Само при нас настава ужас изведнъж!

Обясненията на премиера за забраната на тютюнопушенето
Обновена: 16 дек 2011 15:01 | 16 дек 2011 13:32,
298
Само при нас настава ужас изведнъж!
Снимка: Reuters

По време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов надълго и нашироко обясняват на министрите защо трябва от 1 юни – Деня на детето,  да бъде въведена забраната за тютюнопушене.

"Искам да ви кажа, че това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана", аргументира внесения си законопроект Константинов.

Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. 

Бойко Борисов се връща назад във времето и обяснява как преди две години при него са идвали различни хора да го молят за гратисен период за забраната за пушене.

"Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж", казва той.

Според министър-председателя световните тенденции сочат, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един.

Още по темата

Но в обществените места аз мисля, че е крайно време… Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето ще е хубаво, може да се пуши навън. И постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", убеден е премиерът.

Борисов дава за пример как като ходи той и министрите до Брюксел тютюнпушенето на много места е ограничено, даже забранено. Обръща се и директно към евроминистър Томислав Дончев с въпроса къде пуши, като ходи до ЕК.

"Виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически ти е по-вкусна тази една цигара".

Примерът се обръща и с молба към вицепремиера Цветан Цветанов като върл непушач да убеди депутатите от ГЕРБ – пушачи да подкрепят този проектозакон. 

Тук се включва и здравният министър Стефан Константинов, който цитира данни от социологическо проучвания – над 60% от хората подкрепяли подобен законопроект със забрана за тютюнопушеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:) :) КОЙТО ИСКА ДА ПУШИ НАВЪН ...........:) ПРЕД ПАРЛАМЕНТА:))))))
227
8
 
10
 
! Отговори
5676 преди 12 години
Борисов хайде в Европа защо си ни тука.Ти така или иначе само за Европа говориш вече си станал по голям европеец и от европейците.Тука е България - с нисък стандарт на живот и народ който е на ръба на оцеляването ти това въобще знаеш ли го.Искаме да ни управлява човек които наистина това го знае а иначе европата тя е добре и с криза и без криза те си живеят добре ама много добре и много,много,много по добре от нас.Така че стига ни приравнява с Европа.
226
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
причината за пушенето е само една - психическа непълноценност. Пушачът пуши само защото смята, че това го прави да изглежда по-важен. Най-обикновено позьорство, но на подсъзнателно ниво.
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ли, попо, ами просто ще спрем да ходим по заведения - кой е луд да харчи пари, за да му е гадно.
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно пък на тая снимка очите МУ не са никак безжизнени :)))
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BOIKO E PRAV A VIE PUSHACHITE STE MNOGO SHTURI
222
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо са толкова безжизнени очите МУ? За мен устата и очите на човека,говорят всичко за него! Затова у нас царят е облечен, а народът-ГОЛ!:) Парцалени футболни топки сме за него,видно е.
221
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Непушачите са малцинство и искат да се съобразяваме с тях,както с ***:) Не сте ли много важни? Да не говорим,че не знаете изследванията на умните хора-а и самите известни хора са били и пушачи, и пиячи.Защото никотинът стимулира мозъка! Доказано е,доказано е също,че колкото се разболяват от рак сред непушачите,толкова са и сред пушачите.За всичко е виновен стресът,а не останалото,което Бог е дал да се консумира.Айде,не се правете толкова на ангели,че Господ ще ви прибере...здрави:)
220
4
 
6
 
! Отговори
рома преди 12 години
на тая снимка "тена" на премиера е "ромски", чудя се дали не е така по рождение? ако има ромска жилка това ще обясни много неща като например защо толкова много лъже.
219
2
 
5
 
! Отговори
попо преди 12 години
Щяло да намалее клиентелата.Ами когато е забранено навсякаде,по кой начин ще падне оборота?
218
3
 
12
 
! Отговори
до 242 преди 12 години
този когото наричаш непушач дава по 1500лв. на месец за пури. Пък му викай както искаш, защото и ТОЙ не знае какъв и какво е!
217
1
 
9
 
! Отговори
гуньо преди 12 години
Не е лошо преди да се въведе забраната да се дефинира прецизно понятието "обществено място". Аз съм пушач, но се съобразявам с непушачите, когато им е неприятно. Е, когато сме на кръчма е друг случай...
216
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на непушачите им куца логическото мислене и този на снимката е живо доказателство
215
8
 
7
 
! Отговори
непушач преди 12 години
Всъщност точно в Германия много елегантно заобиколиха тоталната забрана за пушене. Не виждам защо трябва да се правим по-големи светци от Господ. Аз не пуша, но когато излизам с приятели се съобразявам с пушачите и съответно влизаме в такива заведения. Разбира се, ако вентилацията е гадна няма да остане дори и най-заклетия пушач, така че ресторантьорите се съобразяват с това.
214
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приветствам забраната.Трябва тотална забрана за обществени места.Мразя цигарения дим.Ненавиждам да пушат около мен.Но повечето около мен пушат.И познайте с кого се съобразяваме като тръгнем на заведение?Еййй,по-нахално нещо от пушач НЯМА.Хайде пушачите да са без избор вечееее!
213
3
 
4
 
! Отговори
Bushido do 236 преди 12 години
Хахахха олeeeе овчо... Колко неподготвен се изказа. Обиколил си целият свят на глобуса сигурно.Пък ако някога си бил в Германия ше знаеш какви луди пари се правят точно от тоалетните. Мой познат печелеше по над 3000 евро месечно като държеше тоалетна на една магистрална бензиностанция. Парите не миришат!Ама вие *** злобарчета сте по баровските работи - нещо леко за много лев. Хахах смешници! Ще си умрете в лай*ата
212
5
 
4
 
! Отговори
до 237 преди 12 години
отивай да ръкопляскаш на мутрата :) и не забравяй, че ББ като пръдне замирисва на свежа пролет, затова ще му благодариш и ръкопляскаш при всяко пръцване
211
7
 
6
 
! Отговори
Bushido преди 12 години
Спирам да си губя времето с вас чесно. То вие все сте НАЙ. Най големите разбирачи, познавате Германия по добре от немците. Най големите тарикати. Най умните и кадърни хора. За всичко сте най. Разбирате от всичко - политика, здравеопазване, пенсионно осигуряване. Боже как си го създал този народ???? Толкова кадърен и способен а тъне в ла*на. Защо ли???? Горко му на Бойко как се оправя със вас незнам...
210
5
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
До 233 Пич аз съм на светлинни години от тебе --обиколил съм целият свят и това което съм видял ще ти струва цяло състояние да го видиш и ти ,, и не съм ти наборче да си пишеш глупости ..а това което съм завършил ще ти трябват 15 г да четеш докато го разбереш отивй да миеш тоалетната че немците чакат
209
1
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
до Bushido Съдейки по глупостите които пишеш, съм сигурен че си виждал Германия само на картичка :)))и в момента в Германия можеш да се пенсионираш на 60 г. ако имаш 40 г. трудов стаж, също така има много барове и бирарии, в които се пуши