Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!

Законът за дипломатите е дискриминация, смята той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 13:28,
208
Първанов не пусна лустрацията: Младенов иска да е монополист!
Снимка: Булфото

Президентът наложи вето на променения Закон за дипломатическата служба.

В средата на юли депутатите от мнозинството наложиха лустрационни текстове и на практика изхвърлиха на улицата дипломатите с картонче от ДС.

Още тогава от левицата възразиха и обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а и ще призоват държавния глава да наложи вето на промените.

Още по темата

Днес Георги Първанов реагира и наложи вето. В мотивите си той набляга на това, че приетият през 2007 г. закон е дал основите и е уредил принципно дейността на дипломатите ни.

"Законът регламентира професионалния характер на службата, нейната партийна необвързаност, стабилност, прозрачност и приемственост, както и правилата за кариерно израстване на служителите", допълва Първанов

По-нататък той посочва, че сегашните промени са породили публични дискусии, в които "основателно бяха изтъкнати аргументи против значителна част от предлаганите законови изменения".

Съображенията му са следните:

1.Част от законовите промени водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи, като например: възложеното осъществяване на външната политика на Република България, което по конституция е прерогатив на Министерския съвет; представянето и защитата на българските интереси в ЕС и НАТО.

2.Законът създава възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи – на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на дипломати, като например: заличено е изискването кандидатът да е изпълнявал ръководна длъжност в МВнР, не се изисква и определен минимален срок, през който да е бил ръководител на задгранично представителство. Освен това е предвидено министърът да назначава на тези длъжности и лица извън дипломатическата служба, като за това ще е необходима само преценката на министъра, допълва президентът.

"Налице са сериозни основания да се смята, че законът така, както е приет от 41-вото народно събрание, няма да помогне за подобряване на ефективността на дипломатическата служба, а напротив – ще създаде предпоставки за проява на субективизъм в разрез с националния интерес.

Противоконституционно се въвежда забрана за определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични (ръководни) длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности.

Неприемливо е чрез закона да се провежда държавна политика на дискриминация, да се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост. Да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд.

Смятам, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.

Като се ръководя от гореизложените мотиви, свързани с аргументи за съществена нецелесъобразност, противоконституционност и противоречие с международни актове, по които Република България е страна, връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за дипломатическата служба, завършва президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето я главата на мафита в България.
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ADIOS , ТОВАРИЩ ГОЦЕ ...
183
1
 
3
 
! Отговори
архар преди 12 години
ГОЦЕ ЗАЩИТАВА АВЕРИТЕ СИ , АГЕНТИ НА ДС И КГБ,ХОРА СЪСИПАЛИ ЖИВОТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ... НАРОДА ВСЕ ОЩЕ НЕ РАЗБРА , ЧЕ АГЕНТИТЕ НА ДС КАТО ГОЦЕ НЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ... А НА БКП / БСП ...
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако вземе, че разпише закона, след това трябва самият той (президента) да си отиде, още преди да му е изтекъл мандата. Освен в посолствата, на бивши кадри от ДС не трябва да е позволено да заемат какви да е държавни служби, камо ли ръководни държавни. За да се оправим, това е една от стъпките, без които не можем да минем.
181
3
 
1
 
! Отговори
grajdanin na BG преди 12 години
DOBRE,4e PREJIDENTA E NA MQCTOTO CI,a taiva kato MINICTAR MLADENOV NE CA ZDRAVOMICLE6TIQT BALGARCKI PAKOVODEN POTENZIAL I E VREME DA CLY6A PO-OPITNITE POLITIZI PO OTNO6ENIE NA KADRYVANETO V MINICTERCTVOTO,KOETO YPRAVLQVA.VREME E DA CE PATYVA DO UCA BEZ VIZI.KAKVI 4LENOVE CME NA EC 6tom cme dickriminirani po otno6enie na vizite za USA.
180
2
 
1
 
! Отговори
balgarin преди 12 години
CAMO BG,POL6A I RYMANIQ ,ot darjavite,4lenki na EC ca c VIZI<KOITO CTRYVAT MNOGO PARI ZA USA.PO TOZI VAPROC ,AZ BALGARINA CAM DECKRIMINIRAN I TAZI TEMA ZA LYCTRAZIQTA NE E NA DNEVEN RED.DORI GARZIQ,koqto e v kriza patyva do USA BEZ VIZA.ZA6TO?
179
3
 
