Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

Ръстът в цената била на база комплексни причини
Обновена: 18 яну 2012 14:47 | 18 яну 2012 14:46,
248
Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%
Снимка: sxc.hu

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Още по темата

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: токМини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е защо се опитват да настроят общественото мнение срещу стачката ? То бива милиционерски номера ама чак пък толкоз .... Хората от мината не искат нищо повече от дължимото ....Апропо защо държавата се меси в работите на частно дружество? нали имаше приватизация и тнт тнт
92
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа, не може с 20%, трябва да е с 30% увеличението,защото токущо едно врабче прелетя светофара на червено,това е още една сериозна причина!!!
91
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе пробват ни при каква цифра ще хванем сопите и ще се лее кръвта на властимащите.
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде платете заработените 7 млн. лв на минъорите и няма нужда да вдигате цената на тока, двете неща не са въобще съпоставими. Иначе излиза, че държавата стачкува за да вдигне тока, а не минъорите. Населението ни е около 7,5 млн. и даже излиза под 1лв на човек сметката, добавят ли се фирми, предприятия и т.н е по няколко жълки стотинки за абонат, а НЕК иска 20% увеличение :)))), даже заплашват и че ще спре износа:))))
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно голямо браво на Кобурга, че продаде ЕРП-тата.
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега берем изцяло негативи, благодарение на НДСВ и всички останали национални предатели, които работят за ЕС и НАТО.
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IMAM 3 STARI ELEKTROMERA SMENENI OT EVN ZAPAZIX GI DA MIATAM PO TIAX KATO DOIDE VREME A TO IDVA ZAKASNIA MA IDVA
86
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вдигнете го с 500% така ще съм сигурен, че няма да ме занимавате с това, поне в следващите 5 години. А има и по добър вариант, подобрете електро-преносната мрежа и отнемете лиценза на ИВН,ЧЕЗ и ЕОН .... ОТ ТЯХ ПОЛЗА НЯМА ЕДИНСТВЕНО, ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАШАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ И ОТ ИЗГРАДЕНОТО ОТ ПРЕДИШНИ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ.п.с. не е нормално да разпродадем на чужденци всички важни отрасли в държавата и да очакваме, че те ще мислят за нашия просперитет, вместо своята печалба.
85
9
 
11
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ПЛАЩАЙТЕ ПО 420 ДОЛАРА ЗА КУБИК ГАЗ .. НАЙ СКЪПИЯ .. В ЕВРОПА, ПЛАЩАЙТЕ ЗА БЕЛЕНЕ .. НАЙ СКЪПИЯ ПРОЕКТ .. В СВЕТА .. КО РЕВЕТЕ .. НАЛИ СИ ГО ИСКАТЕ.. :) *** И *** .. ТОЧАТ И КРАДЪТ .. ТЕ СО ПЛАЩАТ АМА С ВАЩЕ ПАРИ.. ВИЙ БАЛЪЦИ ПОЕМЕТЕ И СМЕТКАТА .. :)
84
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали сега ни управлява една мутра, която израстна баш по времето на НДСдве?!
83
1
 
22
 
! Отговори
Докторо преди 12 години
а сте дигнали а съм ви обесил е те толкова ми трябва всичките начело с Борисов и Серсемерджиев ще ви обеса!!
82
0
 
11
 
! Отговори
bg преди 12 години
TOKA NE SE EDE ,,,,,,BOLI meeeeeeeeeeee,,,,,DA GI FALIRAME I TIA ,,,,,,,NE ZNAET KOLKO SME LYDI NALI aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шистовия газ да не е по-малко опасен от ядрената енергия ааааааааааа
80
8
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ.. СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЕ РЕШАВА ЗА БЕЛЕНЕ .. ТРЯБВАТ КИНТИ :) НАЛИ СИ ГО ИСКАТЕ. МИ ПЛАЩАЙТЕ БЕ !! *** И *** .. ЩЕ ГУШАТ.. ВИЙ ПЛАЩАЙТЕ!!
79
21
 
2
 
! Отговори
м преди 12 години
ако искате да имате ток ще плащате какво искате без пари да е тока той, да не идва от въздуха бе льольовци без ток сме за никъде спри да плащаш тогава като не ти изнася спри си тока във вас никой не те задължава грей се на дърва и въглища а вечер стой на свещи или си направи слънчева цнтрала и си ползвай светлината от нея умници бемозъчни какво си мислиш че тока идва от контакта ли?????
78
2
 
3
 
! Отговори
dulovo преди 12 години
to takava partiq NDSV si6testvuvali sega, to carq si vze uj na bastamu imotite napravi edno 6ou pred naroda i sega ve4e se pine v Madrid
77
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е,че няма да има добив на шистов газ!Готови сме да се топлим и на въглища. ;)))))
76
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дърпат дявола за опашката, но заради това може цяло правителство да си отиде.
75
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе не обиждайте вечния лидер Бойко,че ще ни затворят в някой затвор. Винаги имайте лук под ръка ,че ако вождът на нацията се спомине и ви хванат да не плачете над балсамираният споминал се Бойко - лошо ви се пише...Родната полиция ще ГАЗИ!На 130 юни,когато вождът Борисов се роди Земята се разтресе от силен трус,цветята в Банкя разцъфнаха,а кокошките запяха весели песни.Свещена е тази земя Банкя,там се роди златото на нацията,по тази земя е ходил с филия с мас великия претседател Бойко!!!
74
0
 
31
 
! Отговори
ined преди 12 години
Като стане въпрос за вдигане на цените винаги ще се намерят 1001 причини - от закъснялото цъвтене на кокичетата до климатичните условия на Юпитер.