България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск

Обявиха и "черен" списък на най-уязвимите еврочленки
Обновена: 14 фев 2012 12:59 | 14 фев 2012 11:26,
109
България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е съставила "сив списък" на страните от ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който присъства и България.

Наред с Великобритания, Франция, Белгия и Словения нашата страна се разглежда като "намираща се в зона на икономически риск", съобщава БТА.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции.

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения. В този списък попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните в Евросъюза степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в при нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Още новини от българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
tosh преди 12 години
нещо са се объркали. Нали всичко ни беше наред?
29
25
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 21Ограничеността и малоумието на комуниста му пречат да види и разбере добрата новина. За него е изключително несправедливо, че той не е на власт, а когато този, който е на власт се справя добре - комунистът изпада в истерична нервна криза. Способен е на всичко, за да се върне на власт и при гърнето с меда. Обзалагам се, че ако утре ГЕРБ вдигнат минималната заплата, червените пак ще ги оплюят.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България --Става въпрос за 2008 г. Кой управляваше тогава?
27
1
 
5
 
! Отговори
територия БГ преди 12 години
Сив списък значи ,че сме както винаги - холограмен образ - и да стене нещо с нас - дреме им и сами ще се оправяме. Черен списък значи ,че банките им са вързани за "почернелите" икономики и ако стане нещо с тях , много кинти ще загубят. Затова ще правят всичко възможно да цоцат от всички останали страни включително в сивия сектор , за да подпомагат връщането на "дългове" в черния.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Оли Рен дали се казва ***,но за благозвучие и да не му се подиграват си е разделил името?
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе гърците поне са нацияя с дух и достойнство. Не се предават без бой. А ние сме егати овчото стадо. Само тук там , някой жално изблее. Чак ме е гнус, че съдбата ме е родила сред такова безгръбначно племе ...
24
2
 
5
 
! Отговори
критичен преди 12 години
15.07.2005Откриха следи от кокаин в тоалетните на Европейския парламент..Репортерска проверка, извършена в 46 от тоалетните в сградите на Европейския парламент, е показала наличие на следи от кокаин. Проверката, за която съобщава онлайн изданието на "Шпигел" е дело немското тв предаване АКТЕ 05/28, което се излъчва по телевизия Sat1.Преди пет години репортерите на същото предаване бяха направили подобна проверка и в Бундестага. Резултатите от изследванията тогава също бяха положителни.За целите на журналистическото разследване са взети проби от четките за под, които след това са изследвани от проф. Фриц Сьоргел в Института за биомедицински и фармацевтични проучвания в Нюрнберг.Според проф. Сьорел количествата дрога на някои от местата са били толкова големи, че не специализирана техника, а дори полицейско куче би могло да ги засече.След изследванията на Сьоргел се оказва, че съдържанието на кокаин във взетите проби е "изненадващо" - от 0,00844 до 19,3 микрограма. Според фармаколога най-високата стойност показва, че в помещението, от което е пробата, е бил взиман наркотик непосредствено преди да бъде извършена репортерската проверка.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
там някъде в брюксел едни хора взимат огромни заплати и измислят неща без да имат грам хабер от нещата!
21
17
 
7
 
! Отговори
мерси пич преди 12 години
Браво Дянков! Без тебе сега щяхме да сме в черния списък!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Викторчо, всички сме за стабилност, но като имаш 10 лева бюджет и всеки ден черпиш от него за да плащаш на чиновници, заплатажии, партийни активисти (такива като тебе), а никoй не внася нищо в този бюджет - скоро играта свършва за всички. (вкл. за партийните активисти)
19
10
 
5
 
! Отговори
от белия списък преди 12 години
Каква стана тя? "Великите" гърци дори не са в списъка на белите хора, а в отделен списък - на ***. И така още 30 години. Да им е честито!Да им е честит и новия генерал губернатор - др. Меркел.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тъпите крадци дето все са недоволни че са в опозиция (за БСП-то и сие става въпрос) веднага почнаха с лъжите и манипулациите във форума под таз добра новинадобре че имаме няколко способни министъра в това дясно правителство иначе начело с БСП щяхме и ние да сме на дъното на черния списък и на първо място в руския колонизационен списък в план-програмата на Путин до 2020г.
17
1
 
11
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
с тая безработица и с минималното производство не се учудвам че сме икономически нестабилни, всичко се внася, *** много печелят прекупвачите, не влата в никакъв бизнес, никакви работни места не откриват само си настроиха палати и накопуваха рейнд ролвъри и хиксове, а другите да им сърбат попарата... добре че поне има млади хора които да пращат пари от чужбина че иначе до сега да сме се сринали...
16
16
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Щом са ни сложили пред Италия, Испания, Унгария, Кипър и Гърция, значи положението не е толкова зле. Тук другари става въпрос за икономическа стабилност, а не за стандарт на живот. Виждате гърците, както известно време бяха уж добре, в момента и за в близко бъдеще ще са много по-зле от нас. Благодарение на финансовата ни стабилност и дисциплина, когато кризата приключи, ние ще сме с едни гърди през изброените по-горе държави.
15
0
 
13
 
! Отговори
Тарикат преди 12 години
Да ви кажа, за 10 години яко бачакне, едва ли имам и месец трудов стаж. Осигуровки от мен - ей ги бе, на върха на средния ми пръст. Ама май все повече стават тарикатите ... Кой ще храни 500 000 държавни клати-топковци , никой не знае :-)
14
1
 
30
 
! Отговори
А добро утро бе ! преди 12 години
Разсипахте всякакъв частен бизнес. Едни пари се изливат за изхранване на ***, полицаи и държавни търтеи. Е, как да стане ?! От години ви се говори - съкратете наполовина /най малко/ държавните мъдурковци, от цялата полицейска сбирщина трябва да останат най много 10 000 за държава като България. Ама вие се почесвате. От година насам съм спрял да ви плащам всякакви осигуровки ! Не искам бе ! Не ви искам пенсията ! Аз ще се оправя, ама да ми храните с парите търтеи - няма да стане !
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Барозу ,поне ТИ лично не си в риск .Със заплата от поне 300 000 евро годишно само плямпаш .А и ако бяхте поне малко умни ЕС нямаше да е на този хал Само летите напред-назад и плюскате парите на 500 000 000 европейци .Сякаш сте взети от БГ парламента
12
5
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 12 години
БРАВО,РЕДОМ СМЕ ДО ФРАНЦИЯ ,АНГЛИЯ И БЕЛГИЯ,ТОГАВА КОЕ МУ Е СИВОТО НА ТОЗИ СПИСЪК ?
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за втори или трети път в историята ни не сме в дъното на класацията като най-провалени и безперспективни простите соц плювачи много много да не реват , поне сме в сивия списък