Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

Ръстът в цената била на база комплексни причини
Обновена: 18 яну 2012 14:47 | 18 яну 2012 14:46,
248
Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%
Снимка: sxc.hu

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Още по темата

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: токМини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената е висока ,защото кражбите са огромни.Няма пазарна икономика,има монопол и много акули пълнят гуши. Да каже брадясалият Семерджиев.
152
1
 
7
 
! Отговори
160 преди 12 години
Абе кво става бе.Имам 14 + и нито един минус?!Тук гейБЕРИ няма ли вече??Да не измряха на барикадите скандирайки "ГРОБ-ГРОБ"??
151
0
 
6
 
! Отговори
БКП преди 12 години
верно бат бойко не е от нас:))))само татко му и майка му са ,а пък тоя просто нямаше време да вземе червената книжка докато масажираше на правешкият *** ушаците! другари от ДС пазарна икономика в КЕНЕФИНЛАНДИ НЯМА има разни идоти като СЕМЕРДЖИеВ дето и два лева не заслужава заплатка щото НИЩО не защитава
150
0
 
10
 
! Отговори
Остро преди 12 години
Долни номерца! Този експерт е прилапал нещо за да друса крушата и да създава смут. 5% да се хванат на номера - рейтинг си е. *** и алчни (бизнес и управляващи) - *** и страхливи (граждани, селяни и овце).
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече трябва да се организираме и да спрем плащанията си към енергийната мафия. Крайно време е да им докажем, че сме хора, а не стадо ***.
148
1
 
26
 
! Отговори
В Канада преди 12 години
цената на тока е 4 пъти по ниска - около 5-6 ст./кв.ч. Като казах на един канадец колко е при нас и той се изблещи и попита как плащаме за ток. Даже и за канадските стандарти тази цена е висока. Да не говорим, че в Канада цената не е пипана от незапомнени времена. И защо е нужно да има посредници в отрасъл касаещ директно националната сигуност и оцеляването на хората. По-качествено ли работят, по-евтин ли е тока. Слагам точки, защото въпросите са риторични.
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами защото си е *** и защото е тиква все пак.
146
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно се опитват да изкарат миньорите виновни. Разделей и владей, ама този път не са познали.Хората са си прави да искат това, което са изработили. Стига си ни убеждавали, че трябва да работим за 500-600 лева и да сме доволни!
145
1
 
28
 
! Отговори
Пастор преди 12 години
В *** живеят най-послушните овце. Дават мляко по всяко време, не се стрижат а направо се дерат, никога не се пенсионират, а директно отиват в крематориума, не ядат защото няма какво, строят магистрали по които никога няма да пътуват и участват в един съюз с стари изпечени вълци от който нямат никаква полза.
144
1
 
16
 
! Отговори
бам бам преди 12 години
Самочувствието на властимащитеПрез 2011-та цените на основни стоки за потребление в България са нараснали с една пета на фона на официална инфлация от 5 процента. Излиза, че покупателната способност на повечето българи сериозно е спаднала, казва Майнардус. През отиващата си 2011-та българите обедняха както никога досега през последните 10 години, смята той. Съответно социалното напрежение ще продължи да нараства и вероятно през идващата 2012 година ще бъдем свидетели на нов бум в недоволството, прогнозира германският икономист. Според него победата на ГЕРБ на състоялите се през годината избори за президент и местна власт е наляла излишно самочувствие в действията на управляващите - особено по въпроса за пенсионната реформа.
143
2
 
19
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Ей писна ми само да ми говорят за скокове! Няма ли кой да хване да напише нов закон за енергетиката ! Хванали са се 1000 пиявици на клона и обвиняват миньори и енергетици за това ,че искат нормални трудови условия!
142
2
 
11
 
! Отговори
до кога така? преди 12 години
СТИГА СТЕ ПСИХИРАЛИ ХОРАТА -- И БЕЗ ТОВА СИ ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ ЗА ДА НИ НАТРАПВАТЕ ОЩЕ !
141
1
 
13
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Прогнозата е само една...с мутра министър-председател и любители на чалга и силикон във властта,нищо добра не ни очаква.Когато фактите говорят,и боговете мълчат.Бог да пази България.
140
0
 
29
 
! Отговори
БКП преди 12 години
В тая даържава ще останат 2 милиона *** и 100 000 хрантутници политици и държавни лапачи! майки ви да .........
139
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мед ми капе като гледам как електората на Тивата пищи.Щом пискат значи вървим по верният път.*** гадове.
138
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Семерджиев трябва да бъде одран и изгорен публично!!!
137
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата се изниза като пръдня из *** в Германията, а тука да става каквото ще...Дано като се върне, вече да не е мин.-председател.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 155Абе още не са толкова приложими,че чак да се откажеш,но аз за водород съм се замислил.
135
1
 
29
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 12 години
Що с 20% само ? По добре с 200% ... и да се свършва.
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз чакам да посъбера малко парички и да паднат цените и слагам на покрива на къщата един ветрогенератор, в двора няколко панела фотоволтаици и на електрото може да им покажа един среден пръст. Вече от водата се откачих :-).