Борисов подкрепя идеята за данъчна ваканция за бизнеса

"Нека всяка държава да затяга коланите като нас"
30 яну 2012 17:33, Стела Стоянова
66
Борисов подкрепя идеята за данъчна ваканция за бизнеса
Снимка: архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята за данъчна ваканция за малкия и средния бизнес, ако създава нови работни места.

„Казвали сме многократно, че ако 500-те големи фирми в Европа назначат по 43 000 работници, ще вземат на работа почти толкова хора, колкото са безработните в Общността - близо 25 милиона. В същото време в Европа има около 25 милиона малки и средни фирми, които по един човек да назначат, няма да има безработица“, коментира Борисов.

Той е в Брюксел за първото за годината извънредно заседание на Европейския съвет.

Очаква се на започналата днес следобед среща държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в по-късните часове на деня окончателните текстове на фискалния пакт. 

В отговор на въпрос при какви обстоятелства нашата страна няма да подкрепи пакта, премиерът заяви, че не е упълномощен да гласува за хармонизация на данъците в ЕС. 

„Присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз няма да бъде обвързано с поемането на допълнителни финансови задължения или ангажименти за хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се държави”, заяви министър-председателят. 

Той припомни, че за взимането на това решение е оторизиран и от Народното събрание.

Още по темата

С участието си в договора страната ни ще е част от въвеждането на строги фискални правила за държавите-членки. С това се утвърждават принципите, които България следва за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макрофинансова стабилност.

„Досега се говореше за наказания на страните, които не спазват финансова дисциплина, а това е лесно изпълнимо. Нека всяка държава да затяга коланите като нас”, каза премиерът Борисов.

По думите му бюджетната дисциплина, която спазва България, е заслуга на много правителства, включително и на сегашното.

„Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес”, подчерта министър-председателят.

Премиерът изрази надежда, че ще бъде постигнато решение да бъде даден статут на наблюдатели в заседанията на еврогрупата за страните извън еврозоната.

"Има  държави в ЕС, които са заявили, че изобщо няма да използват  еврото, но ние в България имаме валутен борд и левът е фиксиран  към еврото, мисля, че ни се полага и ни е важно да знаем какво  се случва в еврозоната, ще настояваме за това", посочи той.


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
7
 
! Отговори
С ПРАЗЕН ДЖОБ преди 8 години
А ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДАНЪЧНА ВАКАНЦИЯ ---- НЯЯЯЯМА

БИЗНЕСА ЩЕ НИ ЕКСПЛОАТИРА, А ПРИХОДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА САМО ОТ НАРОДА

И КАКВО ДА НАПРАВИМ ДА СЕ НАВЕДЕМ ЛИ???

БЪДИ СИГУРЕН ТЪПОГЛАВЧО, ЧЕ ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕШ ИЗБРАН ТИ ПАРТИЙКАТА ТИ СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНЯ ЗА ВАС
52
2
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 8 години
Хиляда кучета - две хиляди мъдe...
Браво Боцко, евалла, мноу си дОбър със сметалото!
51
4
 
4
 
! Отговори
СОФИЯНСКИ преди 8 години
БОЙКО Е ЛАИНО КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ _ЗАТЯГАНЕ -БРИМКА ОКОЛО ВРЪТА НА НАРОДА
50
3
 
4
 
! Отговори
УРКО ПИСТАКА преди 8 години
ДА МА ИЗВИНЯВА БАТ БОЙКО АМА ДА ГО ***
49
2
 
9
 
! Отговори
86 преди 8 години
ВЕЧЕ ВСИЧКО Е ЧАЛГА
48
2
 
2
 
! Отговори
чичо баит преди 8 години
може да си легнеш спокоен.това не идва от ЕС като директива , а идва оттатък океана.От Бг ЕС никой не може да му се противипостави.Ако не се спазва ще има SOPA т.е. ще гризне дръвцето този който се осмели да не си плаща за авторски права иначе FBI със съдействието на ГДБОП ще те вдигне по бели гащи от креватчето нощем.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно от може би най-ужасяващите неща е да се събудите сутрин и да осъзнаете, че крадци са обрали дома ви докато спите. Разхождали са се, тършували са и са ви наблюдавали на един дъх разстояние. Прочетете това и вероятно ще се почувствате по същия начин.
Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб.

Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:

•ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет
•ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика
•ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации
Надали сте чули нещо за това в медиите - просто всички си мълчат очаквайки официална реакция на кабинета. След подробен анализ си проличава, че възможностите за ограничаване на свободното изразяване в мрежата са дори по-сериозни от тези на SOPA и PIPA. Това бяха проектите, срещу които се надигна огромен отпор както в щатите, така и по цял свят. Кой би предполагал, че зад ъгъла дебне „Големият Брат" на тези проекти - ACTA.

Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които "крадат" интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчици и hosting компании.

Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации. Повече за последствията на ACTA ще намерите в блога на Нели, която следи случая отдавна.

