Депутатите обсъждат мораториум за шистовия газ

Волен Сидеров поиска оставката на Трайчо Трайков
Обновена: 18 яну 2012 15:09 | 18 яну 2012 13:41,
49
Депутатите обсъждат мораториум за шистовия газ
Снимка: БТА

Парламентът обсъжда на първо четене налагането на мораториум върху проектите за проучване и добив на шистов газ у нас.

Парламентарната група на ГЕРБ предлага безсрочна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване.

Очаква се парламентът да приеме проекторешението на РЗС с редакциите на ГЕРБ.

За да отклони критиките на опозицията, Валентин Николов от ГЕРБ, който от вчера разяснява позицията на управляващите по мораториума, обясни, че няма нищо тайно в подготвените промени.

"Няма нищо тайно, нито пък познавам някой от Шеврон", каза Николов. 

"Оставих решението да бъде взето от групата на ГЕРБ, на което присъства и премиерът Борисов. Вчера той беше при нас, на заседанието на групата ни, и нямаше нито един глас, който да защити че тази технология (фракинг) трябва да се прилага", обясни Николов.

"Промяната, която сега предлагам, гласи: "Настоящата забрана е безсрочна и важи за цялата територия на Република България, включително и в акваторията ни на Черно море", допълни Валентин Николов.

"Аз разбирам, че от опозицията като котка на мляко веднага се хвърлиха на темата. Това са фактите, това е изборът на ГЕРБ. ГЕРБ показва за пореден път, че се вслушва в избора на гражданското общество и това ще се случва и занапред", посочи Николов.

В проекта на РЗС се посочва, че забраната важи за проучването и добива на шистов газ чрез сондиране, последвано от хидравлично раздробяване на скалата. С влизане на закона в сила се отменят разрешителните, издадени за проучване и добив на шистов газ на територията на страната ни. 

Още по темата

Парламентът обсъжда и предложението на "Атака" за 20-годишен мораториум върху технологията за търсене и добив на шистов газ. По-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че нещата отиват към един компромисен вариант. Според него той отваря врата да се направят отново проучвания, ако се направят поправки в Закона за околната среда.

Лидерът на "Атака" обясни, че мнозинството взима за база проекта, който РЗС внесе в Народното събрание в края на миналата година.

"Управляващите искат и обществеността да е доволна, и Шеврон да е доволен. Предложеният бонус от Шеврон от 35 млн.евро не е ясно по какъв път се движи", обясни лидерът на националситите.

Сидеров имаше предвид размера на гаранцията, обезпечаваща изпълнението на работната програма на Шеврон. В допълнение Сидеров поиска министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да подаде оставка. Причината – думите на Трайчо Трайков от понеделник пред икономическата комисия на парламента, че решението за забрана ще бъде мафиотски изстрел срещу някого.

"Този човек е в пълно противоречие с обществените нагласи и нагласата на НС. Призовавам премиерът част по-скоро да го отстрани”, призова Сидеров. Той поиска и завишаване на предложената от левицата глоба от 100 хил. лв., която Шеврон ще трябва да плаща, ако наруши закона.

Депутатите спориха и дали добивът на шистов газ да бъде забранен със закон или с решение. Любен Корнезов от „Коалиция за България” обясни, че решението има силата на мораториум. „А това на практика е само временна забрана. Знаете, че не може да има вечен мораториум. В проекта за решение на Яне Янев се казва в 6-месечен срок МС трябва да промени пет закона. Ами ако не го изпълнят какво ще стане? Нищо няма да стане”, допълни Корнезов.

"Затова ние предлагаме закон, защото в противен случай решенията са само пожелателни. Правилно е юридически и държавнически въпросът с шистовия газ да бъде решен със закон", поясни червеният юрист. В крайна сметка обаче проектозаконът на левицата беше отхвърлен от депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: парламентшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проба
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 46Това не господ ни го "навира" драги,по-скоро ние си бяхме на път да си "наврем големия" от алчност.Иначе пари от шистовия газ няма да спечели народа,ще спечелят политицитите от взетите подкупи.Народа ще го яде големия,както винаги.Така,че това е голяма победа за България и за хората живеещи в нея!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Сидеров,за пореден път доказва че е най адекватния български политик.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма страшно, към 2050 и последния българин ще е умрял от глад или напуснал тая китна но *** държава. тогава поради липса на население добива може да започне безпроблемно. Не е никак чудно че българите са бедни - господ им навира богатството в ръцете обаче те - "на гол корем чифте екология" Тази нация си заслужава да изчезне защото което и ще стана до 40-50 години.
35
0
 
