"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30

Премиерът излъга, че не могат да прехвърчат Балкана, ревна опозицията
Обновена: 10 фев 2012 14:45 | 10 фев 2012 13:22,
158
"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов излъга, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана, скочиха от опозицията в парламента.

По време на парламентарния контрол представители на БСП и "Атака" поискаха да научат от министъра на отбраната Аню Ангелов дали хеликоптерите „Кугър”, които бяха изпратени в понеделник в бедстващите райони на България, могат да летят в сложни метеорологична условия и при зимна обстановка.

Причина за питането им стана изказване на Бойко Борисов, че хеликоптерите “Кугър” нямали право да прелитат планини при ниска видимост и че са се включили в спасителната акция само на негов риск.

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се в деня на бедствието Борисов.

Военният министър обясни в парламента, че договорът за купуването им е сключен през януари 2005 година. Ангелов допълни, че няма пречка да се осъществяват подобни полети, защото "Кугър"-ите летят от плюс 50 до минус 30 градуса.

„Добре е, че споменахте, че договорът за тях е сключен през януари 2005 година, тоест преди идването на предишното правителство на власт”, направи уточнението депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

„Не искам да кажа, че министър-председателят е излъгал пред медиите и цялото общество. Той се е изказал доста неуместно, за нещо което не познава. Опитал се е да влезе в дребни политически заяждания със своите предшественици. Това е неуместно изказване”, каза Ангел Найденов.

Още по темата

Колегата му от „Атака” Венцислав Лаков беше още по-директен. „От отговора ви стана, ясно че министър-председателят е излъгал, като каза, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана. Дайте да се качим с вас и премиера заедно в тях и да видим могат ли да прехвърчат Балкана”, подкани Аню Ангелов депутатът на „Атака”.

Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили.

„Хубаво е да се познават обективните страни на всеки един от проектите – за да не се потвърждава мнението, че всяка една сделка е далавера”, допълни Ангел Найденов.

Военният министър обеща на Венцислав Лаков да го повози на въздушните возила. И използва повода да благодари на пилотите на хеликоптерите за участието им в спасителната операция.

„Летците от 24-а вертолетна бригада, които едва изчакаха да се дигне мъглата, за да вдигнат хеликоптерите и да спасят три човешки живота. Благодарности на всички летци”, завърши министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
3
 
! Отговори
Селянин без колло преди 12 години
Стига с тия Кугари бе , човека решил да си направи шега и да вдигне духа на хората , пък вие го скъсахте от подигравки .
118
1
 
14
 
! Отговори
Шеста лампа преди 12 години
биби не лъже,он така си говори!
117
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Хеликоптери от 70 години на миналия век......3 шлайф!!!
116
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кугарите са хубави хеликоптери и се произвеждат в ЕС, да не забравяме че хеликоптер от същия производител кацна на Еверест преди няколко години.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Янчо, Янчоооо с това мислене си излязъл от джоба на някой партизанчо
114
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми да на товарим на Кугърите Гея,Първаноглу,Емел Замел парите за язовири,***,***,Р.Овч,Мазнярова и цялата *** и да видим как ще прелетят планината,когато долу е -20 градуса.За непросветените възпрости другари- с покачването на надморската височина,се понижава температурата.
113
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кво да го говорим ясно е че за тея пари можехме да купим руски вертолети най-различни модели за различни условия, и да се рахатясаме. Ама нали пачки трябва да се правят кой ти гледа националния интерес. Важното е народна пара да се харчи и половината от нея да влезе в джоба на "патриотите".
112
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези бракми да не са ги ковали в Турция а ?????????? Всичко де е руско , турско и китайско е шит.
111
1
 
5
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
Много ги разбираш ти работите с импотенцията.Затова ли си толкова ***,че се надяваш ББ да подаде оставка? Само защото на теб ти се иска? Отвсякъде си импотентен.
110
8
 
5
 
! Отговори
Янчо преди 12 години
Г-нчо 102, за какви колеги става дума? Та ти работеше в "Титан", преди да те изхвърлят за некадърност! Нещо тонът ти не ми харесва, поне се опитай да наденеш по-скръбна маска! "Кугърите" си летят нормално, г-н Б.Б. много е емоционална персона и често прави нелепи изсазвания, но....нали си го избрахте. Виж по съотношение цена - качество тези машини сигурно са в първата тройка.
109
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко винаги е прав ! И най-важното , никога не лъже !
108
3
 
9
 
! Отговори
Драмбозов преди 12 години
Абе вий знайте ли в Камбоджа , какви Кугъри имаше само ! А знайте ли как ги карахме ?Като тредовашки колички по нанадолнища фърчаха , нема лед , нема песок , нема нищо де до ги спира .......
107
6
 
8
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
BOIKO-LAJLIVOTO OV4AR4E!.
106
4
 
6
 
! Отговори
До 111 , 113 преди 12 години
Психясъл, а защо бият ***? Как не мръднахте поне с една крачка от времето на Хрушчов?
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко излезе голям тарикат и хитрец-вози се на хеликоптер, а Цецо като по-*** на БТР ! Е,къде е равноправието и справедливостта ?! На Тотю и Миро сигурно са дали катъри !
104
3
 
5
 
! Отговори
има изход преди 12 години
Тези ,които са ги поръчали ............,сега да си ги закупят на същите цени !
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде сте бе мужици?
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руската техника е добра за зимни условия, защото лети без охлаждаща течност- 99%спирт. Руснаците изпиваха чистият спирт преди полет.
101
8
 
2
 
! Отговори
От 102 преди 12 години
Ако трактористи като мен сглобяваха и експлоатираха Фобос-Грунд той щеше да литне.
100
0
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Заради горещият климат или,че талибанците ги свалят с камъни,или и двете?! :))))))))))А пък някои-като в Сърбия се избесиха на жици. :)))))))))