Спираме износа на ток заради миньорската стачка

Стачкуващите блокираха и работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2
20 яну 2012 16:50,
199
Спираме износа на ток заради миньорската стачка
Снимка: БТА

В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков пред журналисти по повод стачката в "Мини Марица – Изток".

Миньорите там стачкуват вече шести ден. Работниците настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, както и за подобряване условията на труд и обновяване на минното оборудване.

Министърът успокои, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението. "Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж", отбеляза министърът.

В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ Марица Изток 2 е блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ Марица Изток 2", коментира Трайков.

Под въпрос са поставени възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, отбелязваха в съобщение до медиите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Още по темата

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ "Марица Изток" 2 за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, посочват още от централата.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, коментира случилото се министър Трайков.

Той добави, че вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

"В началото си мислех, че претенциите, колкото и да са необосновани, са за бонусите от 1000 лв., но впоследствие синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но имат общо с интересите на една личност - собственик на енергийни активи", каза Трайчо Трайков.

На въпрос дали визира Христо Ковачки, министърът съобщи, че имало искания за плащания от НЕК към топлофикации, чийто собственик е Ковачки - например, Бобов дол.

"После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни  интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините", заяви енергийният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е мошенниците да си ходят!Пожелавам на миньорите да стигнат до край!
98
8
 
7
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Ама какво се чуди мин.Трайков: Първо да се поинтересува кои бяха и нициаторита на тази стачка: дали не са червени активисти на БСП и червенеещи се профлидери; дали там не взе участие и Ковачки като отговор на спирането на брикетната му фабрика, която носеше големи печалби. Да провери дали спирането на композициите с пернишки въглища не е саботаж от страна на подкустряните от някои личности, които ДАНС бързо ще установи, маришки миньори. Сетне да провери,че осигуряването на ток на страната е мярка от национален мащаб и тръгването с всички средства срещу задоволяването на населението на страната с еленергия, още повече пък през зимния сезон, е подсъдно. Накрая, да се съберат с мин.Цветанов и да проверят чия собственост са пернишките мини, мина Бобовдол и ТЕЦ Бобовдол и дано тогава вземат екстрени мерки за вкарване на немалко плачещи за затвор нагли, неспиращи се пред нищо хора на топло. Ако и това не могат или не искат да го направят, да си вземат шапките и да си ходят.
97
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Твърдо съм зад стачниците и то с ясното съзнание, че ГЕРБ се опитват да манипулират и разделят обществото за пореден път!
96
10
 
10
 
! Отговори
Хетфиелд преди 12 години
Абе драги съграждани, не виждате ли, че тази стачка мина всякакви граници. Днес са спряли влак към ТЕЦ Марица изток стачкуващите миньори. Ако това не е рекет здраве му кажи. Виждат, че няма да постигнат нищо и започват да действат с методи които остро осъждам! Полицията да си свърши работата и ако не става с добро - бой по празните им тикви. Едно е да стачкуваш, съвсем друго е да блокираш доставки! Това само показва колко са безпомощни и как всичко е комунистическа поръчка!
95
0
 
7
 
! Отговори
ооооо да преди 12 години
Браво Райчев ,това е причина 1 за комунистите ,където е парата, там е и ламята /тройната/,пък после и партията може:)))))
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЦ "Марица Изток 2" - ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВООбновяване данни след: 10 sec 99 kPa4 C 1073 MW49.997 Hz 649 MW 424 MW
93
4
 
2
 
! Отговори
тел техничар преди 12 години
И така драги съфорумци Червената Мутро-милиционерска-фашизоидна *** ви разиграва с борбата между труда и капитала от мърдухай(маркс) отново.Теца си работи нормално и без проблеми а това са данните в момента!
92
1
 
4
 
! Отговори
омо преди 12 години
Абе в крайна сметка, слаб народ- слаба държава. Не се чудете после, защо бягат млади хора. Айде, със здраве.
91
0
 
6
 
! Отговори
Андрей Райчев преди 12 години
Аз пиша за този, който ми дава пари.
90
1
 
5
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
В никакъв случай не искам да остане 150 евро минимална заплата.Но с тая техника и енерголапащо производство не може и да искаш по-вече.Защото работодателите вместо да вкарват пари в нова техника предпочитат да ги харчат за нови коли екскурзии любовници.Нормален живот в днешно време живеят само олигарсите и тези приближени на червената върхушка.
89
2
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
във вестник "труд" разбира се и е много ясно ,че ти четеш само вестник" труд" и "работническо дело".Да не я е писал Андрей Райчев или Кольо Колев или Асланов:))))))))
88
6
 