3
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Пак искат да ни замажат очите!1) Метода на добив е опасен;2) Дори да не е, това е национален ресурс който се ПОДАРЯВАА, както златото ни, кактомного други;3) Мораториума не е закон и пак ще се опитат да прекарат нещо, но може би малко по-тайно!4) Кой ще следи в момента методите на проучване, или раьона ще е отцепен и ще се пускат само послушковци?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сибир руснаците си дълбаят на воля, а местните племена отдавна са доведени до санитарния минимум.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ще сондират без да разбиват хидравлично, нека им!.
32
2
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
а пък ти с парите си купувай и яж pvc, вместо хляб - нещастен продажник
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На безработните из Шуменско,Търговище,Добрич и Варна-честито!А можеше години наред да получавате хубави заплати(Шеврон плащал добре,нали така казват болшевиките?)А сега плащайте яхтите и новите диаманти на мутрите и *** им!Да ви е честито!
30
2
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
ти малаумен ли си. Виждам че си генно-модифициран вече. Най-голямото богатство на страната са водите и прекрасната природа. Какво ще си купиш с тези пари като нямаш природни ресурси за разхищение. Прав си няма да има какво да ядеш защото няма да има къде да го засееш?
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще пият само вода защото няма да има какво да ядът драги.В Кувейт няма и капка замърсяване от петрол. Като имаш мноооого пари нямаш проблеми с опазването на околната среда. Ама тъпите българи са против всеки шанс да забогатеят. Българина е *** в кална локва опитай се да и обяснищ че не е добре да лежи в калта или да я издърпаш на сила/ Ще *** и ще те захапе.
28
2
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Аз искам децата ми да пият вода, а не нефт и химикали. Ти? Идиократ ли си какво?
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е много интересен народ (българския). Все едно Катар да забрани сондирането за газ или Кувейт да забрани проучването и сондирането за петрол защото 10 процента от населението не им харесва. Горещ привет на тъпия български народ от Кувейт. Благодарение на това че арабите са по-умни от българите заплатата ми тук е 10000 лева на месец. А вие си гладувайте там геройски с по 300-400 лева заплата и припявайте в един глас с оядените западняци за екология.
26
1
 
4
 
! Отговори
интереса клати феса преди 12 години
На мен ми е интересно, как ще се изкажат и как ще гласуват депутатите от ГЕРБ от Добруджа, Лудогорието, Мизия, Черноморието.??????Кое ще излезе по силно - ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА, или ПРЕКЛОНЕНИЕТО към вожда и материалния интерес и US посланика?А да ги видим сега?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние, българите, искаме най-доброто за децата си. Рубладжии и доларджии са свободни да емигрират...
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние купуваме 1000 куб.м. за 420 долара. В страните, които произвеждат собствен газ, цената е 99 долара. В този смисъл въпросът, който разглеждаме, е за конкурентоспособността на българската икономика и за сигурността.Ето това е истината.Сега слагайте на воля минуси,колкото щете.
23
1
 
6
 
! Отговори
Azz преди 12 години
Парламента прие абсолютен мораториум + 100 милиона лева глоба за нарушаването му! Браво - гражданското общество го има и беше чуто от управляващите! Честит край на прехода дами и господа!
22
3
 
4
 
! Отговори
Рубладжиев преди 12 години
Ние, рубладжиите, не сме съгласни да се правят проучвания за добив на български газ ! Не е екологично ! Ние искаме България да закупува руски газ, защото е по-ароматичен и защото опасването на цялата ни територия с руски газопроводи и нефтопроводи е изключително екологично за българската природа ! Също считаме, че е изключително екологично, да се строят руски атомни централи в наши земетръсни зони и да се съхранява отработеното руско ядрено гориво на наша територия !
21
2
 
2
 
! Отговори
чернобил преди 12 години
в цял свят природозащитниците са срещу ядрената енергетика,тя далече не е 100% безопасна,само т.н. наши природозащитници не протестират срущу нея,защо лифалшиви са и не им вярвам
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само на мен ли ми прави впечатление, че болшинството прошевронски и проправителствени коментари са написани очеизвадно от неграмотници!? Фактическите грешки и откровени недомислици направо не смея да ги коментирам.