори
Д. преди 12 години
Още ли ги държат на работа тези ***? Те не могат да си представят колко ги мразят хората. Затова по-малко обяснения и повече шутове в задната долна част на гърба!
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според този закон министъра или зам.министър може да уволнява държавни служители просто ей така. Е как става тая работа? къде е деполитизацията?
25
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност най-правилното е - "най-добре мъртъв ***".
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре Никитуу да излезе и да каже колко пъти е издавал нареждания сигнали и злоупотреби на негови приближение да не напускат "прозрачното" ведомство вместо да ги дава на прокурор.Дане стане гаф г-н министър