3
 
! Отговори
100 преди 12 години
100 Ако не бях сигурен, че си безполово герберско творение, бих ти поговорил малко за морал и бих те попитал, как ще се почувстваш, ако дърти *** закачат дъщеря ти на 16. Но за теб това е нещо нормално, нормално е да взимаш 300 лева заплата, да ядеш кремвирши от кучета и тн. Защо ли изобщо се занимавам с прости същества....
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
98 това е песен колега ,има и по-големи изпълнения,но няма да се предадем,СТАЧКА до край!
86
5
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Абе ти да не си обратен, с мацките ще си правят свалки разбира се, няма с теб. Ами да си се обадил, като си се почуствал пренебрегнат, червено п----че или гадно алчно уж миньорче в открит рудник. За 3000 лв. заплата си се отворил.:))))))
85
2
 
8
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Във в-к Труд публикуваха статия под надсловЕнергетиката не издържа и един ден на стачката. Заглавието на статията е много провокативно, а текстът е така написан, че си личи, че са го писали лаици в областта на енергетиката. Пълна лъжа е , че енергосистемата на страната не може да издържи без маришките въглища, които са с много високо съдържание на пепел, влага и сяра. Запускът на ТЕЦ Варна е с цел да не се допусне претоварване в пиковите часове и оттам дестабилизация на мрежата. Да не говорим,че АЕЦ-ът има резерв в мощност и може сам да компенсира евентуалното намаляване на мощността или спиране на на маришкия ТЕЦ. Да не говирим, че в крайна сметка и ТЕЦ Бобовдол може да помогне. Очевидно МИЕТ си прави тънката сметка без да намалява износа за съседните страни да гарантира ток за РБ. Което е трудно и нищо чудно да се наложи Сърбия и Гърция да преминат към режим на тока. И друго нещо: ББ прекали с назначението на млади министри начело на възлови министерства, които не са специалисти, да не кажа ,че са пълни лаици в областта. Напр.мин.Трайков е икономист, а министерството е на икономиката, ЕНЕРГЕТИКАТА, би трябвало да има и думата ПРОМИШЛЕНОСТТА и туризма. Т.е. това е мегаминистерство, което е изкуствено създадено, защото енергетиката и промишлеността трябва да бъдат в ОТДЕЛНО МИНИСТЕРСТВО, понеже те заедно с туризма са базата на икономиката и оттам на финансите на страната. Младият министър Трайков пък назначи такива като него младоци за зам.министри и в резултат и най-малкият повик и каприз на подведомствените му предприятия ги кара да се вцепеняват и държат неадекватно. Вместо да оргавнизира кризисен щаб за решаване на ситуацията, той тръгнал да се моли на тези профлидери, които го изнудват. А кризисният щаб, стига в него да влизат опитни специалисти, а не мухльовци, можеше да му отвори очите за много неща. Истински се радвам, че г-н министърът не е жена, иначе гащите му непрекъснато биха стояли свлечени...
84
2
 
9
 
! Отговори
95 преди 12 години
Няма *** в тоя парламент дето да не са миризливи скунксове. Още докато ходех на училище, ГЕРБ ни организира една малка екскурзия на мен и още 24 човека в парламента. Заведоха ни и ни вкараха в някаква зала, в която дойдоха "млади" депутати. Ами през цялото време си правеха свалки с момичетата (11-12 клас). Така че да ти кажа, колкото мразя едните, толкова и другите. Пропаднала ***. И пак казвам, има договор, договорите спазват, ако не- Северна Кореа.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 90че си заблуден гербер е ясно ама не си ли разбрал че са били предизборни обещания, сърбай те си попарата
82
4
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Да ти кажа кой е Кутев, ако не знаеш ,заедно с Мая Манолова и Корнелия Нинова са най-миризливите скуксове в парламента, ненадминати и *** червени кречетала=Пълна долнопробна чалга:)))))))
81
5
 
13
 
! Отговори
миньор преди 12 години
Тъпият ЕВН-ски Трайчо заяви за нас:"На зло куче -зъл прът".Сега ще му отговоря,че "На инат дупе се насира".И да спре да маниполира обществото,че яко се издъниха.Заплаха за сигурността са те и да спрат с шантазите върху работниците.
80
1
 
10
 
! Отговори
мишонка преди 12 години
и аз се чудя днес защо бензина днес е с 3 стотинки по скъп,а то заради стачката на миньорите!