Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...

... тя не открила указ от Първанов за такива правомощия
Обновена: 27 яну 2012 14:44 | 27 яну 2012 10:20, Красимир Ангелов
134
Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...
Снимка: БТА

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV по повод скандала с предшественика й Ангел Марин и помилваните от него затворници.

"Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", категорична бе Попова.

Тя заяви, че разбира хората, които искат да получат повече информация по случая, но отбеляза, че имената на помилваните затворници няма как да бъдат обявени, защото Законът за личните данни не го позволява.

Попова подчерта още, че в много редки случаи президентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки. Вицепрезидентът бе категоричен, че тази комисия има своите ясни правила и те се следват.

"Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора", заяви Маргарита Попова и допълни, че помилването става задължително след влизане на присъдата в сила.

Още по темата

Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.

"Вицепрезидентът не се назначава, той се избира заедно в една листа с президента. Указ обаче се издава при предоставяне на правомощия на президента, които да се изпълняват от вицепрезидента. Ако този документ не бъде намерен, това би бил много неприятен формален пропуск", обясни Попова, която все пак изрази надежда, че указът е издаден и ще бъде открит.

Маргарита Попова взе отношение и по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вицепрезидентът предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.

"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", обяви в заключение Попова, която е и бивш правосъден министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда. Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г., съобщава вестник "Монитор".Това конституционно изискване е било спазвано от 1991 до 2007 г., като всички избрани държавни глави са прехвърляли тези правомощия със съответните укази.През първия мандат на двойката Първанов-Марин актовете на вицепрезидента са били законни, защото той е получил от президента съответните правомощия.След започване на втория мандат обаче
65
1
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 12 години
Искаш да кажеш, че преди 89г. законите са важали за всички!?
64
1
 
6
 
! Отговори
ЗА Попова преди 12 години
Айде сега като е нямал правомощия, всичките престъпници от втория мандат (2007-2011 вкл) обратно в панделата. Или ако не е така питам:- Колко струва намирането на указа? - Вероятно около 250 души по около 10 000 лв = около 2,5 милки.За да няма такива съмнения - сите престъпници да бъдат заловени за един месец. На тях да пратите по 25 полисмени да ги гепят здраво, особено за убийците, наркоразпространителите и изнасилвачите.А тези, които са откраднали 10 туби бензин ги пуснете
63
3
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Другарю ***. Всичко ти е измислица. А за Мишо Бирата ако те интересува кой го уби, питай доносник Гоце Мезонета. Той неведнъж е показвал колко е злобен и затова го уби, защото Мишо каза, че с Б. Борисов не е говорил и не го познава, но се е обадил на Гоце да ходатайства за него :)))
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте му само ..колко му е "самодоволна " селяндурската мутра на този нещастен /но мнооого богат!/ ,"защитник"....на криминални престъпници---"свои момчета" ...на ***!При коя система е направил кариера,като офицер,тоя селски "хубавец"?Ами че при тая..."преди" 1989 год.разбирасе! "Гоце" си го припозна за "вице"-президент ,защото..народа е казал :"халваджия ,за бозаджия"!Те и двамата "расли и пасли" ,като комсомолци и после ,като ***...получили ,мнооого облаги.Да не мислите ,че този Марин ги е "помилвал" престъпниците от ...."добро сърце"???Не! Той и хората от целия "екип" правещ помилванията са "лапали" тлъсти пачки пари!Така стават "тия" неща в България и не само у нас...в Русия също е така само ,че в още по-потресаващи размери.!Ето ,че за "борците за социална справедливост"--*** ,има само една единствена цел,ДА ПРИСВОЯВАТ ,КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ..ПАРИ..!Само пари и при това ,спечелени без труд и талант ,а с кражба и насилие са им в главите на ***! ВИЖДАТЕ ЛИ КАК ТЕЗИ ,ЧЕРВЕНИ БАНДИТИ ,РАБОТЯТ ,СРЕЩУ ,СВОЯ ,НАРОД? Нека хората знаят ,мръсните дела на "Гоце"-Първанов,на генерал /без армия/ Марин и на цялата им пасмина ..наречена -БСП/БКП...!И да не се лъжат повече!
61
2
 
4
 
! Отговори
фъф Бг преди 12 години
Законите не са за всички ,вече 22 г.----преход!
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я как се е ухилил доволно тоя червен клес, как няма поне малко срам и угризение на съвестта от долните си постъпки. Да пуснеш на свобода над 100 осъдени убийци, това е безподобна низост и гавра с паметта на жертвите и страданията на близките им. Само деградирало човешко същество, което няма никакво чувство за справедливост може да пусне осъдени убийци и то не един или двама, а цели 100. И за какво ги пуска, защо не е съгласен тези изверги да си излежат присъдата, а някои от тях съм сигурен, че са заслужавали и смъртна присъда!
59
2
 
