"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30

Премиерът излъга, че не могат да прехвърчат Балкана, ревна опозицията
Обновена: 10 фев 2012 14:45 | 10 фев 2012 13:22,
158
"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов излъга, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана, скочиха от опозицията в парламента.

По време на парламентарния контрол представители на БСП и "Атака" поискаха да научат от министъра на отбраната Аню Ангелов дали хеликоптерите „Кугър”, които бяха изпратени в понеделник в бедстващите райони на България, могат да летят в сложни метеорологична условия и при зимна обстановка.

Причина за питането им стана изказване на Бойко Борисов, че хеликоптерите “Кугър” нямали право да прелитат планини при ниска видимост и че са се включили в спасителната акция само на негов риск.

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се в деня на бедствието Борисов.

Военният министър обясни в парламента, че договорът за купуването им е сключен през януари 2005 година. Ангелов допълни, че няма пречка да се осъществяват подобни полети, защото "Кугър"-ите летят от плюс 50 до минус 30 градуса.

„Добре е, че споменахте, че договорът за тях е сключен през януари 2005 година, тоест преди идването на предишното правителство на власт”, направи уточнението депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

„Не искам да кажа, че министър-председателят е излъгал пред медиите и цялото общество. Той се е изказал доста неуместно, за нещо което не познава. Опитал се е да влезе в дребни политически заяждания със своите предшественици. Това е неуместно изказване”, каза Ангел Найденов.

Още по темата

Колегата му от „Атака” Венцислав Лаков беше още по-директен. „От отговора ви стана, ясно че министър-председателят е излъгал, като каза, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана. Дайте да се качим с вас и премиера заедно в тях и да видим могат ли да прехвърчат Балкана”, подкани Аню Ангелов депутатът на „Атака”.

Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили.

„Хубаво е да се познават обективните страни на всеки един от проектите – за да не се потвърждава мнението, че всяка една сделка е далавера”, допълни Ангел Найденов.

Военният министър обеща на Венцислав Лаков да го повози на въздушните возила. И използва повода да благодари на пилотите на хеликоптерите за участието им в спасителната операция.

„Летците от 24-а вертолетна бригада, които едва изчакаха да се дигне мъглата, за да вдигнат хеликоптерите и да спасят три човешки живота. Благодарности на всички летци”, завърши министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
12
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Господин тракторист,кажи на твойте колеги да не летят с тракторите,че да няма жертви! Онзи ден дадоха по тв-то Ми-17 на южният полюс...! А около полярният кръг летят ежедневно!Гледай си пролетната оран и не се занимавай с глупости!!!!
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Журналистите послушни подлизурковци са свитата на Б.Борисов той ги вози безплатно като багаж навсякъде със себе си
97
3
 
10
 
! Отговори
да 102 преди 12 години
Колкото до Съветските машини съм съгласен с определението " Летящи трактори" , благодарение на които се простих с много колеги --Тракториста, не се пречкай на пилотите!
96
2
 
1
 
! Отговори
студ глад мизерия преди 12 години
Боинг цена £56billion и Аирбъс £20billion и Rolls-Royce £14billion толкова пари ще получи Гърция след няколко седмици ,а бг циркаджиите шапкари ви занимават с чикън шит и светлия комунизъм
95
1
 
17
 
! Отговори
гаварит Лондон преди 12 години
Американците наемаха руски хеликоптери за войната в Афтанистан - американските не ставали да горещ климат. Те май и за студен не стават.
94
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как пък един не се изказа компетентно? Става дума за най-обикновено ОБЛЕДЯВАНЕ. При висока влажност, дори температури от -3С, -4С предизвикат промяна на зададения фронтов ъгъл на перките. Колкото до Съветските машини съм съгласен с определението " Летящи трактори" , благодарение на които се простих с много колеги
93
1
 
6
 
! Отговори
до Аерофлот преди 12 години
От фирмата производител са потвърдили, че Кугърите могат да летат при минус 30 градуса, но лятно време.--Добре де, а ако вали дъжд, може ли да летят през лятото?
92
3
 
9
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Абе ей я си представете, че кугърите нещо се повредят сега през зимата, с кво като се оправи времето боко ще кръстосва България да реже лентички а? Па той неска каза, че за водното агледало в Кърджали ще я реже втори път. Мдааа. Само незнам журналята как сколасват да го следват навсякъде? Верно бе. Той ги дъжи на каишка. Изкъсо. Че без тях ква файда от рязането.
91
1
 
10
 
! Отговори
Хрътка преди 12 години
Картинката е ясна. Целта е била да се похарчат максимум ресурси, защото тогава комисионната е по- голяма. Пък дали ще вършат работа е друг въпрос. За какво са ни евтините и качествени руски хеликоптери, ако посредника ще вземе по- малко?!
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно, че руските МИ-та са много по-сполучливи хеликоптери от натовските. Специално за спасителни и товарни операции руската авиация отдавна е надминала натовската. Ама все пак сме в НАТО и трябва да правим оборот на натовските/американските заводи. Може би освен членския внос, който плащаме да има и някое допълнително споразумение (за което незнаем), че трябва еди-какъв-си оборот да им правим... Въпрос на далавера е ... и че обичаме много да се дупим...
89
3
 
6
 
! Отговори
8 преди 12 години
има неопитни летци, не са им виновно Кугърите.Руските вертолети нямат такива ограничения.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой може ли да каже колко струва разходката на ББ,ЦЦ и сие с хеликоптера.Спасителите можеха да отидат по бързичко,без да ги вземат и без после да ги връщат в Софето.
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиера не лъже.Никога.
86
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес пансиона на четвърти километър да няма ден за достъп на лудите до Интернет? Гледат цялото БКП са тука.
85
0
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Да-Да,бай *** и оставка,сега им е паднало КРАДЕНЬЕЕЕЕЕ!
84
2
 
21
 
! Отговори
хаха преди 12 години
В нормална държава за такава лъжа,когато иде реч за страдащи и загиващи хора,се подава оставка.Но в България,вместо журналистите да разкъсат лъщещия,в случая БиБи,те пишат хвалебствени дитирамби в негова чест.ей затова ще си останем най-бедната и най-скапаната държавица в света и тук ще останат само така наречените роми(***),защоти и по умните от малцинствата отдавна крадат и просят във Европата.Та,както е написала една гъзолизка(Св.Шаренкова) във вестник Земя:"Браво Генерале",хаха
83
4
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 12 години
Не че се заяждам ама ти пък много вдъхновено защитаваш предходните. Разбира се че няма доказателства още по малко пък ще ги имаме ние от народа. Ако си откраднал лев два ще има доказателства. Недей и ти да съдиш толкова жестоко, те си опекоха питките ние да му мислим и да продължим да се плюем по форумите.
82
3
 
10
 
! Отговори
Куу Кууууригууууу преди 12 години
Могат да летят,немогат да летят,могааат неееееееемогат!Айде на 4-ти километър да се разберете,***!А бибитко,ако толкова е за грижен за пилотите (те и без това са ни малко) да поръча руските Ка-50 и Ка-52-най-добрите в света и единствените,от които може да се катапултира!!!!
81
4
 
13
 
! Отговори
Аерофлот преди 12 години
От фирмата производител са потвърдили, че Кугърите могат да летат при минус 30 градуса, но лятно време.
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов :Господ да ни пази, хеликоптерите стават само за пустинята!Аню Ангелов"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30. Ха хаха ами сега излиза, че някой много и ежедневно ни лъже . И с тези ежедневни лъжи искаме Брюксел да ни има доверие и да ни отвори вратата за ШенгенИснитата е че европейците не вярват на конекрадците от долни Дунав