Само при нас настава ужас изведнъж!

Обясненията на премиера за забраната на тютюнопушенето
Обновена: 16 дек 2011 15:01 | 16 дек 2011 13:32,
298
Само при нас настава ужас изведнъж!
Снимка: Reuters

По време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов надълго и нашироко обясняват на министрите защо трябва от 1 юни – Деня на детето,  да бъде въведена забраната за тютюнопушене.

"Искам да ви кажа, че това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана", аргументира внесения си законопроект Константинов.

Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. 

Бойко Борисов се връща назад във времето и обяснява как преди две години при него са идвали различни хора да го молят за гратисен период за забраната за пушене.

"Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж", казва той.

Според министър-председателя световните тенденции сочат, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един.

Още по темата

Но в обществените места аз мисля, че е крайно време… Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето ще е хубаво, може да се пуши навън. И постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", убеден е премиерът.

Борисов дава за пример как като ходи той и министрите до Брюксел тютюнпушенето на много места е ограничено, даже забранено. Обръща се и директно към евроминистър Томислав Дончев с въпроса къде пуши, като ходи до ЕК.

"Виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически ти е по-вкусна тази една цигара".

Примерът се обръща и с молба към вицепремиера Цветан Цветанов като върл непушач да убеди депутатите от ГЕРБ – пушачи да подкрепят този проектозакон. 

Тук се включва и здравният министър Стефан Константинов, който цитира данни от социологическо проучвания – над 60% от хората подкрепяли подобен законопроект със забрана за тютюнопушеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
17
 
7
 
! Отговори
БЕГАЙ ОТТУКА преди 12 години
ОЩЕ НЕ ЗНАЕШ ТИКВО ОМРАЗНА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС. ТАКЪВ ШОК И УЖАС ТЕ ЧАКА, БЕДНА ТИ Е ФАНТАЗИЯТА. ТОЗИ УЖАС НА КОЙТО ПОДЛАГАШ ХОРАТА ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ И ТО ТЪПКАНО. КАКТО Е КАЗАНО В БИБЛИЯТА "КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ, ЖЪНЕ БУРИ". ВЕЧЕ И В ПАРЛАМЕНТА НЕ МОЖЕШ ДА МИНЕШ БЕЗ РЕНЕГАТИТЕ И ПУДЕЛИТЕ, БИЛО НА БОЛЕН И Т.НАР. НЕЗАВИСИМИ, А СЕГА И ГОРКОТО ЯНЕ. ЩОМ КАТО ОПРЯ ДО ЯНЕТО, ХИЧ НЕ ТИ Е ХУБАВА РАБОТАТА. ВЕЧЕ НАГЛИТЕ ТИ РЕШЕНИЯ ВИСЯТ НА КОСЪМА НА ЯНЕТО.
247
4
 
23
 
! Отговори
ан преди 12 години
А КАТО ГЛЕДАМЕ ОТ ЕВРОПА КАКВО ПРАВЯТ ЗАЩО НЕ ИМ ПОГЛЕДНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И СТАНДАРТА НА ЖИВОТА ТАМ. ЕВРОПА ТА ЕВРОПА. КАКВА ЕВРОПА СМЕ КАТО СМЕ ПО БЕДНИ ОТ АФРИКАНЦИТЕ? ОТ КАКТО СМЕ В ЕВРОПА ОСВЕН ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДРУГО НЕЩО ИМАМЕЛИ? БРЮКСЕЛ КАЗА ТОВА БРЮКСЕЛ КАЗА ОНАВА. А ТИЯ ОТ БРЮКСЕЛ ЗНАЯТ ЛИ НА КАКЪВ ОГЪН СЕ ПЕЧЕМЕ? ИЛИ ИМ ДРЕМЕ НА ДЕДОВИЯ. ВАЖНОТО Е ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЧЛЕНСТВОТО ЗА ДА СИ ВЗИМАТ ПО 17 000 ЕВРА ЗАПЛАТКИ. ДА ВИ Е.А ДЕМОКРАЦИЯТА ДА ВИ Е.А СВОБАДАТА. ПО ЗЛЕ СТАНАХМЕ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.
246
4
 
9
 
! Отговори
Галя преди 12 години
Не искам да ме "приветства"еврокомисията , а искам работа за всички .Еврокомисията, не ми дава заплатата , нито ми плаща цигарите та да ми казва къде да пуша.И без това не ходя на заведения, нека да дойдат в нас да ми забранят!!! А?
245
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. Е,Да мечтае си "слънцето" за евроаплодисменти....***....
244
2
 
8
 
! Отговори
G преди 12 години
Postoqno povtarqm na jenami da spre cigarite inashe she stane grozna kato toq b....k na snimkata
243
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 12 години
От пурите ли е толкова грозен премиера-слънце.
242
6
 
22
 
! Отговори
До Тиквона преди 12 години
""Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия"Отново ни сравняваш с топ10 икономики в света . За пореден път доказваш колко си неадекватен Борисов. И междудругото съм против тютюнопушенето където и да е.
241
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А жените ако се гледат в огледало ,докато пушат сто на сто ще откажат цигарите.Такива грозни физиономии правят-отврат!
240
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скулпторе, ще те арестуват бопаджийте братче...
239
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов от Европа ти кажат че ще те похвалят , ако си бръкнеш отзад ! Ще си Бръкнеш ли ? ПОБЪРКАН МИНИСТЪР СИ ТИ БОЛЕН
238
1
 
20
 
! Отговори
склуптор преди 12 години
Браво Боико !! Ще ти напрая паметник и даже ще си прлили4аш!
237
9
 
19
 
! Отговори
кабинета на кенефа преди 12 години
Борисов как се чустваш като цар на говната ?
236
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов ти заради похвалите на Еврокомисията ли ги приемаш законите или заради България и Българите *** смешна си ти !!!
235
17
 
13
 
! Отговори
Mango преди 12 години
Много се радвам, наи- сетне ще мога да ида на заведение без тия миризливи гадове да ме дразнят . БРАВО БОЙКО !!!!
234
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиква с цигара и тиква без цигара - все си е тиква!Едва ли *** от Банкя ако спре да пуши ще стане европейски интелегент!
233
9
 
12
 
! Отговори
Частно парти преди 12 години
Частно парти на пушачи и пиячи! Не виждам защо трябва да допускаме, до себе си, някакви си непушачи, да се отказваме от навиците си, защото непушачите имат нужда от нашата височайша, по-мъдра и умна компания..... То гений въздържател няма, факт!
232
4
 
18
 
! Отговори
mangustan преди 12 години
"Защо тогава накарахте ресторантьорите и кафеджиите да похарчат луди пари за вентилация ?! " ами просто е. нали все половинчати мерки се взимат! вместо да се забрани изведнъж преди 2 години, същите тия пак нададоха вой и се стигна до клетки и вентилация! а вентилацията и без да се пуши е абсолютно задължителна!
231
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тогава накарахте ресторантьорите и кафеджиите да похарчат луди пари за вентилация ?!
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човека иска просто да изиграе едно етюдче, с което да покаже колко му е гот на душата или колко здраво го е притиснал живота... Или "вижте ме кой съм аз" или "ей, братлета, майката си е*ало, ше знаете".
229
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако застанете някъде встрани и почнете да наблюдавате някой пушач, ще ви стане ясно защо пуши. За да захапе цигарата със зъби, докато я пали, първото дръпване дълбоко и театрално, с примижаване, после гълта здравата порция, дето пари дробчетата и после, в зависимост от настроението, или баровки издухва нагоре, или унило насочва струята към корема... с нервно стегната челюст и прибрани уши... :)))