4
 
! Отговори
! преди 12 години
Както се вижда няма правосъдие в тази държава, в този свят поне не истинско.Но слава Богу,че за Бог няма нищо скрито покрито-на Него принадлежи правосъдието.Той е истинския съдия,който гледа не партийните пристрастия,не е подкупен и не подвластен на човека!
58
2
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
"Добро ютро"!Покажи ми един от управляващите от 1944г.,до сега, или някой заемащ ръководен пост ,ръководна длъжност и държавна институция ,който да не е свързан с ---КОМУНИЗМА !......МЕРСИ !
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте му само ..колко му е "самодоволна " селяндурската мутра на този нещастен /но мнооого богат!/ ,"защитник"....на криминални престъпници---"свои момчета" ...на ***!При коя система е направил кариера,като офицер,тоя селски "хубавец"?Ами че при тая..."преди" 1989 год.разбирасе! "Гоце" си го припозна за "вице"-президент ,защото..народа е казал :"халваджия ,за бозаджия"!Те и двамата "расли и пасли" ,като комсомолци и после ,като ***...получили ,мнооого облаги.Да не мислите ,че този МГ
56
1
 
13
 
! Отговори
Комунисти=престъпниц преди 12 години
САЩ имат население от 315 млн. (42 пъти повече от България). Джордж Буш за двата си мандата е помилвал 232 затворника. Ако се следват нормите на най-богатата страна, то означава че Ангел Марин би трябвало да е помилвал само петима затворника. Само помислете, едва вкарваме някого в затвора под натиска на ЕС и комунистите го пускат. И така стотици.
55
1
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
".........помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н."Дано да ти изнасилят децата, че да видим, как ще ги помилваш, нали не се прави разлика!!! Еххх, надявах се тея да са малко по-читави, ама с подобни изказвания...
54
0
 
8
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Не е престъпление да живееш добре, престъпление е да вземеш пари за да освободиш от затвора осъден престъпник! Аз не завиждам на никого, за неговото благосъстояние, просто искам да се спазват законите и да има някакъв морал в нашата страна.
53
1
 
9
 
! Отговори
ДО 62 преди 12 години
Прав/а/ си?Има още неща за подписка ,дано Бойковата чета ги промени!Например напълно оправдано е да се вмъкне и промени закона за гласуване, както през 1932г.,в закона за гласуване има текст...."Нямат право на глас-----НЕГРАМОТНИТЕ",...ТЕХНИЯТ ГЛАС ОБЪРКВА НЕЩАТА !
52
0
 
6
 
! Отговори
До Пламен преди 12 години
*** продължава, но тя започна с подлогата Станишев и приятеля му Доган !!!!
51
0
 
6
 
! Отговори
До Пламен преди 12 години
Нито съм ***, нито съм ти другар. Не знам защо си решил, че защитавам ББ. Текста ти е изтрит, най-малкото защото нарушаваш авторски права. Ако не си наясно, тези думи никога не са изричани от британския премиер. Това е измислено интервю, взето от сайта на Бъзикилийкс.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой сеща ли се за разумно обяснение защо на някой се делегират права да освобожда осъдени престъпници?
49
1
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
По горните "ЕТАЖИ"на власта ,трябва -----ВСИЧКО ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ!Това е наглост ,от страна на управниците и политиците в Бг ,....когато народът ти мизерува ,ТЕ да водят ---ОХОЛЕН И РАЗТОЧИТЕЛЕН ЖИВОТ ,КАТО ИРОНИЧНО И НАГЛО СЕ ПРИСМИВАТ .....СРАМ и РЕЗИЛ !
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора вместо да се цупим тук да направим подписка, протест или някаквя друга иницятива за забрана на тази порочна практика! Ако не го направим ние няма кой друг!
47
4
 
5
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Две интервюта редовно се пействат под всяка новина, едното е това с Камерън, другото е с холандския министър председател Марк Рюте. И двете съшити с бели конци, съдържащи недопустими думи и изрази за речта, на който и да е политик. Целта на комунистите е същата, а именно да се каже на черното бяло тоест не че Барозо, Ромпой, Меркел и останалите евролидери ни хвалят, а че никой в Европа не иска да чуе за нас. За съжаление по-простичките хора се хващат веднага на тази стръв.