Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години

Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото
Обновена: 6 яну 2012 15:06 | 6 яну 2012 10:00,
252
Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години
Вежди Рашидов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов публично се извини за думите си, че не харесва гейовете с уточнението, че ги е казал преди 12 години.

Вчера беше разпространено интервю за сп. "Биограф", в което министърът заявява:

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

Интервюто е взето по повод 60-годишнината на Вежди Рашидов от журналистката Валерия Велева (сега зам.-главен редактор на "Преса" - бел.ред.) и е публикувано в бр. 5 на списание "Биограф" от януари 2012 г.

След като изказването му взриви социалната мрежа и бе създадена група, която поиска оставката му, министерството на културата пусна изявление на министъра.

В него той признава, че през декември 2011 г. е дал голямо интервю за списанието, свързано с неговата 60-годишнина.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", заявява Рашидов.

Скандалното изказване на министъра в интервюто идва в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява:

"Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", уточнява с днешна дата министърът на културата.

Той посочва, че негови кумири са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл.

"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак", отсича Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Вежди Рашидов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
0
 
! Отговори
skluptor a kaf pedio преди 12 години
taz kyrdjaliiska maina sho glavi ot kal prodade na mutrite. deka sa parite, koi pari. nali pravi glavi-pravih- nie plathme-platihte-deka sa parite//koi paria tova dali e *** Vejdi Rashidov- ama molia tova kasae edin tolkoz malak organ i to ne celia samo halkata mu i to ne celata ami neinia nerv-demek Rasidkov si pada po anlnite nervi- no tova ne e pidal- tova e *** na pedalite s pederaska orientacia 4iito lozungf e" moito *** zaapa toito pikal"
235
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
продължение към 242,от пунктовете ,и ако знаехме че е голям демократ бих ме се обърнали към него да ни изведе от дулово.
234
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
тази вечер веждичката беше гост в предаването на четири очи,цитирам на 31.12.1984год.отидох да прибера баща си от Кърджали,беше започнал възродителния процес ,баща ми беше много разтроен само плачеше и ми се обади по телефона,не ме пуснаха да вляза в града навсякъде милиция,обадих се на първия секретар на бкп,след това ме пуснаха,значи още тогава веждичката е лижел тези които са на власт,а ние обикновените на кого да се обадим бе веждичка,и да ти напомним че твоя настоящ началник беше на един
233
3
 
1
 
! Отговори
АнтиГей преди 12 години
Нищо осъдително няма в мнението му за гейовете - човекът си е казал истината, която се споделя от по-голямата част на обществото!
232
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
абе господинчооооо..твоят етнос си падат *** и обичат мъжете момиченца..така че не на нас тия
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МУЛТАК
230
3
 
4
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Валерия Велева се оказа доста ниска топка. Българското общество е консерватино и не толерира гейовете по презумпция. Независимо дали е емоционален изблик или позиция, в качеството си на човек и артист, преди 12 години той е имал право да каже такива думи. Сега тези думи се вадят в контекста на новото време и се лансират в посока нетолерантност и дискриминация на гей хората. Да , ама не, в качеството си на министър Вежди Рашидов не е казал такива думи.
229
1
 
1
 
! Отговори
ФунтиущеТърлингдроме преди 12 години
МИНИСТЪР НА БАХУРА!!! (((:
228
1
 
0
 
! Отговори
ФунтиущеТърлингдроме преди 12 години
...идното лято ((((:
227
4
 
4
 
! Отговори
след изказването си преди 12 години
предизвика бурни обществени реакции и му бе поискана оставката ! Видяхте ли се сега какво представлявате вие българите?! 90 % гейове ! Кога ви е следващият гей парад ?
226
2
 
13
 
! Отговори
пурко преди 12 години
Скоро един голям артист от САЩ на въпроса дали смята да влезе в политиката отговори, че не е живял живота си досега по начин, който да му позволи да се занимава с политика. "Употребих прекалено много дрога и спах с прекалено много жени"... Сетих се за него , като виждам как у нас куцо и сакато тръгна да става министри, депутати. Този брадат екземпляр е типичен пример. Бивш мултак, с безброй изядени прасенца, изпити питието и изпушени пури в обкръжението на мутри. Да не забравим и случката от преди 10 г., когато в нетрезво състояние той преби полицай, който му казал че е паркирал неправилно. За интервюта, като въпросното пък да не говорим. И как сега да повярваме, че този човек е достоен за министър? Това може да стане само в България!!
225
4
 
