Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

Ръстът в цената била на база комплексни причини
Обновена: 18 яну 2012 14:47 | 18 яну 2012 14:46,
248
Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%
Снимка: sxc.hu

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Още по темата

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: токМини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
8
 
! Отговори
Поне 100% преди 12 години
Давайте другари изпитвайте докъде ще стигне търпението на вола
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя държавата първо се отърва,после регулатор уж,но накрая нас ни *** и то през гащите с тези цени и то по време на криза.Накрая ще стане като с Топлофикация.Ще почнат хората като немогат да си плащат да се отказват от тока.То излиза,че да си беден е престъпление.
111
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДКЕВР е собственост на ЕОН, ЧЕЗ, ЕВН.
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук си много прав ... пак ще ме занимават. Колкото повече им подаваме, толкова повече ще искат да отхапят ... Просто си мечтая за поне два дни в които да прочета, че в тази държава се случва нещо положително ... или поне да не се случва нищо с което да става по-зле.
109
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако цената на тока не се намали всички трябва да се организираме и да излезем пред парламента и да покажем,че сме народ.
108
4
 
16
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Аз съм гербер, но подозирам, че това е манипулация от Минсъвета. Помните ли по време на железничарската стачка заплахите за затваряне на БДЖ? Сега става същото, но номерът със закриването е сменен с номер на поскъпването!!
107
1
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 12 години
Значи здравето ти е по-маловажно от това да се нагрухаш като *** с пари?
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 118Що говориш тъпотии?97 *** Костов каза,че тока ще бъде 3,3цента(американски).А колко е сега?
105
3
 
11
 
! Отговори
ХРИСТО КОВАЧКИ преди 12 години
ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗКОНСЕРВИРАТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЛОКОВЕ НА А Е Ц ! А *** УПРАВНИЦИ-ДУПЕДАВЦИ, КОИТО ДОПУСНАХА ТОВА - НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СТОЛ !!!
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не да се вдигне ,а трябва даже да падне цената на тока.Някой се заиграва с народното търпение.Ще обиколим парламента пак ми се струва.Но този път знамената български ще са нанизани на сопи.Не го ли намалят-бой!!!
103
2
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Няма нужда да пробват,те знаят кога ще стане това още от 97 годинаНарода се надига когато кило сирене стане колкото една заплата-дотогава всичко си е Трайчо Костов.
102
1
 
24
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Проверяват ни на колко ще изпищим.Не мисля ,че е необходимо увеличение на тока. Есента имаше увеличение. На практика печалбите отиват за частни компании и то не български. Чехите така си оправят и пълнят пенсионния фонд ,а ние скоро няма да имаме изобщо пенсии...
101
6
 
8
 
! Отговори
mm преди 12 години
Ние купуваме 1000 куб.м. за 420 долара. В страните, които произвеждат собствен газ, цената е 99 долара. В този смисъл въпросът, който разглеждаме, е за конкурентоспособността на българската икономика и за сигурността.Ето това е истината.Сега слагайте на воля минуси,колкото щете.
100
2
 
20
 
! Отговори
Рекет преди 12 години
Стига РЕКЕТ!!!! Всички ЕРП-та са на печалба - защо ще видгате тока - за да ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ и да изнасят НАШИТЕ ИЗМЪЧЕНИ ПАРИ в чужбина!!! Крайно време е всички да сме на барикадата - за всякп НОВО БЕЗУМНО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОК, ВОДА, ПАРНО, ЛЕКАРСТВА И ДР. ЖИЗНЕНО ВАЖНИ НЕЩА!!!! Да добре е дребните и едри ЧИНОВНИЦИ-***!!! ХАЙДЕ ДА ГИ НАКАЖЕМ И ДА СЛЕЗНАТ ПРИ НАС!!! ОТ ВСИЧКИ НАС ЗАВИСИ!!!
99
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е за да ни настроят срещу миньорите. Не се поддавайте, момчета.ДА ЖИВЕЕ СТАЧКАТА!
98
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поскъпне ли тока, поскъпва всичко. Поскъпването на всичко означава инфлация. И догодина *** от ДКЕВР ще кажат" ами има инфлация, трябва да вдигнем цените" и пак ще ги вдигнат...
97
2
 
7
 
! Отговори
Plamen преди 12 години
Mojta prognoza e, che mirishe na boj, ama goljam boj... I ne 20, a 100% ot pisheshtite tuk sa na tova mnenie...
96
1
 
18
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 12 години
токът ще поскъпне. природния газ - също. Това значи, че ВСИЧКИ стоки ще поскъпнат... НЕ, крайно време е в България да поканим мосю Гилотен!!!!!
95
1
 
21
 
! Отговори
До 95 преди 12 години
И с 500% да го вдигнат пак няма да се наядат.А ти си много наивен, че ако го вдигнат с 500% сега, в следащите 5 години няма да те занимават!Ще те занимават и още как.Всичко зависи от това колко си издражлив.
94
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''Ръстът в цената била на база комплексни причини''10%,20%...Имам една бухалка.Тя избива абсолютно всякакви комплекси и причини.Като ви замаам и ще ми върнете парите за всички надписани сметки за последните 22 години.За какво сса ни посредници между държавата и народа?За да ми вдигате цените и тях ли да храня?Да ама не!Ще има бой!!!!