Идва ли забрана за пушене и на открито

Ако предложението бъде одобрено, промените влизат в сила от юли
Обновена: 25 яну 2012 10:36 | 25 яну 2012 10:36, Евгения Маринова
260
Идва ли забрана за пушене и на открито
Снимка: sxc.hu

Освен пълната забрана за пушене в закрити обществени помещения, която се очаква да бъде въведена от средата на тази година, наскоро активно се заговори за възможността ветото да обхване и откритите пространства - предложение, което далеч надскача досегашните опити за ограничаване на тютюневия дим.

Пушачите няма да могат да палят цигара на определени открити места като автобусни спирки например, ако депутатите одобрят последните предложения за промени в Закона за здравето.

Те са внесени със законопроект на Министерството на здравеопазването (МЗ) в парламента през миналата седмица. Чрез този проект и две неправителствени организации - "Да върнем пълната забрана за пушене" и "България без дим", внасят свои предложения за забрана за пушене на открито.

Предложенията

Докато министерството предлага забраната да обхване по-тесен кръг от откритите зони, където да няма цигарен дим, то гражданските сдружения са доста по-взискателни в исканията си.

От здравното министерство се разграничиха от предложенията на гражданските движения и уточниха за Investor.bg, че законопроектът, одобрен от Министерския съвет и внесен в парламента от тяхна страна, предвижда забрана за тютюнопушене само на територията на училищни дворове, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития.

Двете граждански организации разширяват тези искания за тютюнопушене на открито. В тяхното предложение за промяна в Закона за здравето се допълва, че забраната за пушене на открито трябва да важи и за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове.

Контролът

Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони.

Павел Антонов от "България без дим" каза, че предложението на сдружението е да се разшири кръгът от контролни органи, които ще имат права да санкционират при нарушения на закона. 

Гражданските организации предлагат контролът да се осъществява не само от РИОКОЗ по райони, тъй като държавните инспектори няма да могат да покрият всички места, на които евентуално ще бъде забранено пушенето.

Ето защо д-р Маша Гаврилова от сдружение "Да върнем пълната забрана за пушене" предлага контролни права да имат и трудовите инспекции към Министерството на труда и социалната политика, както и полицейските органи на принципа, на който и сега осъществяват контрол върху продажбата на тютюневи изделия на малолетни.

В допълнение към това представители на обществеността също биха могли да имат контролни функции, смята Гаврилова. Те ще бъдат предварително обучени и упълномощени от министъра на здравеопазването за тази дейност.

Практиката в Европа

Предложението за забрана за пушене на открито е съвсем ново за България. В някои европейски страни обаче вече са в сила подобни забрани. Според сайта на Европейската комисия има забрана за тютюнопушене на детски площадки в Чехия, Унгария, Полша, Латвия, Швеция и Испания.

Забрана за пушене в парковете съществува в Литва и Латвия. Във Финландия пък са забранили цигарения дим там, където има публика при открити събития. Чехия и Латвия са забранили пушенето на стадионите, а Унгария и Полша – на спирките на обществения транспорт.

Още новини от България четете на Investor.bg


260
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Испания няма такова нещо може би има забра за пушенето на детски площадки и заведения(закрити помещения) но никой не го спазва хората си пушат на площадките и не ги интересува тоя закон в открити заведения също е разрешено и хората тука знайте ли какво казват ние сме туристическа държава не можем да си позволим пълна забрана защото това означава да си загубим половината от туристите но ни нали сме много умни и имаме повече туристи от Испания що да не си го позволим........
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 240
А знаеш ли че даже и да си без осигуровки си влизаш в болницата и ти предоставят пълна помощ но помощ до пълното ти излекуване каквото и да е то заплащаш си само лекарствата които с рецептата са ти намалени на 50% и то ако доброволно напуснеш болницата преди твоето излекуване не като в България да си плащаш осигуровките и като влезеш в болница и пак да ти искат една камара пари за това и за онова ..и после управляващите да ни замазват учите колко много пари струвал един болен на България
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 240
Абе приятел ти какви сметки си правиш ти изобщо нормален ли си ?В тая твоя долна сметка говориш за хора не за овце че да смяташ колко струвало един болен на държавата ами дай да го оставим да умре че държавата да си спести малко пари ами дай и да изчистим всички болни и стари хора а ?Че белким забогатея тая държава а ?Ти знаеш ли че си в голяма заблуда знаеш ли че в Испания не заплащаш и един цент когато си с осигуровки и си осигурен в пълния смисъл на думата !!
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали кучетата си имат колибки, и за пушачите трябва да има такива, да си павкат на воля.
231
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво са ни виновни кучетата, та и тях да тровим?
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се определят помещения, както е по летищата и да се напише на вратите - САМО ЗА КУЧЕТА И ПУШАЧИ !!!
229
4
 