1
 
! Отговори
ziganin преди 12 години
MLADENOV E GOTIN ZIGANIN.TAKIVA ZGANIIZABARKA C KADRITE CI,4e nadmina MAICTORLAKA NA *** DA CABARQT CTROENOTO C GODINI,CAMO ZA6TOTO TAKA IM E REKLO.CRAMYVAM CE OT TAKAV MINICTAR,koito NE CI TEZI NA MQCTOTO I NE VDAXVA YVAJENIE I DOVERIE.
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo na agent goce, smucheneto prodyljava, to beha izdynki v helsinki, berlin, chakame oshte
177
2
 
2
 
! Отговори
Chuka преди 12 години
А бе то бива кретиниада бива , ама такава не съм срещал.Личи си маргинализацията и примитивизма в мисленето.Браво Пъванка!Кой е г-н/другаря Младенов?Син на офицер и шифрофчик д ДС!При това много добър.А сина е политически ***/номад!Винаги вървящ след онази партия от която произтича изгода!И има очи да говори
176
2
 
8
 
! Отговори
комунист преди 12 години
красив е го тачат в бсп щото пази крадците , главатар на бандата е я вижте каквото и да си кажем тук нито той нито бсп ще е на власт каквото и да стане колкото и пари да се налеят , идва нова ера а тя е с ново начало може и да не е бойко но определено няма да са и бсп и компания, тяхното време мина не ни е нужен ъпгрейт а нов процесор и ще го има и точка
175
5
 
3
 
! Отговори
Рефер преди 12 години
Налага се да свикваме с мисълта, че Първанов ще бъде премиер на България, вероятно след март 2012 г. Ако питате мен изобщо не бих се съгласил той да премиерства три-четири мандата. Стигат му два.На същото мнение са Бареков, Иван, Андрей и Странджата.
174
1
 
1
 
! Отговори
UTO4NENIE NA 194 преди 12 години
...DA NI PREZIRA SVETA ZARADI TYAH
173
1
 
0
 
! Отговори
DO 180 преди 12 години
..."lustraciya..."BRAVO TURI W MENSTACIYATA I B.K.P. s WSI4KITE MIMIKRII,DA ZAMYAZAME NA HORA,A NE DA NI PADI TYAH.
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kой е Лазар Груев? Бивш съветник на Първанов, председател на президентския юридически съвет. Кой е главният прокурор на България? Борис Велчев, внук на друг един Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП също бивш съветник на президента. Кой е председател на Конституционния съд? Евгени Танчев, син на небезизвестния Петър Танчев, втория човек в йерархията на държавата по време на Живковия режим. Той, както и конституционните съдии Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева са посочени от сегашния президент. Кой заседава във ВСС и определя кадровата политика и приоритетите на съдебната власт? Съставът, избран от парламентарното мнозинство и президентската квота при управлението на тройната коалиция, на която бабуваше отново Първанов. Изводът: въпреки че по Конституция няма никакви правомощия, благодарение на калпавия основен закон президентът е поставил свои хора на всички важни позиции в съдебната власт което му позволява много успешно да саботира всякакви опити за борба с корупцията и организираната престъпност.
171
3
 
9
 
! Отговори
0 преди 12 години
... Този скакауец надмина и бат *** Майна в изцепките. След него президентската институция ПРОСТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА. Излишен лукс за простаци...
170
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце,ще ти построим статуя...Глупостта все пак , трябва да се уважава..И Тошо има такава...Твоята ще е по - висока...)) Така,че споко ))
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Г-н Президент, браво фен на руснаците! Какъв "пoлитически титан"...хихихи.... ще загубим след няколко месеца!
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБВ - партия трудовога крестьяне-рабочего кагебисткого народа! Да здравствует таваришч Гоце, неутомимий борец комунистического авангарда КГБ за просперитета и счастья Советской-Руской Болхарии! Да здравствует мир во всем мире!
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на този родоотстъпник.
166
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам истински президент.Този в историята.