Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...

... тя не открила указ от Първанов за такива правомощия
Обновена: 27 яну 2012 14:44 | 27 яну 2012 10:20, Красимир Ангелов
134
Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...
Снимка: БТА

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV по повод скандала с предшественика й Ангел Марин и помилваните от него затворници.

"Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", категорична бе Попова.

Тя заяви, че разбира хората, които искат да получат повече информация по случая, но отбеляза, че имената на помилваните затворници няма как да бъдат обявени, защото Законът за личните данни не го позволява.

Попова подчерта още, че в много редки случаи президентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки. Вицепрезидентът бе категоричен, че тази комисия има своите ясни правила и те се следват.

"Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора", заяви Маргарита Попова и допълни, че помилването става задължително след влизане на присъдата в сила.

Още по темата

Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.

"Вицепрезидентът не се назначава, той се избира заедно в една листа с президента. Указ обаче се издава при предоставяне на правомощия на президента, които да се изпълняват от вицепрезидента. Ако този документ не бъде намерен, това би бил много неприятен формален пропуск", обясни Попова, която все пак изрази надежда, че указът е издаден и ще бъде открит.

Маргарита Попова взе отношение и по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вицепрезидентът предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.

"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", обяви в заключение Попова, която е и бивш правосъден министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
Заблуждавате се ! преди 12 години
Да. Комисията за помилването на осъдените се ръководи от вицепрезидента. Той изготвя Указа за помилване. Указът се подписва само от президента. Същото ще правят и сегашните двама на "Дондуков" 2. Не се напъвайте да спорите помежду си.
45
0
 
2
 
! Отговори
ФЪФ --Бг-- преди 12 години
Проблема е ,че закона не се спазва от всички ,....много аршини има !
44
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 12 години
Няма значение вече кой колко е помилвал - тази порочна практика трябва да се забрани!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и тая ли се оказа поредната *** гъзка. Какво е седнала да защитава тоя престъпник Марин, как може да се амнистират над 100! убийци и още 400 наркотрафиканти, тровещи децата на България и тая тъпунгерка да ми казва, че това било нещо нормално, изобщо не е нормално, ами даже е НЕНОРМАЛНО! Кое му е нормалното?- това, че са му дадени такива права, не значи че може да пуска над 100 убийци. Даже и един убиец няма моралното право да го пусне, първо да пита близките на жертвата, да види как живеят ден за ден, да си помисли за страданията на жертвите, повечето невинни и тогава да ми се изказва, че има право! Марин се оказа един нагъл ***, за мен даже е престъпник, но и тая нагиздена *** се оказа пълна тъпня!
42
10
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
до 46 Дрюгарю герберастКое по-точно беше измислица.Прикриването на Мишо Бирата от Тиквата.Кадруването на Фидосова ли.Мегаломанията на Тиквата ли и безмислените му строежи.Липсата на култура ли у премиера ни.Това ли че британския премиер казва истината попречи и на господа дупедавците от ДНЕС та ми изтриха публикуванотоКое точно.Или не ви се харесва да се говори и пише истината срещу баш простака Борисов.Заслужавате си и мизерията и газенето и *** гербераси скапани.
41
0
 
7
 
! Отговори
ТАКА Е! преди 12 години
Мирише ми на .."Гарван ,...гарвано......."!?
40
2
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
То се вижда от изказа и думите който са употребени в това уж изказване на британския премиер.
39
1
 
4
 
! Отговори
someone преди 12 години
До 39-ти (Пламен) - Дай го тоя текст в оригинал на английски език, че има думи и изрази, които абсурд да са думи на Камерън...
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е абсурдно! Да се забрани помилването - веднага!
37
0
 
9
 
! Отговори
питане преди 12 години
Какво значи да ПОМИЛВАШ 150 СТО И ПЕТДЕСЕТ БРОЯ УБИИЦИ!!!!!!!!!!!! Били болни и умиращи, а убитите от убииците какви са - живи и здрави! Наглост над наглостите!
36
0
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
Хайде вземи и прочети пак Конституцията на страната и тогава коментирай- чл. 102 от нея по-специално !!!!!
35
2
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Никъде. Това той си го е измислил и периодично го пуска тук, някой път по 5-6 пъти на ден :))) Точно Дейвид Камерън - консервативен англичанин с пуританско възпитание и аристократични обноски ще каже на Меркел: "Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте е лош, глупав, недомислен и опасен." "Г-жо Меркел, съвземете се!...Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!Ха-ха-ха-ха :))) Че то е очевадно и за слепия, че това са свободни съчинения на *** ***
34
0
 
7
 
! Отговори
До Пламен преди 12 години
Стига си поствал тази измислица. Наясно ли си, че нямаш право да разпространяваш този текст без разрешението на автора му?
33
0
 
8
 
! Отговори
ББТ преди 12 години
Каква е тази кукомявка... "Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова -- каква "най-висшата държавническа милост"??????????? Милост за кого е тази милост, за БГ гражданите ли?? Определено НЕ! Аз не искам такава милост, искам престъпниците осъдени и в затвора...
32
1
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Съвземи се човече, тази жена е опасна - тя е опасен кариерист хамелеон. Не знае от коя партия е, гледа само своето. Тя не уважава дори президента, навсякъде се пъха първа. Интересно ще ми е как като бивш прокурор ще пуска /помилва/ осъдени лица, като знае колко трудно се вкарват престъпници в затвора! Проверете данни за снахата и зетя й, те са много близки роднини на депутат от ГЕРБ, занимаващ се с еврофонодовете!! А тя отговаряше за престъпленията с еврофонодове във ВКП - какво следва .....
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде обратно по затворите барабар с тия смешници!!!
30
2
 
0
 
! Отговори
До Пламен преди 12 години
Може ли да постнеш линк от мястот където си го прочел това? Иначе си е вярно.
29
0
 
6
 
! Отговори
....? преди 12 години
За да бъдеш помилван ,има едно единствено УСЛОВИЕ-----ДА ИМАШ МНООООГО КИНТИ-----,обикновените въобще да не си помислят!
28
1
 
2
 
! Отговори
....? преди 12 години
"КРАДЕЦ НА 22 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД "...!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов не е ***, като и Марин, така че 100% има документ възлагащ правомощия. Никъде не е казано в законите и конституцията че това непременно трябва да става с Указ!!!!!Аман от сензации и плювачи. Кога Първанов беше на власт мрънкахте, ся станахте много ербап смешници такива!