Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков

"Това е разликата между нас и предишното правителство"
Обновена: 14 сеп 2011 14:55 | 14 сеп 2011 10:22,
275
Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично е спрял парите за всички европроекти за строителство на община Сливен.

"Лично съм се разпоредил да не се изплаща и съфинансирането от бюджета, както и да се спре финансирането по европроектите", категоричен е Борисов.

Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са съмнения за допуснати нередности при избора на изпълнителите.

"Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти", коментира премиерът.

За случая в Сливен още преди месец и половина той провел среща с министрите Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и доскорошната заместничка на регионалния министър Лиляна Павлова, която пое поста, след като Плевнелиев се включи в президентската битка. Те го информирали, че "проблемът в Сливен си стои".

По думите на Борисов от ЕК са приветствали взетото решение. За пръв път у нас се спират всички европроекти на община.

Скандалът с европарите за Сливен тръгна от група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен", които пуснаха в нета документален филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Видеото е на български език с английски субтитри и представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от "престъпен кръг" около кмета Лечков.

Сигналът на общинарите се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент.

Брюксел реагира, като праща писма до българските власти, в които изразява безпокойство за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки. Затова и правителството взима решение за спирането на европарите като превантивна мярка.

Въпреки това обаче ГЕРБ не смята да свали подкрепата си от Йордан Лечков, след като наскоро издигна кандидатурата му за трети мандат. Борисов посочи, че промяна в това отношение няма да има, докато не се докаже дали има злоупотреби.

Министър-председателят присъства днес на предсрочното пускане на пътен възел "Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път – Южна дъга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
16
 
! Отговори
95 преди 12 години
Признавам си ,не съм завършил пожарникарското,но не мога да схвана логиката на разсъждения на Борисов.........
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кога ли БЪЛГАРИЯ ще диша спокойно
170
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така се оплетаха вече незнаят какво правят
169
1
 
18
 
! Отговори
Еми... преди 12 години
Браво! и сега кой ще го отнесе заради алчността на ония плешив ***? - сливналии! Ха останете си с разкопани улици до следващите избори и най-важното да сте здрави.
168
0
 
7
 
! Отговори
conko преди 12 години
za dvaise godini SLIVEN ot edin prekrasen grad v koito vsi4ko varveshe gladko,bezproblemno i pe4elivsho,se prevarna v geto ot koeto i *** bqgat nadale4,tva se otnasq za celata ni RODINA,blagodarim vi mili upravnici ot sarce,4ukaite na darvo da ne doide red za naroden sad,semkata vi she propla4e sas sigurnost.
167
1
 
17
 
! Отговори
До Unufri преди 12 години
Unufri, миличък,само тъпанче може да се "кръсти" така, но четейки написаното от теб имам някои съмнения. Но да те попитам нещичко, все пак - бедни духом човечета ли са Боко и Цеко, които вече две години си позволяват да "отсъждат" кой какъв е в държавата? Лъжливи ли са техните "тези" за злоупотреби и какво от техните твърдения беше доказано от съда? Много по-осъдително от раздаването на присъди "с клавиатурата" е безумното им пъчене по медиите и манипулиране на обществото с недоказани твърдения
166
2
 
0
 
! Отговори
КАРНОБАТ преди 12 години
ще те ритна,ще те цункам по бузата,а ти и гражданите по ***
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рекет, бой и стригане- така се печелят избори! Ама това напомня много на някои латино страни.
164
6
 
1
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
До 158Чичо Мишо, от бисквити "Катеричка", като ги отвориш не излизат катерички, така да знаеш :)Нали той е разпоредил да се спрат! Какво означава лично или не лично? По негово разпореждане са спрени.
163
0
 
2
 
! Отговори
JUDA преди 12 години
Ne spiram da stoja zad Borisov,no zaradi Lechkov spiram da hlasuvam za GERB
162
0
 
34
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
За първи път Брюксел иска такова нещо от България. Спрени са парите.ЕК поискали спиране на проектите за Сливен още през август.Няколко писма от Брюксел пристигнали в различни министерства у нас с искане да се прекрати порочната практика.За скандала обаче така и не се разчу.Въпреки разкритията около Лечков ГЕРБ официално го подкрепиха за втори мандат, а Борисов лично отиде да го прегърне пред обективите на местните репортери.Та,кой спрял парите,не разбрах?Та,кой прегръща корупцията,не разбрах?
161
0
 
9
 
! Отговори
Сливен преди 12 години
Като минат изборите бате Бойко пак ще целува голата тиква на Лечков
160
0
 
9
 
! Отговори
до 156 преди 12 години
Явно си много на далеч от проблема на община Сливен и за това не ръси мозък!
159
1
 
21
 
! Отговори
сливен преди 12 години
Това са предизборни глупости ! Че Лечков да не краде сам,нали трябва да има и за партията !
158
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко тоз месец рано свърших парите.
157
2
 
19
 
! Отговори
Чичо Мишо преди 12 години
Борисов, не ти ли омръзна да лъжеш, жалко лъжливо човече? Ти лично си спрял парите? Че да не ги даваш ти бре, мутро надута? Бреййй, няма ли да се отървем от тези недоразумения, които с глупостта си ни натресоха преди две години? Да им покажем на изборите, че сме поне МАЛКО по-умни от тях и да ги изритаме там, където им е мястото - на бунището на историята, пременени с раирани костюмчета!
156
0
 
0
 
! Отговори
До 147 преди 12 години
Аз съм писал, че е от Хр. Ботев, но явно те те затруднява или четенето или мисленето :)
155
12
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Как всеки раздава присъди от клавиатурата си, много се кефя на такива хорица като вас :D.Аз казвам, че всички вие до един сте крадци, окрали сте милиони. Хайде сега чакам полицията да дойде да ви арестува, съда да ви тикне в затвора до живот САМО ЗАЩОТО АЗ ТАКА ТВЪРДЯ!От "има съмнения за злоупотреба" до "той е крадец" има балкан разлика и само един беден духом човечец може да набеждава по този начин.Излиза тука някой, поставя една лъжлива теза и върху нея започва да си развива теории. WTF?
154
6
 
25
 
! Отговори
до Бойко Борисов преди 12 години
Срам, срам и пак срам! Срам и омерзение! Това цари в душата ми Бойко! Срамувам се от себе си, че веднъж гласувах за Герб! Омерзена съм от Вашите думи и действия! Защо подкрепяте човек, който показа, че не може да управлява община Сливен? По вина на Лечков Сливен е потънал в разкопки и прах! Сливен моли на висок глас за помощ! Дано дойде такава от вънка,защото от вътре явно няма да стане!
153
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лично ги бил спрял бахура вмирисан ама друг път