Спорове в парламента за ветото на президента

БСП: Вдигането на годините за пенсия взриви социалния мир
16 дек 2011 10:50,
73
Спорове в парламента за ветото на президента
Снимка: архив, Булфото

Парламентът обсъжда ветото на президента Георги Първанов, свързано с пенсионната реформа. Измененията предвиждат вдигане на пенсионната възраст с четири месеца от началото на следващата година.

Така жените ще могат да се пенсионират след навършване на 60 години и 4 месеца, а мъжете след като навършат 63 години и 4 месеца.

По-малко от седмица, след като парламентът прие промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване, държавният глава върна закона обратно с аргумента, че той предизвика бурни дебати и остро обществено противопоставяне.

Днешното повторно гледане на промените започна с изказване на депутати от левицата.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев обясни, че БСП подкрепя мотивите на президента.

"Този законопроект взриви социалния мир в държавата. Да ограничите правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира Стойнев.

Още по темата

"Манипулативните обяснения, че мъжете и сега работят до 65 години. Тези, които работят, нямат необходимия стаж. Оставали са без работа", допълни още той. Стойнев призова управляващите да поправят своята грешка.

"Знаете че народът не желае тези промени. Запазете поне достойнството на хората и самочувствието на българите", поиска още той.

От "Атака" също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст.

"Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани", обясни от трибуната на парламента Павел Шопов.

Зам.-председателят на националистите коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

В залата присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пенсионна реформавето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 46Мен ме е яд на такива като него , защото са неграмотни и не могат да пишат на български!На латиница не си личи , че са неграмотни!Те много добре го знаят!
43
2
 
9
 
! Отговори
До 65 ли? преди 12 години
След като ГЕРБ преструктурират здравната система, така или иначе никой освен мутрите няма да доживее до 65. А на мутрите пенсии така или иначе не им трябват
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вето...Но пак ще гласуват, за съжаление имат мнозинство.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 80 г. пенсиониране и няма кой да я види тази пенсия.Бачкаш и след това умираш това е живота.Няма пенсионери няма проблем -Б.Борисов/сталин/
40
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Н му се дразни, той не е бил роден по времето на комунизма само е чул нещо си без да го е видял или проверил...
39
0
 
8
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Само едно ще ви кажа, пожелавам на всички много здраве и дълъг живот, а като станете на 65г. и все още ходите на работа, тогава ще разберете кой какво е искал от вас и как ви е прекарал. Само времето ще покаже дали това което защитавате сега с искането за вдигането на пенсионната възраст, ще защитавате и когато сте на 65г.С болно сърце,с перде на очите,с ишиас или артрит,с остеопороза или рак,с диабед или подагра и т.н.Надявам се да нямате никакви здравословни проблеми,но това са само надежди...
38
2
 
8
 
! Отговори
Един Пич преди 12 години
Наглостта на крадливите герберасти минава всички граници! Боже избави ни от мъката герберска!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 36Първо се научи да пишеш на БЪЛГАРСКИ , а после давай акъл!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35Вярно комунистическата *** от ГЕРБ вие с големите буквички в нета! Значи ще пада от високо скоро:))) Има шанс за БГ!:)
35
1
 
0
 
! Отговори
ujas преди 12 години
A nemoje li na depotatite da se namalqt zaplatite i pensiite i na vsi4ki ministri sashto.A ne na obiknovenite hora rabotili 30 ili 40 godini i da se vdiga vazrasta...
34
1
 
6
 
! Отговори
Тутко Фрутко преди 12 години
Това, което прави ГЕРБ не е реформа, това е зверски експеримент, но българите избраха мутра да ги управлява и ще се наложи да търпят мутренските му реформи.
33
1
 
5
 
! Отговори
До 35 "Бай Колю преди 12 години
"Бай Колю" я отивай да си учиш уроците, че знаеш ли ако кажа на ***, че пак си избягал от училище и висиш пред лаптопа, и се занимаваш с проблемите на баба ти, как ще ти дърпа ушите
32
3
 
2
 
! Отговори
xx преди 12 години
N ai mrasnoto neshto na zemqta e komunizma hora vnivaite da ne se ocapapaite nqma izchistvane kolko sa jalki i otvratitelni .
31
1
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Казваш, че хората в Германия работели истински. Ако ти в България получаваш 2000 Евро чисто, няма ли и ти да работиш "истински". Че кой в бг ще ти работи истински за 500 лева на месец? Истината е, че след като емигрират в Германия, всички българи също започват да работят "истински", защото започват да получават истински заплати, с около 5-10 пъти по-високи от българските
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
29Човече ти прочетели двата поста 27 и 19:))) 19 твърди, че в Япония пенсии няма:)))) В сайта на японското посолство пише "Както бе споменато вече, през 1961 г. бе положено началото на пенсионно осигуряване за всички японски ":))))))))Каква възраст, какви пенсионери, какво чудо! Единия лъже, че пенсии в Япония няма, а аз му казвам, че лъже:)))
29
2
 
11
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Вместо да вдигат възрастта на пенсиониране,да намалят държавните разходи,заплатите на министри и канцеларски мишки с 20% както англичаните а Монти дори се отказа от заплата.Като правят реформи по западен модел да ги правят и за тях а не само за народа
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Зам.-председателят на националистите коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов."Да , абсолютно вярно е!Работя 2 категория и когато започнах работа мъжете се пенсионираха на 50 год. възраст!Сега съм на толкова и имам да работя още най малко 11-12 год.до пенсия , т.е.ще събера над 50 год. приравнен трудов стаж!Аз ли съм човека дето трябва да отнеса прехода и реформите?Смятам , че не е правилно!
27
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Спокойно , целта е да няма пенсионери,ще умираме на работното място,ако ни държат до тогава.
26
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Ако не си чул японците са най-дълголетната нация в света. Така че моля не ставнява пенсионната възраст в Япония с тая на умрелите пенсионери в България. И стандарта на живот и условията и болниците в Япония са на едно от първите места в Света.
25
4
 
7
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
На запад правят тази реформа защото хората имат добро здравеопазване,добра храна и живеят с 7 години по дълго от българите.Ако вдигнат възрастта на пенсиониране ще трябва да вдигнат и минималната заплата на 700 евро.Ние сме единствената държава в СВЕТА с отрицателен прирац на населението,след 50 години ще изчезнем като нация