БАН ще съди правителството в Страсбург?

Причината – подготвеният "бюджет на ликвидацията"
Обновена: 27 окт 2011 14:56 | 27 окт 2011 13:29,
307
БАН ще съди правителството в Страсбург?
Българска академия на науките. Снимка: Булфото

БАН започва протест с черни знамена по прозорците на сградата на Академията, а на 1 ноември учените ще излязат на вечерно шествие със свещи. Те обявиха още, че обмислят да стигнат до крайност и да съдят правителството в Страсбург.

Решението за това беше взето от Общото събрание на институцията, от където се обявиха срещу плановете на кабинета да намали бюджета им догодина с 8%.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда Българската академия на науките да получи с 5 млн. лв. по-малко спрямо субсидията през 2011 г., т.е. парите за Академията ще са близо 55 млн. лв.

От БАН продължават да отстояват правото си на нормално съществуване и затова поискаха бюджетна субсидия за 2012 г. от 95–98 млн. лв. за 2012 г.

„През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души“, съобщи председателят на Академията акад. Никола Съботинов и уточни, че в момента там работят 6700 души.

„През 2011 година месечно напускат по 45 души“, конкретизира главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Той се оплака, че докато субсидиите за университетите догодина ще са увеличени средно с 4%, то тази на БАН е намалена с 8%.

“От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн. лв. през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.”, предупреди Хаджитодоров и определи новата субсидия като „бюджет на ликвидацията“.

Още по темата

Учените продължават да излизат в неплатени отпуски, а в някой звена на Академията работното време е намалено принудително, обясниха от БАН.

Стана ясно също така, че повечето проекти, които Академията ще бъде принудена да спре, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Аргументите на ръководството на институцията обаче не бяха чути от правителството и днес, защото поканените министри Сергей Игнатов и Симеон Дянков не присъстваха на заседанието на Общото събрание на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
0
 
! Отговори
физик в БАН преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?
301
0
 
1
 
! Отговори
айде ,бе преди 12 години
ами гърците кво да кажат тогава?дет са толкова зле,че няма накъде...А Дина Станишева още е член-кореспондент и има 400 дни отпуска да ползва казват...
300
1
 
1
 
! Отговори
тралала преди 12 години
нека бъде бан!
299
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При близо 7000 човека в института би трябвало държавата да цъфне и върже, ако се върши някаква работа там. Ама май никаквата не я вършат. Най-много хиляда души и задължително след конкурс. Аман от некадърници и хрантутници в 21 век. Всичко дърто да си ходи. Доказано е че младите са умовете, старите какво могат да дадат на науката, нищо.
298
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН са хрантуници на народа! Каква наука в БАН? Айде много се извинявам!
297
4
 
3
 
! Отговори
учен от БАН преди 12 години
Говорите глупости мили - да се закрие БАН. Науката е такава светлина, която е нужна. Много трябва да се работи, да се мисли докато се дойде до НЕЩО! А ние като бедстваме, кажете от къде да вземем сили да работим продуктивно с настроение и ОТГОВОРНОСТ. Ние се нуждаем не само от заплати, а от ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ!!
296
11
 
1
 
! Отговори
угхд преди 12 години
Този БАН да се закрие веднага. Никаква полза от тях. Да върявт при студентите да преподават.
295
5
 
8
 
! Отговори
BRAVO ! преди 12 години
Да осъди некомпетентното и зловредно българско правителство !
294
13
 
9
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Съботинов направо шантажира правителството. Номерът няма да мине. На цяла България е ясно какво се прави в БАН, за Дянков да не говорим. Живеят си там още в социализма.Без реформи няма да минат. И без съкращения на пенсионери и некадърници. Да останат само тези институти, от които има някаква полза, а не тази социалистическа грандоманщина: Елате ни вижте, а вътре - кухи.
293
3
 
5
 
! Отговори
до 294 преди 12 години
По думите ти трябва явно да бъде закрито и правителството на Република България. То също няма воля /а и намерение/ за положителни промени, не е ясно за какво получават заплати, след като не вършат нищо /освен да крадат/, пък и не изгониха агентите на ДС на ръководни постове в държавни структури /напр. Ваньо Танов/. На всичкото отгоре са пълни с крадливи, некадърни /но послушни на Вожда им/ комунистически мекерета. Закривай!!!!
292
6
 
11
 
! Отговори
SS преди 12 години
Ръководството на БАН не показаха, че имат воля за положителни промени. Явно не са и способни да ги направят (или по-вярно - не искат!)Например, защо не бяха изгонени агентите на ДС в БАН? Някои от тях са още на ръководни постове там.Затова всички тия, заедно с некадърните, крадливите и комунистическите мекерета, трябва вкупом да се ометат!
291
7
 
10
 
! Отговори
SS преди 12 години
Съставът на БАН трябва силно да се редуцира, в институтите да останат само най-кадърните, а където няма такива - да се закрият!Разбира се - първо да се разкарат феодалните старци и всякакви там пенсионери, + навършилите (и преминали) пенсионна възраст, но нежелаещи да се пенсионират! А атестирането да не става по измислени критерии, а от независими (и най-добре - чуждестранни) оценители. Трябва да се наблегне на истинската научна продукция. Иначе нищоправенето ще се възпроизвежда
290
12
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Какво друго да очакваме, при положение, че начело на държавата стои ***, който е прочел само Винету и се ГОРДЕЕ с това?Както всеки *** с огромно самочувствие, той МРАЗИ учените и образованите хора, защото редом с тях се чувства смешен !!! Същият тоя пращаше Българските студенти да стават овчари !!!Но майната му на БАН, важно е да има пари за подслушване !!!
289
16
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Да пускат черните знамена и да си ходят. Дават им по 3 командировки в чужбина да си представят статиите, а колко финансиране са осигурили за бюджета си? По еврофондовете за простите хора искат 25-50% самоучастие. Значи щом са най-великите учени могат с 50 хил. да привлекат 150 хиляди. Колко са допринесли миналата година?
288
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отношението към БАН е отношението на герб към България - ЗАКРИВА СЕ! Остават магистралите и мутрите по тях, останалите - да четат Винету и с поклон да носят кафето! СЪД в Страсбург!
287
8
 
25
 
! Отговори
a преди 12 години
Тази одиозна личност Дянков още преди време представи нещата така, като че ли България е една страна, където всички институции работят едва ли не като в Германия, но има една (БАН), която е свърталище на негодници. Разбери ***, БАН не е нито по-добър, нито по-лош от цялата наша объркана държава. Нивото му е доста по-ниско от основната част научни институции по света, но и заплатите са половината от социалната помощ на клошар.
286
2
 
3
 
! Отговори
до 284 преди 12 години
възможно е, но не моят бюджет е закъсал до Дянковделото срещу българския народ е за запазване статуквото на академичния състав, не в защита на българската наукап.п. днес да не си в отпуска или лабораторията гръмна :)
285
4
 
8
 
! Отговори
браво преди 12 години
А така, хапете се един друг, самоизяждайте се, изяждайте се :))) не искам наука, искам да ми пуснат Биг Брадър, защо няма Биг Брадър?
284
2
 
1
 
! Отговори
до 270 преди 12 години
Ти си истински идот! Ами мучи като крава бе, умнико. Говори на Иврит, говори на Ямбо-Зулу, за да си мислиш, че си нещо. Има двама възрожденски героя Гочоолу и Дочоолу. Виж дали не си някой от тяхДочул нещо, недоразбрал и вече дава акъл - пази боже сляпо да прогледне!
283
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тогава не разсъждаваш трезво, щом си мислиш, че науката е само академичен соц. имидж.