Ето и лошата новина - България вече е подписала споразумението. Това стана в Токио, като посланикът ни е бил упълномощен от кабинета на 11 януари. За жалост, не съм запознат с процедурата на одобрение, но се надявам да трябва ратификация от парламента, за да имаме шанс да го спрем.

Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA, но въпреки това Комисията е сложила подписа си в Токио. През юни се очаква да бъде внесен за ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен, за да спрем това безумие. Пейо съобщи, че дори докладчикът им днес е подал оставка в знак на протест срещу тайното придвижване на всички решения и умишленото избягване на всякаква прозрачност.

Не знам всички факти. Не съм изчел цялото споразумение, което до скоро дори не беше публично. Анализите се базираха предимно на изтекла информация. Това не е просто търговско споразумение, а над-правителствен и извън-съдебен пакт. Без да навлизаме в конспиративни теории, можем спокойно да го наречем и таен, тъй като почти никакви детайли около дискусиите не са известни.

В Полша имаше масови протести срещу това, че страната им е подписала. У нас, както и в много други държави, дори не сме чували за него. Приоритетът сега е да проверим дали не късно да го спрем, как можем да го спрем, кой и защо е решил да се подпише това от името на България.

До няколко седмици трябва да започнем да пишем на депутатите и евродепутатите ни да гласуват против споразумението. Ако си мислите, че отпорът срещу SOPA е бил пресилен, то той въобще няма да бъде достатъчен за това, което ни готвят сега.

И не, въобще не съм параноичен. Просто чета, виждам и се опитвам да разбера. Пробвайте го - докато ви е още позволено.

46
1
 
7
 
! Отговори
моцарт преди 8 години
не стреляйте по оркестъраТе толкоз могат.Ама свирят "Ганкиното"!
45
5
 
0
 
! Отговори
Минчо-Празников преди 8 години
Само май Боци! А така Боци бии ги,бии ги ама дзверски.
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 22 години стягане на коланите един премиер да говори за продължаване на стягането-това е безобразие.Само за тези думи-ОСТАВКА и ВЪН.
43
7
 
14
 
! Отговори
лошо преди 8 години
Лошо става в Бойкова България.Аз лично не съм виждал по-големи некъдърници от тия да управляват България.На БГ и трябва още един мандат на ГЕРБ за да потъне така,че повече да не изплува никога.
42
3
 
7
 
! Отговори
само думи преди 8 години
Да, само думи и празни обещания които сме ги чували вече. Каква икономика, какъв растеж и какви работни места, нали това го слушаме от години. Истината е една и народа я знае, безработицата е много голяма и умишлено не се казва колко е голяма. Даже и се съмнявам дали знаят точната цифра на безработицата. А що се отнася до колана, то толкова сме го затегнали че вече няма повече на къде. Но на него какво му пука има си всичко живее като цар, какво му пука за тоз прост народ, който го избра.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен бунак има команда да ни закопае, да не му се даваме ?
40
1
 
17
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Е, ние като затегнахме коланите, сигорно сме по-добре. Какво иска да каже Борисов, че ние сме добре, защото сме затегнали коланите. А защо Борисов още не е разбрал че България е на последно място и с усвояването на европейски средства, за които иска да излъже обикновенния народ и за това че сме най-бедните и повечето от нас живеят мизерно. Как живее едно четири члено семейство в БГ с 300 лв. а да живееш добре за един човек му трябва 500 лв. Става смешен с такива съвети, но това е от глупост.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Премиерът Бойко Борисов: Рано е да се говори за данъчна ваканция "
30 януари 2012 | 19:52 | Агенция "Фокус"

Да е..ба и "медиите" бугарски!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
41
Мойто зайче,ти разбираш от икономика колкото магаре от оперно пеене.
И магарето и ти смо ревете и толкова.
Ако с глупостите които пишеш тръгнеш да изкарваш пари ..ОЛЕЛЕ,ще пукнеш от глад.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокооооо-Боко,ти си като малко дете.
Намисляш си нещo и започваш да го повтаряш до припадък та белким се случи ама......НЕееее!
Нещата в този живот се случват по друг начин.
С акъллллл а не с ядене.
Но това не го пише в увода на Винету.
36
0
 
21
 
! Отговори
Писнаминакуро преди 8 години
Накъде вече да го затегам тоя колан бе баце?То неостана около к`во.
35
1
 
5
 
! Отговори
сд преди 8 години
До Румен 221 браво на теб толкова време чета коментари само глупости,ти си се изказа като експерт дано има повече хора като теб в България останали че виж тоя селянин с некомпетентноста си ще умори хораата,успех продължавай в същия дух
34
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 8 години
„Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес” - че вие го убихте бе малкия и среден бизнес, преди няколко години още.
Сега разбира се трябва да изперете откраднатите пари, под формата на новосъздадени. Младите партийни кадри (герберски) явно ще имат и вашата финансова подкрепа, по стар комунистически обичай..