Дипломатите агенти вън до края на годината

Парламентът отхвърли ветото на президента
1 сеп 2011 12:00,
79
Дипломатите агенти вън до края на годината
Министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: Булфото

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за дипломатическата служба.

Така депутатите потвърдиха текстовете, които предвиждат отзоваване на посланиците агенти на бившата Държавна сигурност.

В подкрепа на приетите изменения в закона гласуваха 129 депутати, а 31 бяха против.

От ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция отхвърлиха ветото на президента, а от Коалиция за България и ДПС подкрепиха аргументите на държавния глава.

В края на юли президентът върна промените в закона за ново обсъждане в парламента с аргумента, че се монополизира външната политика.

Външният министър обаче не се съгласи с критиките на Първанов и ги определи като неоснователни.

„Не може да се говори за монополизиране на външната политика“, каза той.

По думите му назначенията вече ще се осъществяват на базата на открит конкурс, а не субективно от министъра на външните работи. Така щяло да се преустанови „фриволното“ назначаване в МВнР.

Младенов каза още, че по времето на тройната коалиция и Ивайло Калфин във Външно министерство са били назначени 222-ма служители без конкурс и 100 технически сътрудници.

Според него не може принадлежността към ДС да се определя като "социален признак", както посочва президентът.

От „Атака“ бяха категорични, че не могат да подкрепят ветото на Първанов, защото "става въпрос за чист конфликт на интереси.

„Агент Гоце брани своите колеги, които е назначил със свои укази в дипломатическата
служба", аргументира се Венцислав Лаков.

Синята коалиция също подкрепи промените в закона, защото министърът на външните работи предприел необходимите действия, за да превърне дипломатическата служба в наистина европейска, отбеляза Асен Агов.

От ДПС обявиха, че подкрепят аргументите на президента да наложи вето върху промените в закона.

Юнал Лютфи посочи, че измененията са насочени към засилване на правомощията на министъра на външните работи.

Още по темата
Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов посочи, че бързането с разглеждането на ветото издава в известна степен гузност и желание колкото се може по-бързо да се реши въпросът с отзоваването на посланиците с агентурно минало. Всичко това е израз на едно огромно лицемерие, смята той.

След отхвърлянето на ветото Николай Младенов обяви, че до края на годината България няма да бъде представлявана от дипломати, които са били част от системата на Държавна сигурност.

Министърът заяви, че тези, които искат, могат да оспорват в Конституционния съд промените и да защитават "кръга от агенти".

„Който направи това, ще носи отговорността за лепване на огромно петно върху името на България“, предупреди Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги Герб взима правилно решение!
74
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Даааа наистина добро решение ,браво ГЕРБ
73
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Браво! Това вето трябваше да бъде отхвърлено и съм много доволен, че Николай Младенов постигна резултатът към който се стремеше!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Действително, това е правилното решение!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това трябваше да се случи преди много време, но никое правителство, преди това, не посмя да го направи. (Поради една или друга причина те имаха взаимоотношения с персони от бранша.). Днес обаче нещата са по-различни и ГЕРБ направиха необходимото, защото трябва да се даде шанс на млади и чисти хора да се развиват.
70
0
 
2
 
! Отговори
Деница преди 12 години
Поздравления за силните думи и предприетите действия!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRAVO!
68
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
ДАНО!
67
1
 
0
 
! Отговори
Стратег преди 12 години
Точно така, браво на ГЕРБ, мястото на комунистите ДеСейци е аут от българската политика.С тях реално ще си замине комунизма.Те са онези, които въртяха театъра през последните 20 години.Те са кукловодите.Добре че дойдоха ГЕРБ да ги изринат, че сигурно още 20 години щяха да ни тровят...
66
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
а Уорлито агент ли е? Или щом е американски - може!Ама трябва малко акъл да знаеш какво прави всеки дипломат като част от службата, само преклонено гръбче не стига!А сега да чакаме новите пионери с "Винаги готов"!Но каквото сам си го направиш (гласувайте пак за ГЕРБ!), друг не може да му го направи.Дипломация без шпионаж няма в историята,та нали затова е възникнала.Интересно кого ще шпионират сега, за да са чисти пред новит си господари?Или само викат "Йес" и чакат "конграчулейшънс"?
65
1
 
1
 
! Отговори
маринова преди 12 години
Народа избра Герб преди 2 години и сега те трябва да ни управляват, а до този момент го правят по най-добрия възможен начин, тъй като без значение какви са били предишните им длъжности, сега се справят много добре въпреки злобните коментари на някои.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесно! А премиерът-агент кога? А милиционера вицепремиер кога? А добре обучения по комунистически начин племенник ( на тоя, дето каза, че трябва да дойдат танковете), кога?
63
0
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Ти май забравяш че и Бойко и Цвъцко са бивши ченгета.Ама за тях може,така ли,те са много образованите и кадърни хора на България затова може.А тоя Младенов е истинско отроче на ДС и БКП- и това сигурно трябва да премълчим защото не ви отърва
62
0
 
1
 
! Отговори
ФЪФ БГ преди 12 години
....В 12 без 5....?
61
0
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
....много просто ...ОБЛАСТНИТЕ,ЩЕ ГИ НАЗНАЧИМ НА МЯСТОТО НА ....ДИПЛОМАТИТЕ ,КАКТО Е ОБИЧАЙНО В БГ !
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За дипломатите е ясно а какво ще правим с областните управители/ГЕРБ/от ДС?
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чудно нещо е туй петела пий вода пък не пикае!!!!!! А защо агенти продължават да заемат други служби и то доста по-важни и така 22 години!!!!! Сега една година махат дипломатите. Абе много шумно това махане. И като стана явно че ги махат - хоп Костов опозиция.
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ да посочи поне един от активистите си , който да не е : служител на МВР-ДС, партиен секретар от БКП, мутра и/или да не е отраснал/отгледан с парите на ДС. Чдрото на ГЕРБ са верни и заклети комунисти ама са и крадливи.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ги махайте, а ги викнете пред медиите да кажат кой ги е назначил като дипломати - почти всичките Командира. Но комент
56
4
 
4
 
! Отговори
12345678 преди 12 години
MLADENOV ZAR LI E,TA NAPRAVI ZARCKA CVADBA?4ETA,4E E OT DC KOMYNICTI4ECKO KOTILO.QVNO PRI NEGO PARTIINATA PRINADLEJNOCT E TRAMPLIN KA MINICTERCKI,A ZA6TO NE I PREZIDENCKI POCT-MLAD,AMBIZIOZEN<YCMIXNAT I KAK BARZO zaBRAVQ OTKADE CE E PRAPNAL.KAKVO LI OTRO4E 6TE CE PRAPNE OT NEGOVOTO KOMYNICTI4ECKO CEME.A ZA NAC E V T A N A Z I Q.DA,AMA NE.ZARCTVOTO NA jIVOTA E TYk,A C TAKIVA KATO NEGO NE E JIVOT,A AD.