8
 
! Отговори
възпитан пушач преди 8 години
pero, точно от американското здравеопазване ли намери да вадиш статистики?
че отгоре и статистиката на бизнеса, за който човека е бройка и пари, но не и човек.
след цигарените паузи ще ти премерят и кафе паузите, после и времето за хрна, докато накрая работното ти място ще е като на кокошка носачка - тясна клетка, а зад гърба ти конвейр да събира яйцата.
не мога да повярвам че умен човек може да покрепя иизточниците не тези "статистики".
228
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pero,
не се мъчи да налееш ум в главите на пушачите. Това е невъзможно - мозъците им са безвъзвратно увредени от цигарите.
227
11
 
4
 
! Отговори
pero преди 8 години
До: Цветан Караилиев

***? Човече, даваш ли си сметка колко струва един болен на окаяното ни здравеопазване? Явно не. Ще ти дам за пример омразните американци, защото за разлика от нас публикуват статистични данни които са лесно достъпни. Въпреки строгите забрани, там всяка година дават по $14 милиарда да лекуват болести причинени от тютюнопушене. Отделно бизнеса губи средно по $733 милиона годишно от фас почивки които се равняват годишно на 9 дена при мъжете и 6 при жените. Мои колеги ги правят тези 9 дена за 2 месеца. Какво са няколко заведения в сравнение с тези загуби.
226
3
 
9
 
! Отговори
възпитан пушач преди 8 години
по повод здравео и вноските:
Защо не протестирате срещу очевидната неправда да губите здравните и пенсионните си вноски при кончината си? Защо да не отиват рпи вашите наследници? А застраховките, които сключвате? Защо застрахователните ви вноски остават у застрахователното дружество, дори и да не е настъпило застахователното събитие?
Пушачите ли са ви виновни за това? Ако ги премахнете ще се променят ли горните въпроси/факти?
225
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Анонимен" ще ти се удвои простотията може би , но не и клиентите, само в Англия за една година откакто е въведена забраната са затворени 2000 заведения. Хората искат да пушат, здравето си е тяхно, за което си и плащат. Като не ви харесва цигарения дим не ходете в тези заведения! Има си заведения за непушачи ходете си там, ама не искате нали? Викате срещу цигарите, а ядете ***, пиете *** и дишате ***. Защо не се забрани продажбата им тогава питам аз а?
224
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип сега в заведенията ходят само пушачите и ще трябва малко време хората да свикнат, че вече могат и те да ходят по заведения и реално клиентите ще се удвоят.
223
8
 
10
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 8 години
След поредните глупости за забраните на тютюнопушенето ще стане така,че маса заведения ще затворят,куп народ ще остане без работа и хляб,в заведенията за непушачи и днес почти няма клиенти.Пореден ***,особено във време на криза
222
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да може да се диша - прекалено хубаво е, за да е истина.
221
0
 
3
 
! Отговори
физкултурник с папка преди 8 години
кой контролира за НЕ ИЗПЪЛНЕНИ ОБЕЩАНИЯ
220
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Из дневника на благочест и загрижен за здравето си непушач:
след пушачите да се готвят вегетарианците - отделят много метан поради харатера на храната.
После няма да лекуваме заразните заболявания, а ще убиваме и изгаряме болните като шапави овце.
219
4
 
16
 
! Отговори
възпитан пушач преди 8 години
и пак да се подкрепим :)
имам абсолютно същите впечатения от Австрия! Там може дори в двореца Хофбург да седне човек в салон за пушачи в сладкарницата.
Ама си нямат българи, които да се ядат с други българи там. Сигурно са нещо не в ред, та не мачкат гадните пушачи под път и на път.
218
4
 
4
 
! Отговори
Пушач преди 8 години
Възпитан пушач [237]: Подкрепата е взаимна!
217
4
 
19
 
! Отговори
Пушач преди 8 години
Бях в Австрия. Там всичко е толкова добре уредено. Нощните заведения са за пушачи, но с добра вентилация! През стълб, навсякъде имаше по едно кошче само за цигари. По цяла Европа фасове и мръсотия по улиците няма. Защо не се надигнете срещу това? Къде са ни кошчетата за *** и фасове? Искайте велоалей, чист градски транспорт, намаляване на трафика, градинки...Тръгнете в тази насока и тогава вече, всички ще дишаме по-чист въздух! Не нас трябва да плюете, а тези които не си вършат работата!
216
5
 
18
 
! Отговори
възпитан пушач преди 8 години
Да подкрепя "Пушач" 235:
С какво попречиха обособените за пушачи салони? Защо не се скача срещу алчните кръчмари, които спестяват от качествено проветрение? Добре проветрен салон е приемлив дори за непушачи.