Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

Ръстът в цената била на база комплексни причини
Обновена: 18 яну 2012 14:47 | 18 яну 2012 14:46,
248
Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%
Снимка: sxc.hu

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Още по темата

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: токМини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
19
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
Усещам как скоро ще си дам последните спестявания за диагноза `шизофрения` и просто ще повлека поне 5-*** държавни паразита с мен !!!
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво стана накрая?Уж сме в 21 век,ама те ни тикат като в 18 ти да живеем.И какво следва сега след капитализма?Нов феодализъм ли?Това ли е целта-да сме на заем всички за да могат да ни командват?Новото робство е заем.Вземеш ли край със свободата ти!Като дрогата е същата работа.
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заместването на лигнитните въглища с кафяви ясно показва отношението на министерския съвет към миньорската стачка. Сега остава миньорите да идат в София и ще стане страшно.
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ли ще измислят утре, че да сложат още 10% върху увеличението цената на тока?
129
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с мирни действия не ставаВАНДАЛЩИНА- това трябва!!!!!!!!!!
128
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия *** ще ни уморятда ИЗЛИЗАМЕ ПО УЛИЦИТЕ!!!!!
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вдигат, ще ползваме по-малко. Аз вече не се топля на ток през зимата, ами студувам. Накрая и без ток, ама няма да ги гуша!
126
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вдигнаха горивата-спрях да карам автомобил.Сега тока ще трябва да спирам,ама и да го спра то ще вдигнат цените на храната.Абе май един по един ще почнем да скачаме от моста Чавдар и има да се чууудят защо ли..защо ли...?????
125
0
 
20
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Що не пробват да ни изтребят направо с ХЛОР !!!!!!?????Какво се хабят тука и се пенявят с вдигане на тока, съкращения и намаляване на заплатите и т.н.
124
0
 
12
 
! Отговори
nemam nervi преди 12 години
"Ръстът в цената била на база комплексни причини"- много интересно преди изборите ги нямаше тия причини,сега много причини почнаха да се появявят. Утре статията може да бъде и с 30 %
123
4
 
4
 
! Отговори
До № 129 преди 12 години
М, няма такава "заработка" 40 лИева, от 100-те лИева приход! Против съм, да им се дава още и още на рудничарите, защото те са работници на открит рудник, а не миньори, на стотици метри под умрелите! Против съм, защото това ще увеличи цената, на без друго безбожно скъпия ток. Ако "скочи" нагоре, как пък един път не скочи надолу, цената - спирам консумацията му, на тока! Цигарите спрях трудно, но тока ще спра централно, от таблото!
122
2
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Как няма да вдигат цената на тока? А тока "произвеждан" от ветрогенератори, ами зелена енергия, ами слънчеви и подобни изгъцици кой ще плаща? Кой плаща тока на ***? Ние мили съграждани. Така се купуват гласове на избори, а не срещу 2 кибабчета.
121
0
 
15
 
! Отговори
мафия преди 12 години
Дано всички от ДКЕВР да се разболеят от рак..гадове корумпирани.
120
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Абсолютно организирана стачка с една цел - да стане повод за вдигане цената на тока. Така стана с храните, с горивата и т.н. Разкатаха ни мамата. Няма милост за простия народ.
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за разлика от всички в държава,когато монополист има завишени разходи му се разрешава да увеличи цената вместо да си намали печалбата и така да покрие увеличените разходи.това е "борбата" с престъпността според герб.
118
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На безработните из Шуменско,Търговище,Добрич и Варна-честито!А можеше години наред да получавате хубави заплати(Шеврон плащал добре,нали така казват болшевиките?)А сега плащайте яхтите и новите диаманти на мутрите и *** им!Да ви е честито!
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам още минуси тези са малко но те не променят фактите
116
1
 
5
 
! Отговори
ЕКСКЛУЗИВНО!! преди 12 години
В "ТЕЦ Марица изток 2" беше проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион, съобщиха от дружеството.По този начин се осигурява допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от "Мини Марица-изток". В рамките на 4 часа в енергиен котел 12 на рехабилитирания блок 8 бяха изгорени 200 000 кг. въглища. Проследяването на технологичния процес показа опитимално изгаряне на природния ресурс. Пробите установиха, че показателите на този вид въглища отговарят на горивните уредби на котлите в централата и са добра алтернатива на досега използваните. Мощността на енергоблок 8 остана непроменена. Повиши се ефективността на серооистващата инсталация на съоръжението, тъй като този вид въглища са с доста по-ниско съдържание на сяра под 1%. Влажността им на работна маса е средно 21%, а калоричността 2700 Kcal/kg. Централата започва доставка на въглища от мина "Света Елизабет" в Пернишкия въглищен басейн, чийто концесионер е белгийската фирма "Рекоул"АД. Предвижда се приемането на 1 000 т. на ден, като поетапно количествата ще бъдат увеличавани и изгаряни във всички котли на "ТЕЦ Марица изток 2"ЕАД. /БГНЕС /
115
11
 
1
 
! Отговори
Милена преди 12 години
По традиция никоя написана статия не може да се мери по простотия с коментарите под нея. Четенето на коментарите под което и да е написано в нета, е най-типичното представяне на нивото на знание, мислене и широта на коментиращите.Всеки коментар е автограф на Пишещия (го). А общата картина от всички коментари е "представителна народна извадка". Дори съвсем елементарната й оценка е толкова "ниска", че клони към "- безкрайност". Изобщо не сте наясно от къде идва тока,но със сигурност не е от конта
114
3
 
11
 
! Отговори
М. преди 12 години
Всички коментират увеличение на цената с толкова и толкова заради стачката.Защо не им се дадат на тези заслужили хорица заработеното и да спре стачката.Пък тогава да видим истинските причини кои са за предстоящото увеличение на цената на тока.