80% от протоколите в София са сгрешени

В ОИК-София са обработили близо 60% от документите от секциите
Обновена: 24 окт 2011 15:37 | 24 окт 2011 15:37,
146
80% от протоколите в София са сгрешени
Суматохата пред зала "Универсиада". Снимка: Булфото

Огромен процент сгрешени протоколи от секционните комисии отчетоха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в София.

Може би в над 80% от протоколите са допуснати грешки, обясни пред журналисти председателят на ОИК-София Марина Белчева. По думите й става дума за чисто технически грешки, например вписване в отделни редове, и не може да се говори за манипулации на вота.

Именно техническите грешки са причина за бавното обработване на протоколите – в ОИК са готови с 57% от документите. В тях действителните бюлетини са 97,98 на сто.

Още по темата

Марина Белчева оправда високия брой допускани грешки с новия Изборен кодекс и с факта, че вотът бе 2 в 1. В много случаи пък се попълват по четири протокола от секция, тъй като в част от местата се произведоха и избори за кмет на кметство.

Освен това, по думите й, Столичната община била предизвикателство заради големия брой жители.

Шефката на ОИК-София отказа да коментира дали причините за бавната обработка се дължат и на лоша организация от страна на комисията.

Не коментира и информацията, че двама депутати от ГЕРБ – Станислав Иванов и Иван Божилов, са в залата, което е в нарушение на закона.

Заради хаоса с обработката на изборните документи пред столичната зала „Универсиада“, където се помещава ОИК-София, днес се извиха огромни опашки от членове на секционни комисии, а движението около залата бе отцепено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
29
 
! Отговори
... преди 12 години
За решението на ЦИК за допълнително възнаграждание на членове на СИК в Столична община:Юрист съм, съветвам всички членове на СИК извън Столична община да заведат искове по ЗЗД с ответник ЦИК или да сезират Комисията за защита от дискриминация. Шуробаджанащината взе невиждани висоти при управлението на милиционерите и започва да ни струва все по-скъпо!
81
0
 
15
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Казали са го някога хората - в мътна вода най-хубаво се лови риба! А що се отнася до процентите - 40 избирателна активност, и 39 на гласоподаватели си е направо срам и позор! Но избирателите нямат вина, то пак народът някога е казал, че апетитът идва с яденето.... *Менюто* е слабо....
80
0
 
23
 
! Отговори
Koko преди 12 години
Преди години съм бил в комисии. Въпросът е да се четат внимателно нормативните документи, то не може ей така да паднеш от небето и да правиш протокол. Малко акъл се иска все пак.
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В протоколите на Софииските комисии има грешки , защото там се е събрала неграмотията на България
78
1
 
27
 
! Отговори
444 преди 12 години
Като са назначени неграмотни хора за членове така ще е .В нашата секция едната беше майка на един от активистите на няма значение на коя партия.Жената на 70 години как да ти намери името в списъка,другия също стар на около 60 г той също не вижда.Така не става господа.Затова е на този хал и държавата ни .Още веднъж видяхме на какво дередже сме .Хей хора събудете се и вижте какво правят неграмотните ни управници .Две думи на кръс не можаха да кажат снощи.Почнаха да се карат на журналистите .
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е само заради 2 в 1, бях в комисия в чужбина - избирахме само президент, но ни бавиха до 5 сутринта, 6 часа не ни приемаха протокола заради "грешки", които всъщност по указанията им не бяха "грешки", комуникацията беше ужасно лоша, решенията се взимаха бавно... ЗА ГЛАСУВАНЕ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, ОСОБЕНО В ЧУЖБИНА!
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам кво обучение трябва, каквито и да са изборните книжа, достатъчно е средна интелигентност и елементарна обща култура да има човек, за да се ориентира в попълването им... правете си изводи докъде сме се докарали като народ, неграмотността настъпва навсякъде
75
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Не се маниполира нещо което при всички варианти е срещу България. Това което наричаме манипулиране е снизходително допускане на втория ешелон във власта да показва тарикатлъци, за да се докарва че върши работа.
74
0
 
33
 
! Отговори
Край ! преди 12 години
С тея опашки и циркове ме загубиха като гласоподавател. Да вися 1 час на опашка и после да се окаже, че изхвърлили бюлетините или ги сменили. Не ми пука за тази държава вече. Всеки да се спасява поединично.
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и после що нема шенген, ми то на едни протоколи от избори неможе да се осигури сигурност, камо ли на граници
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с конкурс ли са събирани в комисиите тея хора ? 80 % сгрешени протоколи, пък било то и с "технически грешки" просто не е нормално, както и да го обясняват
71
1
 
26
 
! Отговори
ляляля преди 12 години
абе как ще може да се говори за манипулации на вота...ще те обвинят веднага за изменник на държавата :) като по Тошово...който е срещу партията е все едно срещу държавата и веднага отива под земята или в лагер :) и сега си е същия комунистически манталитет на министри и депутати :) та нали всички са минали курс обучение в БКП и БСП после,ясни са им всчики мурафети и измикярщини покрай изборите :)
70
1
 
17
 
! Отговори
Ния преди 12 години
Не са сгрешени само протоколите в София.Навсякъде в страната има проблем с протоколите.Аз също сутринта до 4 съм висяла в ОИК за да оправиме грешките и в нашите протоколи.Не знам още колко избори трябва да минат за да се научат партиите че хората които ще се занимават с книжата трябва да се обучават малко по-рано и най-вече практически за тези протоколи.Иначе на пръв поглед всичко е ясно и лесно а после се оказва че не можеш да разбереш за какво става дума.А изборите наистина бяха много тежки.
69
0
 
19
 
! Отговори
Райна преди 12 години
Междинни резултати за община София към 12:06 часа при обработени 51.07% протоколи на СИК в ОИК Данчето -52,81, а при 100% от протоколите( грешните)? :) Що ми се струва, че нкарая ще накарат София пак да гласува за кмет за да спасят Росен на втори тур......
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такава кашотевица немога да си спомня да е имало на избори, дори и през 90-те години когато избирателната активност беше значително по-висока ................ нямам думи просто
67
2
 
25
 
! Отговори
?/ преди 12 години
Някой няма ли да даде обяснение за забранителни списъци, за хората които така и не успяха да гласуват, за секциите в чужбина, за Цирка с портоколите в София ... По-манипулирани избори не е имало от бай Тошо насам ! За пръв път медии не бяха допуснати в зала "Унвесиада" - чести и прозрачни избори а ?
66
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изборите трябва да бъдат касирани.
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно, при обработени 30% от протоколите Фандъкова беше с 52%, сега казват че са обработили 60...но не дават резултат. Намирисва ми работата....
64
10
 
4
 
! Отговори
Доганчо-е много прос преди 12 години
...електората на ДПС , вече не е същия...!Вече трудно ще го докара до 8%....!Едно Кърджали ...няма да реши балотажа...а , и Ние , ще се погрижим това да не стане...ха ,ха,ха...
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трудно и бавно, защото 2 в 1.Кой предложи да е така и познайте защо. То да си дебел,не е задължително да си ***, но в определен човек....