4
 
! Отговори
валя преди 12 години
Също не смятам, че гейовете са нещо невинно, те са станали такива в болшинството си благоранение на насилие на други гейове над тях, това е път към содом и гомор, имаме си достатъчно кривини, за да ръкопляскаме на гейовете, чието афиширане граничи вече с престъпност в световен мащаб, друг е въпросъг, ме и вежди не е стока
224
5
 
4
 
! Отговори
grep преди 12 години
Какво сте залаяли всички - живеем в демокрация и всеки има право на собствено мнение? Евала - един човек да си каже мнението по въпроса. Омръзна ми от политическа коректност - ромите са ц**гани, гейовете - п**дали нищо не променя ситуацията - първите крадат, а вторите разширяват кръга на приятелите си. Омръзна ми хората да се правят на обидени от истината - да боли - ако си 120 кила си дебела *** и това е ...
223
8
 
7
 
! Отговори
един гей преди 12 години
Сърдете се на хетеросексуалните, че раждат ***.Ай пораснете мъртви души или замрете веднъж завинаги.
222
10
 
2
 
! Отговори
АБЕ , ВЕЖДИ Е ПИЧ... преди 12 години
КОЙТО ТЪРСИ ПИЧ"И.....ДА ХОДИ НА ПОЗИТАНО -20 !ТАМ СА НА ДРУЖИНКИ ,А сърГЕЯ ГИ ПРЕДВОЖДА.....ТОЙ ИМ Е КОРКОРБАШИЯТА....!ДРУГАРСКИТЕ ПАРТИЙНИ ЦЕЛУВКИ ...ТАМ ГИ ПРАВЯТ , УСТА--В УСТА....КАТО ТОШО И БРЕЖНЕВ!"ИДЕИТЕ" СБЛИЖАВАТ...ДОРИ И ***!ТОВА СА ТЕ........ "ЛЕНИНСКИТЕ НОРМИ НА ПАРТИЕН ЖИВОТ"!!!!!
221
2
 
5
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
А бе няма какво да се заблуждаваме... Тоя харесва дупе.
220
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори уточнява, че тогава бил по-млад и това била причината за позицията му- значи сега, когато е по-стар, вече няма нищо против тях и съответно попада в кръга на заподозрените,така ли? Не, не е така. Абсурдно е да се повярва на подобна трансформация. Сега просто е политически лъжлив. Налага му се. А колко откровен може да е, когато играе себе си- колкото в онзи случай, когато налетя на бой на служител по сигурността пред столичната община в спор за правото да паркира ( но му се размина, защото е приятел с правилния човек, че и министър стана по същата причина).
219
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веждито е от онези, които се гордеят с натуралната си простотия, смятат я за украшение на характера.
218
3
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Тоя не харесвал гейовете преди 12години но вече е от Герб и ги харесва!
217
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми г-н Борисов,Във връзка с абсурдното, обидно и опасно изказване на министъра на културата относно гей хората и жените в последния брой на списание "Биограф", настояваме незабавно да го отстраните от поста му. Във въпросното интервю министърът на културата казва, че "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа"."Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. За мен женският образ не е формула за творчество", казва още Рашидов в интервюто и реферира към жените като към "женско" и "кокошчици". Отвъд неприемливото е човек с възгледите на г-н Рашидов да заема публична длъжност. Неговото изказване грубо нарушава българското и европейското законодателство. Враждебното слово е акт на пряка дискриминация.Изказването представлява и недопустим международен скандал - няма как след подобно изказване в България да бъде поканен на посещение кметът на Берлин, например. Отвъд това, с вижданията, които г-н Рашидов е споделил публично, той обижда включително и редица хомосексуални артисти с огромен принос към културата - културата, която е негов ресор.Пред медиите г-н Рашидов каза, че изказването му е "старо", но не се отрече от изразеното си скандално мнение, нито се извини за него. Ето защо още веднъж ви призоваваме незабавно да отстраните министър Рашидов от кабинета си. Само така ще можете да разграничите позицията на българското правителство от хомофобските, сексистки и дискриминационни възгледи на един от неговите членове.